Skocz do zawartości
IGNORED

brzmienie lamp różnych producentów

Fruktoff.

Rekomendowane odpowiedzi

poszukuję informacji nt. producentów lamp a szczególnie brzmienia lamp pochodzących od różnych producentów. jakie firmy waszym zdaniem warte są uwagi a jakie niekoniecznie? kiedys czytałem artykuł - chyba w jakims czasopismie audiofilskim - testowane byly lampy różnych producentów (nowa i stara produkcja) w jednym wzmacniaczu - niestety nie pamietam gdzie to bylo.

przeszukanie form nie odpowiedzialo na moje pytania, jesli cos przeoczylem - prosze o wskazanie i przepraszam za klopot.

obecnie poszukuje wzmacniacza do swojego zestawu i wiele wskazuje na to, że będzie to lampa. jesli ktos jest chetny podzielic sie swoimi doswiadczeniami z poszukiwan wzmacniacza lampowego - bede bardzo wdzieczny (jakie lampy - KT88, 300B i jakich producentów, albo jakie konkretne modele jakie zrobiły wrazenie podczas odsłuchów).

Z biezacej produkcji:

KT88

Shuguang - miekka i ciepla

EH - przeciwny biegun, szybka i ostra

300B

modeli jest b. duzo, sama chinska produkcja to Full Music - 8 typow, Shuguang - 12 typow.

tani i dobry: EH

I mi się wydaje, że powinna byc jednak oddzielna zakładka o lampie.

Nie wiem, czy były już kiedyś takie propozycje i sugestie, ale myślę że wielu "lampowcom" ułatwiłoby to bycie na forum, tak jak kiedyś "analogowcom".

W każdym razie głosuję za zakładką "LAMPA"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale z doswiadczenie musze stwierdzic ze roznice w brzmieniu nie sa az tak znaczace, co innego jakosc i trwalosc.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za powyższe informacje.

Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami!

No i cały czas liczę, że ktoś będzie pamiętał w którym czasopiśmie i mniej więcej kiedy był test odsłuchowy różnych lamp.

Zgadzam się, że lampy zasługują na oddzielne miejsce na forum :)

Kiedyś proponowałem, chyba nie wyszło ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co do lamp jako takich:

Seria EHG - dla mnie - best value z nowej produkcji; w kategorii dirt-cheap - ruskie nosy (otk), można kupić tanio, choć bywają problemy z niezawodnością. Z amerykańskich nos-ów - jak dla mnie - Sylvania, nawet z tych tańszych. Red base'y - bardzo dobre, ale chyba jednak zbyt drogie.

BTW. Wie ktoś, co się dzieje z 300B WE? Znowu wyszły z producji, wrócą?

--->PiotrS

Tylko szkoda,że przez nowe przepisy nie można się wypowiedzieć w tym temacie :(

Ja jestem zdecydowanie za nową zakładką :) Nie połączoną z analogiem oczywiście.

Fruktoff, mnóstwo info znajdziesz w necie, np. Audio Asylum / zakładka Tubes oraz SET (użyj wyszukiwarki w danym forum).

Pozwolę sobie na komentarz: przy tak postawionym pytaniu trudno Ci będzie znależć generalne odpowiedzi. We wzmacniaczach lampowych pochodzenie danej lampy to tylko jedna z wielu determinant brzmienia. Kluczowa jest topologia (SET, PP) i konkretna konstrukcja. Nie sądzę też, że można powiedzieć generalnie, że różne lampy danego producenta mają jakiś wspólny charakter brzmienia.

A zatem skoro jeszcze nie wybrałeś w ogóle wzmaka (wg info w Twoim profilu) to czy nie warto najpierw skupić się na wyborze typu wzmacniacza (PP czy SET czy OTL) oraz określeniu wymaganej mocy - co będzie determinować rodzaj lampy (przynajmniej w przypadku SET, w PP większa dowolność). Dopiero po wybraniu konkretnego modelu wzmaka/lampy przystąpiłbym do analizy wg. producentów.

Gdybyś np. zadał konkretne pytanie: dla wzmacniacza SET na 845, jakiej różnicy brzmienia mogę się spodziewać pomiędzy Valve Art a KR Audio - to na takie pytanie na pewno znajdziesz odpowiedź.

Ależ oczywiście. Zwłaszcza w przypadku identycznych konstrukcyjnie lamp tego samego typu, produkowanych w tej samej fabryce raczętami tych samych dziewcząt a opatrywanych na końcu różnymi pieczątkami. Jeśli jakaś fabryka np. Telefunken nie wyrabiał się z zamówieniami i brakowało mu sezonowo mocy produkcyjnych to zlecał wykonastwo jakiejś fabryce z wolnymi mocami i oferującej niskie koszty, najlepiej w Europie Wschodniej np. czechosłowackiej Tesli albo RFT. Oni brali papiery ze specyfikacjami, robili co trzeba i na końcu stemplowali dumne logo. Było to niczym nałożenia rąk kapłana - nasŧapowała przemiana wody w wino a własciwie lampy w LAMPĘ i już wyraz błogości mógł wstąpić na oblicza użytkowników róznego typu triod, tetrod, pentod a nawet niepodejrzewanych o nic diód prostowniczych,.

• 3 tygodnie później...

odświeżam wątek.

pytanko do osłuchanych z lampami:

chodzi o pentodę EL509/519. do wyboru mam:

Svetlana - duży plus, że u nas na allegro (aha logistyka)

Telefunken - ebay (niemcy)

Valvo - jak wyżej

Siemens - jak wyżej

no i jestem w kropce. ktokolwiek słuchał, ktokolwiek wie...

poradźcie coś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.