Skocz do zawartości
IGNORED

... osobneZASILANIE w H/K hd710 ???

szakunec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Ostatnimi czasy zabrałem się za poprawę mojego Harmana hd 710

Powymieniałem prawie całe okablowanie wewnętrzne na kynarowe warkoczyki - i o dziwo poprawiły się wysokie i średnie tony - odsłoniły się i stały się bardziej klarowniejsze...

Następnym krokiem było wstawienie osobnego trafka dla sekcji analogowej - zabieg ten przeprowadziłem z pomocą mailowych konsultacji z innym forumowiczem, który już wcześniej to robił.....---> jednak efekty tejże operacji są znikome (nie chodzi już o klasę urządzenia) ....................... - świadczy o tym również fakt, że gdy na próbę odłączyłem zasilanie toroida od płyty głównej - niby z sekcji analogowej (patrz foto - 2 niebieskie kabelki) to w CD-ku zgasł tylko wyświetlacz zaś wszystko inne działało - odtwarzacz działał normalnie, leciał dźwięk - co powinno byc niemożliwe przy odłączeniu sekcji analogowej.......................

Reasumując - wychodzi na to, że wsadziłem nowe trafo dla osobnego zasilania wyświetlacza ; )))

Moje pytanie - czy ktoś wie jak poprawnie podłączyć osobne zasilanie sekcji analogowej w tym modelu CD ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9508-100005155 1170287426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25101-osobnezasilanie-w-hk-hd710/

Oj Panie ...:) o ile nie myli mnie wzrok zasilasz częśc analogową za pomocą jednego wtórnego uzwojenia ?? Cos jest schrzanione. Widze dwa przewody czerwone i 1 czarny do oryginalnego trafka EI i 2 kabelki niebieskie do uzw. wtornego toroida..sprawdz najpierw co faktycznie zasila kazdy z tych obwodów, bo tak trudno pomóc bez konkretniejszych informacji

Widocznie do zasilania wyświtelacza potrzebne jest napięcie z osobnego uzwojenia, które jest np. podwajane i po wyprostowaniu uzyskuje się ok. 30-40V. Żeby rozdzielić zasialnie dla cz. analogowej potrzebujesz transformator z 2-ma symetrycznymi napięciami, z zerem (odczepem) po środku. Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu można odłączyć w CD zasilanie toru analogowego od częsci wspólnej (od cz. cyfrowej i serwo) i podać tam z osobnego zasilacza nap. dodatnie i ujemne.

Tutajnie masz ich rozdzielonych - oryginalny transformator ma za mało uzwojeń i odczepów. Aktualnie zasilasz z toroidu pojedynczym napięciem osobno chyba tylko wyświetlacz.

...........faktycznie tak jest - jak już pisałem odłączenie toroida od płyty głównej powoduje tylko wygaszenie wyświetlacza............

......... PS. jak widać toroid ma pościagane zwoje --> specjalnie ażeby uzyskać 5V zamiast 12v jakie miał na początku................a wiec : 2 niebieskie kabelki to 5V, 2 czerwone to 10V, czarny zaś to ziemia (gdn).......

według mnie nie ma tu jakiegoś rozdzielenia na sekcje....... ono jest, ale następuje dopiero na płycie i nie da się tak zrobic, żeby bezpośrednio odpiąć stare trafo i w to miejsce podpiąć nowe.....

----> jak uważacie ? czy to jest możliwe? nie plote czasami jakiś bzdur? ; )

Witam, jak chesz mam serwisówkę do tego CD,

jednak sam zabieg dołożenia trafa wydaje mi się tylko półśrodkiem. Zastanów się nad zrobieniem osobno całej sekcji zasilania dla części cyfrowej i analogowej. Z tego co się orientuje to część analogowa jest zasilana napięciem +12V,-12V

Orginalne trafo ma odczep 10V oraz 4,2V (zasilanie wyświetlacza)

pozdrawiam

Sebastian

Cześć,

serwisówka leci na maila...

co do zasilania zerkne na schemat i postaram sie zamieścić w tym wątku może będzie ktoś kto skoryguje moje myślenie i tak wspólnymi siłami da się coś zrobić sensownego ;)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Hey,

Dokładnie ten model posiada mój szfagier ;) zapalony elektronik i wiem że ostatnio coś zwolnił z pracami.

Miał jakieś drobne problemy z adaptacją zasilania do tego CD.

Maila masz „o mnie” jak będziesz miał chwilkę to napisz… tak będzie szybciej, ponieważ ostatnio mam drobne urwanie głowy i stoję z wszystkimi pracami, nazwijmy je hobbystycznymi. Liczę że długi weekend spowoduje, że wszystko nabierze tempa.

Pozdrawiam

Sebastian

>>>> :) no extra -- > jak się ładnie złożyło ;) szfagier też ma........ :)))

--- jestem bardzo ciekawy na jakim etapie jest w polepszaniu Harmana.......??

Jak coś to będę pisał w weekend bo też mam urwanie........

POZDRAWIAM!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.