Skocz do zawartości
IGNORED

Trwalosc sprzetu audio

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sie zastanawiam jak dlugo sprzet audio posiada swoje wlasciwosci przewidziane przez producenta? Chodzi mi glownie o wzmacniacz i glosniki.

Jak dlugo we wzmaku wytrzymuja transystory, zasilacz? Tzn jak dlugo wzmak gra jak nowy?

A co do glosnikow to po jakim czasie cewki traca swoje cechy? A impregnacja membran?

Oczywiscie zakladam zupelnie normalna i przecietna pod wzgledem intensywnosci eksploatacje.

Pozdrawiam,

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/25120-trwalosc-sprzetu-audio/

Każdy audiofyl wie że nawet kable ulegają wygrzewaniu, w związku z tym ile może wzmacniacz grać jak nowy? Jakieś 2 godziny...

Tak poważnie to sprzęt szybko od nowości zmienia brzmienie, b.dobrze jest też trzymać sprzęt nontoper pod prądem, szczególnie odtwarzacze CD. Grają zdecydowanie lepiej... Między innymi firma micromega (odtwarzacze Stage) pomimo "wyłączenia" czy inaczej stanu bezczynności, wszystkie stabilizatory, przetworniki i wzmacniacze operacyjne są zasilane. Mój denon jeśli zostanie wyłączony i "ostygnie" musi chodzić następnie minimum dobę zanim znowu zacznie "śpiewać". Tak samo wzmacniacz, włączam go w czwartek wieczorem żeby na weekend był "gotowy".

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Tu chyba nie ma reguły, gdyż wiele zależy od parametrów użytych komponentów. Niedawno dowiedziałem się, że obecnie oferowane kondensatory, skądinąd bardzo markowe, mają wg producenta czas optymalnej pracy... do 1000 godzin. Nie do wiary? Ale święta prawda. Niegdyś było lepiej, trwałość była liczona w tysiącach godzin. Z czego wynika, że starsze sprzęty mogą popracować - uwaga - dłużej od nowo nabytych. Ale powtarzam - nie ma reguły i w zasadzie należałoby okres trwałości parametrów wyjściowych (po wygrzaniu rzecz jasna) określać dla każdego modelu osobno. Tak mi się zdaje.

zwolennik łagodności

"mają wg producenta czas optymalnej pracy... do 1000 godzin" - to chyba jakieś no name, a nie markowe...

Z własnego doświadczenia powiem, ze kiedyś kiedy miałem Technicsy maści wszelakiej z kazdym rokiem wydawało mi się, że spzret gra gorzej...wymieniałem klocki co 3-4 lata max. - przynajmniej wzmaka...obecnie jest odwrotnie z każdym rokiem gra lepiej...może to małe upgrade'y np sieciówki, Denseny De Magicy czy magiczne sciereczki XLO, ale nie czuję potzreby zmian, a jedynie zadowala mnie ulepszanie już posiadanej konfiguracji :)

Co do żywotności to kolumny z zawiezseniem piankowym - wytrzymują max. 8-10 lat i zaczynają się sypać, inne znacznie dłużej, wzmaki - myślę, że przynajmniej 10 latek, CD-eki - pewnie 6-10 lat albo i więcej mogą pochodzić bezawaryjnie i grać jak nowe - to zależy od różnych czynników :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.