Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning kolumn Tonsil Duet?

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

Tonsil Duet!

Był to temat przerabiany i opisywany w aspekcie jakosc-cena. Kto z was robil tunning tych "malych wariatow" moze mi pomoze. Oczekuje sprawdzonych i udanych wskazowek-jakie kondensatory dokladnie, jakie kable i co tam jeszcze wam przyszlo do glowy...?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

https://www.audiostereo.pl/topic/25171-tunning-kolumn-tonsil-duet/

BeerfaN

" - zwrotnica może być ryzykownym posunięciem. Za to usztywnienie pudeł, wymiana kodnensatorka na foliowy i zamiana kabli powinna dać dobry efekt."

Dlaczego zwrotnica to zly pomysł- bo mam jakies oryginalne Tonsila z poprzednich kolumn, moze warto? Zmieniales pojemnosc kondensatora czy tylko wymieniles? Pytam bo nie mam doswiadczenia-jeszcze sam nie grzebalem nigdy!

Kondensator należy wymienić na foliowy o identycznej pojemności. Co do zwrotnicy - do każdych kolumn konstruuje się inną zwrotnicę - szansa, że z taką starą wyciągniętą z innych kolumn Duety zagrają dobrze jest znikoma.

Zrobiliśmy to, co opisałem; usztywnienie pudła, dodanie przedniej ścianki i podstawy z MDF, wymieniliśmy 1,5uF elektrolityczny na 1,5uF foliowy + kable monster + terminale + kolce(warto).

Zwrotnica w tych kolumnach według mnie zrobi dużą szkodę. Właśnie jej brak jest największym atutem tych kolumn, co słychać w brzmieniu - jak na tą cenę dobry bas i bardzo dobra średnica (tylko jeden głośnik gra całą średnicę). Tweeter ma dobrany podział tylko do uzupełnienia midwoofera. Jeśli chcesz dać zwrotnicę, musisz dać lepszy tweeter. A jeśli nowy tweeter i zwrotnica, to po co wogóle ruszać te kolumny? Lepiej zrobić nowe z projektu...

Rzeczywiscie po dodaniu zwrotnic jakosc brzmienia zmienila sie bardzo znaczaco: slabszy bass, jakby czysciej ale bez emocji... I w koncu je wywalilem. Dodam ze przy wstawionych zwrotnicach byl kondensator o wyzszej pojemnosci bo 3,3 a przeciez w duetach jest 1,5. W czym jest rzecz tak z ciekawosci jesli chodzi o pojemnosc kondensatorow w kolumnach?

jimmi

Masz szczęście, że wysokie nie poszły z dymem. Kondensator szeregowo z głośnikiem wysokotonowym to filtr górnoprzepustowy. Większy kondensator to niższa częstotliwość podziału, a co za tym idzie wyższe obciążenie wysokotonowego.

• 2 lata później...

>Masz szczęście, że wysokie nie poszły z dymem. Kondensator szeregowo z głośnikiem wysokotonowym to

>filtr górnoprzepustowy. Większy kondensator to niższa częstotliwość podziału, a co za tym idzie

>wyższe obciążenie wysokotonowego.

Nie bardzo mi sie wydaje żeby ten głośnik miałby sie spalić, bo ma pasmo przenoszenia 4 - 20 khz,

jeżeli dobrze licze to kondensator 1,5 odcina przy 14 kHZ a 3,3 dla tego głosnika który wg charakterystyki impedancji ma 7 Ohm jest odcięcięcie przy ok. 7 kHz więc nie bardzo rozumię czemu miałby się spalić tym bardziej, że jest przeznaczony dla zestawów 50 W.

Dla eksperymenty najpierw zmieniłem kondensator na 2,2 a potem na 3,3 i uważam, że każda zmiana powodowała większą szczegółowość wysokich tonów, które przy kondensatorze 1,5 były jakby niepełne nie wybrzmiewały, co nawet byłoby logiczne bo wiekszość wooferów prznosi do 10 kHz.

• 2 tygodnie później...

>Nie bardzo mi sie wydaje żeby ten głośnik miałby sie spalić, bo ma pasmo przenoszenia 4 - 20 khz,

to że głosnik ma pasmo 4-20 nie oznacza to że jest to pasmo mocy !!

co innego zdolność reprodukcji a co innego wytrzymałość głośnika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.