Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon kasetowy Sony TC-209 SD

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Niedawno kupiłem na "Allegro" magnetofon "Sony TC-209 SD". Niestety sprzęt był wystawiony na aukcję jako uszkodzony, mimo to kupiłem go ponieważ jest mi potrzebny do kompletu, do amplitunera "Sony STR 6800 SD". Magnetofon jest w bardzo dobrym stanie wizualnym, niestety posiada usterkę techniczną i właśnie chciałem prosić Was o pomoc w naprawie. Chodzi o to, że zaraz po włączeniu zasilania wskaźniki wysterowania wychylają się do maximum, a po podłączeniu słuchawek okazuje się że magnetofon generuje straszliwe zakłócenia (takie ostre buczenie). Jednak po włączeniu nagrywania, magnetofon pracuje prawidłowo i kaseta nagrana na tym magnetofonie prawidłowo odtwarza na innym magnetofonie.Zauważyłem też że wskaźniki opadają oraz "buczenie" ustaje po włączeniu przewijania taśmy.Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł jak to naprawić, to bardzo prosił bym o pomoc. Dla łatwiejszej identyfikacji sprzętu zamieszczam jego zdjęcie.

https://www.audiostereo.pl/topic/25270-magnetofon-kasetowy-sony-tc-209-sd/

Starsze magnetofony mialy mechaniczny przelacznik nagrywanie/odtwarzanie, sterowany klawiszem zapisu. Warto go potraktowac kontaktsprayem. Pozatym sprawdz czy kabelki przy glowicy uniwersalnej sie nie pourywaly.

Miałeś rację "Glurak" z tym przełącznikiem zapis/odczyt. Spryskanie go "Kontaktem uniwersalnym" oraz spryskanie wszystkich innych styczników pomogło w 100%.Kupiłem również "Kontakt PR" i przy okazji wyczyściłem nim potencjometry.Mechanikę potraktowałem "WD 40" i magnetofon gra jak nowy, a ma 30 lat.

Dzięki za radę ! Pozdrawiam

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.