Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer Tannoy TS-8 czy Mirage FRX-S10

krzysieg11

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam zestaw kina domowego sony dvd- DVP S725D, amplituner STR DB930 oraz zestaw kolumn TANNOY serii M (M4+M1+MC). pomieszczenie w którym to działa ma powierzchnię prawie 20m2, a oprócz filmów często odtwarzane jest stereo (głównie rock w szerokim tego słowa znaczeniu).

chcę do mojego zestawu dokupić jakiś budżetowy sub, który będzie wspomagał głośniki przy filmach jak i stereo. ze względu na brak możliwości zakupu (już niesprzedawanego) TANNOY Msub10 moje wstępne typy (uwzględniając cenę) padły na:

1. TANNOY TS-8 (znalazłem za 899zł)

2. MIRAGE FRX-S10 (znalazłem za 699zł)

z tych dwóch okazji zakupu nowych głośników muszę podjąć szybką decyzję. a może jednak TANNOY Msub10 byłby najlepszym uzupełnieniem mojego zestawu. tylko jak go zdobyć?

proszę o wszelką pomoc. za wszystkie porady lub opinie użytkowników takich głośników będę wdzięczny:)

miałem Subwoofer Tannoy M10, znacznie lepszy i mocniejszy od tego TS-8 i byłem niezadowolony ze względu na za mała wydajność. Obecnie mam Tannoy M5 i nie wyobrażam sobie współpracy takiego maleństwa z tymi podłogówkami, myślę że byłby niesłyszalny a same kolumny potrafią niżej i lepiej zejść z basem niż ten sub...Co do FRX to miałem jeszcze niedawno FRX S12 i był miodzio, zwłaszcza z Tannoy M5, z JBL E90 znacznie gorzej. Miał zarówno bas niski jak i potężny. Jednym słowem bardzo udana skrzynka. Przed zakupem słuchałem FRX S10 i różnica między nimi jest kolosalna. Jak dla mnie S10 to najgorzszy sub z tej rodziny bo mam w domu FRX-S8 i w pokoju o powierzchni 23m2 powoduje drźenie szyb i prawie go nie słychać tj gra bardzo niskim basem ale ma mniejszy podmuch niż S12...Do muzyki jak najbardziej bo przynajmniej nie ma problemów z przydługimi dźwiękami i z buczeniem... natomiast ten S10 gra basem powolnym i nie rozumiem jak to możliwe że podobne konstrukcje a grają tak różnie. W FRX-S8 gdzie jest głośnik 20cm włożyli ten sam wzmacniacz więc może to on jest za słaby ale mam obawy że skrzynka jest gorzej zestrojona. Jeśli szukasz tylko do KD to S10 będzie OK ale jak chcesz do muzyki to szukaj gdzie indziej. W Tannoyu żeby dobrze się słuchało muzyki potrzebne są 2 suby bo są wysoko strojone i można zlokalizować ich położenie...

Jeśli szukasz suba do kina domowego i nie masz ograniczeń finansowych to nie do przebicia w swojej cenie jest B&W ASW1000..to co potrafi to bydle przechodzi ludzki pojęcie. O ile przy FRX-S12 jest nieźle to przy ASW 1000 jest znakomicie. Jedyny jego minus to słaba odpowiedź impulsowa ale w KD nie jest to problem...

Siła z jaką zadaje ciosy ten sub jest nie do przecenienia:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.