Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 920 - usterka

AlexE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dostalem dzis do potestowania denonka DCD 920 (kolega kupil na Alledrogo, dal mi do posluchania bo wie ze lubie bawic sie roznymi sprzetami). Ladna maszynka, nie powiem. Ale dlugo sie nim nie pobawilem - pogral z pol godziny i klops. Zawiesil sie. Wylaczylem, dalem mu odpoczac i proboje znowu. Niestety. Po jakims czasie, moze byc to 5min, grania, albo 15 albo pare sek: zawiesza sie tzn. przestaje grac, na wyswietlaczu pokazuje sie 00 i nastepnie caly wyswietlacz mruga nieregularnie (co pol sek, sek, roznie) i w takt tego mrugania slychac jakies "szarpniecie" napedu (jeszcze go nie rozbieralem wiec nie wiem nawet co sie z nim dzieje). Jak juz sie tak "zawiesi" to nie reaguje sensownie na zadne klawisze poza eject (i to z trudem tzn. opoznieniem) ale poza ladowaniem plyty juz nic nie potrafi zrobic. Ciagle tylko "szarpanie" napedu i w takt mrugajacy wyswietlacz. Jedyne co mozna zrobic to wylaczyc go na chwile calkiem. Po wlaczeniu czasem udaje sie go jakis czas pouzywac.

Ma ktos pomysl co to moze byc? Moze ktorys z kolegow dysponuje serwisowka?

pozdrawiam

AlexE

https://www.audiostereo.pl/topic/25308-denon-dcd-920-usterka/

Nie mam pojęcia. Proponuję otworzyć, posprawdzać tasmy, kable, połączenia, czy coś się nie grzeje za bardzo, zobaczyć jakie są napięcia z zasilacza itp. Może to coś z zasilaniem... nie ma czasem wybrzuszonych kondensatorów ani nadpalonego transformatora? Może coś się urwało podczas transportu...

>Nie mam pojęcia. Proponuję otworzyć, posprawdzać tasmy, kable, połączenia, czy coś się nie grzeje

>za bardzo, zobaczyć jakie są napięcia z zasilacza itp. Może to coś z zasilaniem... nie ma czasem

>wybrzuszonych kondensatorów ani nadpalonego transformatora? Może coś się urwało podczas

>transportu...

tak zrobilem, niestety nic podejrzanego nie widac, poza jednym miejscem gdzie jakas srubka mocujaca "mainboard" jest tak przykrecona ze zwiera 2 sasiadujace odizolowane zworki (nie wiem, moze tak ma byc??, otwor na srube jest w takim miejscu ze zeby lepek byl nei wiem jak maly to bedzie zwierac). Natomiast sprzetowi pogorszylo sie juz dokumentnie, zawiesza sie po paru lub parunastu sek.

Ech trudno, nie moj sprzet wiec nie bede grzebal dalej, oddaje wlascicielowi.

Witaj Alex, na 90% jest to zanik napiecia, prawdopodobnie do calego odtwarzacza. Zera wyswietlaja sie normalnie jak zaraz po zalaczeniu i przed wczytaniem TOC-a. A ze "cos" przerywa (zimny lut, laczenie na tasmach) to wyswietlacz gasnie a naped wydaje dzwieki "szarpania" bo za kazdym razem chce od nowa wczytac plytke. Trzeba sprawdzic cale zasilanie i nie ma sily zeby nie chodzil.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>Alex - dysponuje:) Jak jeszcze jesteś zainteresowany to podrzucę jak zeskanuję, chyba że wolisz

>ksero i pocztę. Pozdrówka.

dzieki ale sprawa nieaktualna. oddalem "truchlo" wlascicielowi a ten dokonal zwrotu sprzedajacemu (urzadzenie mialo byc 100% sprawne)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.