Skocz do zawartości
IGNORED

Akwarium dla rybki marki bojownik...

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Ech. Stało się. Mój Staś dostał w prezencie od dziadka rybkę. Miał być welonkiem, ale dla mnie to bojownik i to w dodatku syjamski. Na szczęście nie islamski. Na imię ma Tulipan :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Został podarowany w szklanej kuli, z kamykami na dnie i sztuczną roślinką. Staś jest szczęśliwy, a tata zakłopotany. Co będzie jak stworzonko padnie? Rozpacz będzie, oczywiście.

Dlatego proszę Was o podpowiedź, jak zmaksymalizować szanse Tulipana na przeżycie?

Na duże akwarium szans na razie nie ma. Co powinienem zrobić? Kupić normalne niewielkie akwarium? Jak je wyposażyć? Ile litrów powinno mieć minimum? Kupić pompkę do tego "słoika"?

Tylko proszę nie radźcie, bym dla dobra sprawy sprzedał system audio ;)

Pozdrawiam

Papamek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25321-akwarium-dla-rybki-marki-bojownik/

Bojownik to ryba labiryntowa tzn oddycha powietrzem atmosferycznym. W akwarium nie musi być pompki, ważne żeby woda była ogrzewana i akwarium przykrytę, ale tak zeby została mała szparka na wymiane powietrza. To ważne, dlatego że bojownik może się przeziębić oddychając powietrzem zimiejszym niż woda, a tak czasami bywa. nNie musi mieć dużego zbiornika np 50 litr to maks, filtr tzeba założyc jeśli chce się miec przejżystą wodę i lepsze warunki bio. Temperatura wody 24-30 stopni. Trza pamietać ze to rybka bardzo wojownicza i inne rybki moga miec kłopoty.

nie karm za duzo i za czesto- 1 raz dziennie wystarczy- nie bedziersz musiłą kupowac filtra- ja mam 20 l i mam czysta wode gdyz nie ładuje duzo zarcia. gdy jednak woda bedzie zołta lub brudna kup jednak filtr- długie płetwy beda sie strzepic w złych warunkach.

jesli jescze bewdziesz miał jakies watpliwosci to napisz- aha- przyłózlusterko do szyby tak zeby to lustreko było naprzecwiko rybki- zobaczysz fajny efekt :)

pozdrawiam

proponuje zajrzec na

Ukryta Zawartość

tam sie wszystkiego dowiesz

dla bojownika zeby zyl w godnych warunkach to.

akwa 20-25 litrow(bojownik ew. parka bojownikow czyli bojownik i bojowniczka)

filtr i grzalka z termostatem gdyz musi byc stala temperatura

nie sluchaj rad sprzedwacow w sklepach zoologicznych ze bojownika to w kuli mozna trzymac i to w kranowie bo to sa bzdury, ryba sie potwornie meczy.

podmiana wody raz na tydzien lub dwa ok 10-20% wody(woda musi byc wczesniej "odstana" w jakims baniaku conajmniej 5 dni) woda nie moze byc prosto z kranu!

narazie tyle

reszta informacji na akwarystyce

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Od kilku dni moj malec ma akwarium z Bojownikiem chlopczykiem i dwoma dziouszkami.

Temperaturka pracy 20...25stC.

Przy -20 chlopaczyna sie leniwi...ale przy +22 do mx25 stC zaczyna podrywac panny, ma niespozyte sily.

Pletwale te lubia mocno zroslinkowany krajobraz,glownie kobitki aby sie schowac przed macho-master.

>Papamek

A najładniejsze bojowmniki rosną w kieliszkach 100 g ,powaga.Ważne to ciepłe powietrze, jego naprawdę można utopić. I najważniejsze, NIGDY, NIGDY nie pokazuj mu lusterka ,zatłucze się na śmierć.

W chwili zgaszenia światła wewnętrzna strona akwarium zmienia się właśnie w lustro , poobserwój co wtedy robi, tak jest przynajmniej w prostopadłościennym akwarium.To delikatna rybka ale bardzo ładnie wygląda tarło.Pozdrawiam

nie no- nie zatłucze sie- po prostu puszy sie i tyle:)

aha- moj kiedys zrobił piankowe gniazdo- kupiłem mo samiczke ale prawoie ja zabił- gonił i pyskiem uderzał- widocznie nei miał ochoty sie trzec:)

fakt bojownika mozna trzymac w szklance ale to jest głupota- czesto w hipermarketach tak sa trzymane- Real to juz wogole jest do dupy.

na wode nie ma reguły- ja odstwiam wode tylko na 1 dzien i mi ryby zyja, a wymieniam wode srednooi raz na kilka miesiecy (ewentulanie opusczam połowe i dolewa nowa)

>marcinw899

Marcin, zajmowałem sie sporoczasu naprawdę.A trzyma się je w malutkich naczyniach, po to by miały ładne duże płetwy, a nie aby je męczyć .Japończycy chodują je w butelkach po łyskaczu .Pozdrawiam nowych akwarystów

No to jak wyglada to tarło ? Ja lubię "bardzo ładne" rzeczy, odczekałem grzecznie parę wpisów, żebym nie wyszedł na niecierpliwego a tu temat zbacza w stronę hipermarketów...

Żądam opisu tarcia się parki bojowników !

Dziękuję za wszystkie wpisy :)

W takim razie kupię akwarium i termostat, żeby zapewnić mu dobre warunki. Na razie jest mało aktywny.

Jakie podłoże powinno być w takim akwarium? I jakie rośłinki najlepiej kupić?

dudivan- moge Ci opisac tarło zywordnych- sam widziałem jak u mnie 2 molinezje.....:):)

a co do tych bojownikow- podobno welony tez trzymaja w małych zbiorniczkach- ale woz albo przewoz- albo litosc dla ryby albo ładne płetwy- ja moje wolony i bojownika tzrymałem w norlmanych warunakch.

a co do podłoza- zalezy od Cibie- ja mam zwir do doniczek (biały ok 7 mm) mozna mniejsze lae im wiekszy granulat tym wiecej smieci tam spadniei nie zasmieci wody (u mnie wszystko czyste- jedynie dno zielone)

co do roslin- mysle ze wiekszosc roslin dostepnych w sklepach ma tolerancje na spadki temp, i innych parametrow wody.

Z braku laku, od biedy moga być te majonezje ale nie ukrywam że chetnie przeczytałbym o obyczajach bojownika, albowiem bardzo cenię sobie czyny brutalno-sypialniane. Czy na przykład samiczka jest kąsana, raniona ?

Czy na przykład samiczka jest

>kąsana, raniona ?

Nie, ale jest brzydka;-) A samiec troche 'pofika' i wkrótce bedzie taki 'pokręcony', jakby miał złamany osciotrup:-)

Fajnie reagują na lusterko.

a wiec nie majonezje tylko molinezje

smiec podpływa do samicy- sa blisko siebie (bokami) i samcowi z pod ogona skreca sie w bok (w strone otworu samicy) gonopodium- taki maly węzyk (penis:) ) no i po paru minutach samiec przestaje i odpływa- podobnie jak u ludzi z tym zapładnianiem :)

>Papamek

Bojowniki to specyficzne rybki.

Ogolnie przylgnelo do nich ze sa niewybrednym gatunkiem, po czesci jest to wynik czesto niskiego poziomu pseudo specow akwarystow.

Dno akwarium powinno byc pokryte sredniej i duzej wielkosci zwirkiem lub kamyczkami.

Muszelek i wszelakich niewiadomego pochodzenia pierdolek nieradze stosowac, czesto nieswiadomi nowi akwarysci wsadzaja jakas piekna muszle i dziwia sie ze coraz czescie ktoras to rybka udaje sterowiec!

Czesto w strukturze takiej muszli sa bakterie czy mikro zyjatka mogace dokonac desantu czarnej mocy w nowym srodowisku wodnym.

Bojownikowi powinienes sprawic duzo zieleniny ,ale zawsze ja doprze przeplucz zimna woda , by jakowys slimak sie nieuchowal, bo te chociaz powolne ale sa wredne.

Najlepiej samczykowi dostaw cztery samiczki, nie dziw sie jak te pomiedzy soba tez sie beda czasem podgryzac czy przeganiac, tak to juz jest z dziewuchami.

Jezeli mialbys chec na duze akwarium 50 i wiecej litrow to mozesz miec dwa samczyki, kazdy z nich bedzie pilnowal swojego terytorium, a gdy jeden bedzie lepszym maczo to drugi go poprostu bedzie unikal.

Chcesz miec sex party to termostacik nastawiaj w okolicach od 22 do max 25 stC, chcesz miec maniane to na 20stC.

marcinw899, 21 Mar 2006, 20:08

>a wiec nie majonezje tylko molinezje

>smiec podpływa do samicy- sa blisko siebie (bokami) i samcowi z pod ogona(...)

Oj marcin, nie chodzi mi o te "śmieszne ruchy" ! Chodzi o obyczaje, otoczkę, na przykład to o czym wspomniał SFINKS, że jest cztery na jednego albo że samiec pożera samiczkę po romantycznej kolacji ze śniadaniem...eee... bez sensu - kto urodzi jajeczka - że samiczka pożera samca, albo chociaż że zanim się zjednoczą ciała podwodnych kochanków to ganiają się w te i wew te, a takze dokoluska po całym akwarium przez dwie godziny. Takie rzeczy.

hmmmm, zyworodne ( to te z mini penisami) nie sa romantyczne- samies sciga samice az ta mu "da" i po max 5 minutach koniec, a o zalotach poczytaj na stronach/forach np o gurami (tance godowe itp)

Niecierpliwy Dudivanie!

adik 21 mar 2006 14:39 pisze:

".......ale tak żeby została mała szparka ......"

:)))))

Zaloty są bardzo ciekawe i u bojowników przypominają taniec pawia.

Najpierw jednak samiec buduje pod liściem pieniste gniazdo.

Gdy boy bojownik urobi już samice, to po zapłodnieniu jaj przenosi je w pyszczku do tego gniazda.

Aby ułatwić sprawę podnosimy temp. na 28 do 30 st. C (tak,tak) i na krótko przed sexem podajemy chłopu i babce drobno skrobaną wątróbke wołową.

P.S

Nie jest prawdą że bojownik jest agresywny względem innych ryb, to jedna z najzgodniejszych i najspokojniejszych ryb akwariowych jakie w ogóle są!

Gość

(Konto usunięte)

....Nie jest prawdą że bojownik jest agresywny względem innych ryb, to jedna z najzgodniejszych i najspokojniejszych ryb akwariowych jakie w ogóle są!......

Potwierdzam z całą stanowczością .Mam w akwarium wiele różnych rybek , a bojowniczek należy do najspokojniejszych , jeśli mu przystawić lusterko - zamienia sięw diabła :)

Ale wieczór :) Zamiast po bożemu słuchać kolejnej kombinacji sieciówek ;) urządziłem pierwsze w moim życiu akwarium.

Pojechałem do sklepu zoologicznego w Leclercu i kupiłem w promocji zestaw "startowy": akwarium z pokrywą i podstawką, filtr, grzałkę z termostatem, do tego jakaś torebka pokarmu i uzdatniacz do wody. Dodatkowo żwirek, korzeń, roslinki, termometr i tapetę. Teraz grzeję wodę. Tulipan czeka na przeniesienie. Jak długo powinen czekać?

Adik wcześniej napisał, że w akwarium z bojownikiem nie musi być pompki. Ja na razie założyłem filtr, który po dołączeniu przewodu może też napowietrzać. I bez tego przewodu robi niezły mix, mimo że jest ustawiony na minimum. Tak ma zostać, czy go wyjąć po wpuszczeniu ryby?

Pozdr.

Papamek

Gość

(Konto usunięte)

A jeśli nie świetlówka to wporzo , sam po wielu eksperymentach z oświetleniem do zwykłej żarówki wróciłem i jak narazie roślinki rosną super.

Puść filter to się szybciej nagrzeje ( lepsza cyrkulacja ).

Jak temperatura osiągnie jakieś 20 stopni to możesz mu zaserwować przeprowadzke:) - najlepiej jak to zrobisz stopniowo tzn. nabierz wody do niewielkiego woreczka ( ze starego akwarium) włóż rybcie , zawiąż woreczek i włóż do nowego lokum , po kilkunastu minutach wpuść Tulipana razem z wodą do akwarium.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.