Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Dali 202, może mały tunning ?

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do fachowców, chciałbym coś więcej wycisnąć z kolumn DALI 202 (produkt z lat 95/97), robił ktoś coś może z tymi głośnikami ? W Internecie nic nie mogłem znaleźć. Załączam schemat zwrotnicy, wartości cewek nie udało mi się ustalić, obie są powietrzne, częstotliwość podziału 3,5kHz. Oczywista wydaje się chyba wymiana kondesatora bipolarnego na jakiś MKP (pewnie Jantzen'a), ale czy modyfikując układ zwrotnicy można coś jeszcze zdziałać. Wymiary kolumny szerokość: 200 mm, wysokość: 370 mm, głębokość: 232 mm, czyli objętość to ok. 10 litrów.

Obudowa bass-reflex, otwór strojony dla 41Hz (średnica 45mm długość rury 135mm).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Jeżeli w torze tweetera jest SCR, to nieźle!

Bipolara w torze midwoofera mozesz wymienić na lepszy kondensator (jest to obwód równoległy, więc nie musi być MKP, jakikolwiek przyzwoity foliowiec wystarczy) ale sugerowałbym zmierzyć jego rzeczywistą wartość. W przypadku elektrolitów ich rzeczywista pojemność moze istotnie odbiegać od nominalnej. Przydałoby się też być może wymienić cewkę w torze woofera. Oczywiście najpierw trzeba zmierzyć tą starą. Może być nawet rdzeniowa, byle na dużym rdzeniu i nawinięta grubym drutem.

Dzięki za odzew,

>Jeżeli w torze tweetera jest SCR, to nieźle!

Ja też byłem wszoku bo myślałem że na wymianie tego kondensatora najwięcej będzie można uzyskać... ;)

>Bipolara w torze midwoofera mozesz wymienić na lepszy kondensator (jest to obwód równoległy, więc

>nie musi być MKP, jakikolwiek przyzwoity foliowiec wystarczy) ale sugerowałbym zmierzyć jego

>rzeczywistą wartość. W przypadku elektrolitów ich rzeczywista pojemność moze istotnie odbiegać od

>nominalnej.

po tych prawie 10 latach to ten bipolar na pewno ma inną pojemność, ale chyba powinienem się sugerować nominalną pojemnością... Jantzeny 2u2 po 6zł są, więc fortuna to nie jest...

>Przydałoby się też być może wymienić cewkę w torze woofera. Oczywiście najpierw trzeba

>zmierzyć tą starą. Może być nawet rdzeniowa, byle na dużym rdzeniu i nawinięta grubym drutem.

Ta która jest wygląda całkiem porządnie, średnica koło 3-4cm i nawinięta jest grubym drutem, a cewki taśmowe Polinka są dość drogie... a co by miała dać wymiana takiej cewki ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.