Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do suba aktywnego

Shagohad

Rekomendowane odpowiedzi

Siemano. Mam do Was małą prośbę. Otóż chcę sobie złożyć własny zestaw typu 2.1. Chcę, aby Subwoofer był aktywny, tylko nie mam zielonego pojęcia jaki układ by byl najodpowiedniejszy do tego :/. Subwoofer miałby być zbudowany na głośniku Stx gdn 27/150/8 ss, natomiast jako główne, to mam już gotowe 2 kolumny zbudowane na głośnikach niskotonowych Stx 22/120/8 ss. Więc mam pytanie, jaki układ by był najbardziej odpowiedni do tego zestawu ??. Proszę was o pomoc :(!!

https://www.audiostereo.pl/topic/25531-wzmacniacz-do-suba-aktywnego/

Siemano. Mam do Was małą prośbę. Otóż chcę sobie złożyć własny zestaw typu 2.1. Chcę, aby

Subwoofer był aktywny, tylko nie mam zielonego pojęcia jaki układ by byl najodpowiedniejszy do tego

:/. Subwoofer miałby być zbudowany na głośniku Stx gdn 27/150/8 ss, natomiast jako główne podłączone do tego suba, to mam już gotowe 2 kolumny zbudowane na głośnikach niskotonowych Stx 22/120/8 ss. Więc mam pytanie, jaki układ by był najbardziej odpowiedni do tego zestawu ??. Proszę was o pomoc :(!!

Kolega Porlick podał Ci juz numer swojego wątku: 19665 na tym forum w którym opisuje projekt subwoofera i wzmacniacza do niego. Możesz też zrobić wzmacniacz mostkowy na TDA7294 lub zamowić od Irka z forum diyaudio.pl (chwilowo str. nieczynna z powodu przekroczenia limitu transferu, za 1-2 dni będzie chodzić) lub kupić inny gotowy moduł.

A ja polecam Holtona 200W, dość prosty w budowie i skuteczny, zapewnia lepszą kontrolę nad STX niż TDA,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płytkę można zamówić altronie AL-35.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzeczywiście, dość przyzwoicie wygląda ten Holton, dzięki Maciej 71. Ale mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie. Czy do tej końcówki mocy podłącze suba, oraz te dwie kloumny wyże wymianione, czy musiałbym to inaczej rozwiązać ?? (Jestem zielony w tym temacie więc pytam :))??

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Dobra, już wiem jak to będzie wyglądało, dzięki wielkie wam za pomoc :). A czy Moglibyście mi jeszcze doradzić, jaki zasilacz do tego wziąść, oraz jak zamontować potencjometry (głośność i bass) ??:|. Byłbym baardzo wdzięczny za odpowiedź ;)

Pozdrowiam :)

podłącze się do tematu. Zastanawiam się co decyduje o kontroli basu. Czy jest to tylko nadwyszka mocy , współczynik df, wydajność lub rezerwa prądowa ?. W innych tematach wyczytałem , ze np pass aleph mimo pokaźniej mocy niezbyt dobrze sobie radzi z kontrola basu , zwłaszcza przy niskiej impedancji, z drugiej strony bardzo często spotyka się budżetowe rozwiązania na róznego rodzaju mostkach (tda). Jednak wg mnie kontrola basu to nie jest kwestia szybkości i wielkości wychylenia głosnika ... a jego szybkie zatrzymanie przy braku sygnału, umozliwiająca stopniowanie jego wielkości i czasu trwania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.