Skocz do zawartości
IGNORED

dobrze nagrana klasyka

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję płyt CD z muzyką ,, klasyczną " wszelkiej maści nagraną z wysoką jakością dźwieku . Mogą byc ,,przeboje klasyki " , składy kameralne , opera itd ale raczej nagrania realizowane w ostatnich latach . No może ostatanie 10 lat.

Ze smutkiem stwierdzam ,że jestem po kolejnej sesii , gdzie muzyka brzmiała jakby muzycy i wokaliści byli schowani za kotarą . Zamglone, bezbarwne, z oddali - nie chce sie słuchać.

Nie chodzi mi o walory artystyczne ( no chodzi ale to drugi plan ) , wykonawców , dyrygenta itd tylko dobre nagaranie.

Proszę o wpisy co polecacie i gdzie to kupić !

Pozdrawiam

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/25543-dobrze-nagrana-klasyka/

W MediaMarktach sa takie płyty z klasyką nazywane od nazwisk kompozytorów jak np. Bach, czy Mozart po bodajże 6 zł za sztuke ... tak 6 zł. Wg. mnie jest do dosyć dobre nagranie. 6zł nie dużo więc może warto spróbować, a jak siespodoba to kupować, bo seria jest dość bogata.

mój poprzednik ma rację WSZELKIEJ MAŚCI NAGRANĄ KLASYkę dostaniesz w MM - widziałem Krzysia Krwawczyka, tercet Egzotyczny i wiele innych nagrań wszelkiej maści. NIe ma tam muzyki ale nadania są super (czasem nawet po 2.99 zł sztuka)

Z własnego doświadczenia (ucha :-)) mogę polecić klasykę wydana przez Virgo (klasyczna "odnoga" Virgin), niemieckiego Interrcorda i Koch International Classics oraz nowa serie Sony Classical..... miłych odsłuchów....

Antonio Vivaldi - La Stravaganza ( Channel Classics)

Jordi Savall - La Folia ( AliaVox)

The Pianist, A Roman Polanski Film ( Sony Classical )

Antonio Vivaldi - Cztery Pory Roku ( DUX )

Świetna muzyka i w bardzo dobrej jakości

arturp,

Nie ma reguł, najlepiej pytać o konkretne pozycje, wówczas można coś konkretnie doradzić. W zasadzie każdemu wydawnictwu trafiają się wpadki. Określ co z tej klasyki cię interesuje, wówczas będzie można ci coś doradzić.

arturp -->

Możesz w ciemno kupować wszystko z serii RCA Living Stereo - to remasterowane nagrania z lat 60 pod batutami mistrzów min. Reiner'a :)

Polecam zacząć od Stokowskiego - Rhapsodies - ta płyta wgniecie cię w fotel :)

zdezintegrowany_3PO

ps. ja dopiero zaczynam z klasyką ale podpytaj pawelo on ma dużo świetnej muzyki :)

Możesz kupować wszystko Bacha z Harmonii Mundi, wszystkie wykonania Savalla z AliaVox, produkcje Alpha`y są na najwyższym poziomie (mają swoje radio internetowe, gdzie puszczaja tylko swoje płyty - tytuły możesz więc sobie dobrać).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

po prawej jest linka do radia.

Generalnie Chandos robi bardzo dobre nagrania. Deutsche Gramophone nie polecam, nawet tych najnowszych - będziesz się tylko wnerwiał na realizację dźwięku. Ale to moje zdanie...

Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dziekuję za dotychczasowe wpisy . To naprawdę pomocne.

O ile pamiętam sklep firmowy Harmonia Mundi jest/był na Tarczyńskiej w Warszawie ? Czy to aktualne ?

...there is no spoon...

1)Antonio Vivaldi - Cztery Pory Roku ( DUX )

Słyszałem ,że to nieporozumienie - jaka jest wasza opinia .

2) Jakie jest waszym zdaniem najlepsze technicznie wydanie Requiem Mozarta ?

...there is no spoon...

Technicznie pod względem dźwięku to nie wiem, a pod względem gry muzyków - Roger Norrington ma (może miał) taką kapelę, że kasuje wszystko. Dźwięk na jego płytach trochę matowy (Requiem, Symfonie Beethovena), ale za to precyzja, szczegóły, koncepcja itd.... Chociaż znam ludzi którzy się krzywią na jego Reqiuem Mozarta (są tam takie zmiany, że gdzie indziej tego nie usłyszysz), czy na Nimieckie Requiem Brahmsa, ale dla mnie jego logika w konstruowaniu dzieł jest porażająca. Polecam

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.