Skocz do zawartości
IGNORED

Które ustawienie będzie lepsze?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam surrandy Jamo THX - dipolarne D 7 Sur.które ze względu na swoją specyfikę umieściłem na wysokości uszu na bocznych ścianach ok.1,60 m od ziemi, ze względu że oglądam filmy na projektorze zmieniłem pozycję z której oglądam i cofnąłem się 2 metry do tyłu w wyniku czego moje dipole są teraz po bokach ale trochę z przodu przede mną, za mną jest ściana, myślę o umieszczenie właśnie na niej moich dipoli w wyniku czego bedą za moją głową w jeden lini z tylnym centralnym też Jamo ale nie dipolem, czy ktoś już może testował z takim ustawieniem tego typu głośników, które wiadomo maja inną charaktreystkę ustawienia. Wiem, że mógłybym sam spróbować ale wiąże się to z wymianą kabli na dłuższe i dziurawieniem ściany, więc może ktoś mi doradzi zanim zainwestuję w kable. W razie zmian zastanawiam się czy kable AST 75 Black Rhodium wymienić na nowe czy przedłużyć je poprzez dolutowanie (dałem za nie 17 zł za metr), czy też dać sobie spokój i wymienić na jakieś zwykłe a tamte sprzedać- będzie mi potrzebne ok. 12 metrów kabla na jeden głośnik. Poniżej zdjęcie jednego z moich dipoli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, nie wydaje mi się, żeby ktoś mógł Ci prawidłowo doradzić. Jest to bowiem Twój sprzęt, Twój pokój i Twoje upodobania. Co dla kogoś będzie dobre, Tobie nie musi wcale odpowiadać. Dlatego powinienes jednak sam sprawdzić.

A wracając do pytania: wydaje mi się, że przeniesienie tych dipoli na tylną ścianie powinno znacząco poprawić jakość efektów. Ale o ile dobrze pamiętam, to te dipole promieniują dźwięk bezpośrednio do przodu i na boki. Ja więc na Twoim miejscu spróbowałby powiesić je w rogach ścian jak na rysunku. Zaznaczam: nie wiem, czy takie ustawienie będzie się Tobie podobało, ja napewno wypróbowałbym jednak tę możliwość.

Na Twoim miejscu śmiało zlutowałbym kable do tych surroundów i się nie przejmował. Być może zaraz odezwą się tu złotousi, którzy słyszą jak trawa rośnie. Ja bym jednak i tak dał sobie spokój z niepotrzebnym wydatkiem.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Sorry, przeczytałem dopiero teraz w innym wątku, że z tyłu masz balkon i drzwi, czyli mojego pomysłu prawdopodobnie nie da się zastosowac...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Hej

Tez mam te dipole Jamo w swoim zestawie i niestety w niewielkim pokoju najlepiej sprawdzaja sie wlasnie z tylu.

Eksperymentowalem z takim ustawieniem o jakim piszesz, ale niestety dawalo ono mierny efekt ze wzgledu na tworzenie dziury w polu akustycznym wlasnie w miejscu sluchajacego.

W momencie jak w kinie byl jakis efekt przechodzacy z przodu na tył to miałeś wrażenie jakby cos zbliżało sie do Ciebie, a potem pojawiało się nagle za Tobą bez zachowanie ciągłości. Na Twoim miejscu jeżeli nie masz mozliwości ustawienia tych zestawów z tyłu poeksperymentowałbym z ich umieszczeniem lekko z przodu przed Tobą, albo za Tobą. Można ewentualnie pokombinować z ustawieniem dipoli pod kątem w stosunku do sciany pod jaką stoją i dobrania tak siły dźwieku odbitego aby zachować ciągłośc pola dźwiękowego w całhym pomieszczeniu.

Tak czy owak sporo zabawy przed Tobą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.