Skocz do zawartości
IGNORED

glosniki rodem z kosmosu.. ale do czego?

ekania

Rekomendowane odpowiedzi

siemka mam do Was male pytanko mianowicie kupilem na targu od jednego gostka z niemczech 4 nowe glosniki(bo wydawalo mi sie ze to sa gwizdki a on sam nie wiedzial co to jest) ale jak tylko przyjechalem na chate okazalo sie ze to z pewnoscia nie sa gwizdki. Po podlaczeniu nie bylo nic slychac ale jak wzialem go do reki to trzesl sie tak jak abgymnic;) dopiero jak zrobilem duzo glosniej to dopiero bylo slychac ciche lekkie czyste brzmienie kiedy moje kolumienki na takiej glosnosci juz dawno by wypluly swoje membrany dodam jeszcze ze nie maja zadnych oznaczen a gora i spod glosnika wyglada identycznie pozatym ze na gorze jest kolnierz do montazu z 6 otworami (dwie pary po trzy otwory) pomozcie bo nie wiem co z nimi zrobic przeyslam ich fotki i pozdrawiam wszystkich:)

https://www.audiostereo.pl/topic/25652-glosniki-rodem-z-kosmosu-ale-do-czego/

Czy Ty chłopie nie kupiłes czasem ... klaksonu? :) Syn znajomego rozbawił nas kiedyś montując takie specjalne ustrojstwo w swoim samochodzie. Wygrywało to przedziwne melodie i wyglądało może nie identycznie, ale podobieństwa mozna się doszukać. Swoja drogą to też rozbawia ... klakson jako kosmiczna technologia audio :))) To forum jest coraz ciekawsze :))) Nawet jesli się mylę, to i tak urodziła sie pyszna anegdota.

ja podejzewam ze to są moduły infradzwiękowe, czy jak to tam nazywają ;) to ustrojstwo jest stosowane w car audio...montuje sie toto do siedzenia coby kuprem trzęsło :) tylko cos obudowa niespecjalna...

To co kupiles jest bardzo ciekawym rozwiazaniem technicznym. Coprawda opracowanie tego przetwornika bylo przypadkowym i sam glosnik jest jakby wtornym produktem laboratorium w Ausburgu zajmujacego sie uzyskaniem fal rezonansowych w bardziej skondensowanych srodowiskach, niemniej jednak sa to znakomite glosniki i sa dzisiaj specjalnie robione do instalacji podwodnych. Twoj basen moze byc znakomitym miejscem na taka instalacje. Najlepiej jest je podobno umiescic conajmniej 1.5 metra pod powierzchnia wody w zbiorniku w celu uzyskania optymalnego efektu.

ja za nie zaplacilem po 60 zl za sztuke bo myslalem ze to gwizdki ale jesli Jazz ;-) ma racje to chyba zrobilem dobry interes tylko musialbym gdzies to sprzedac bo ja nawet wanny nie mam tylko prysznic;-)

>orgazmotron ;) ?

Nieee... to coś dla extremalistów z działki KD. Tzw. floor-shocker, przetwornik mocowany do podłogi, przetwarza najniższe dźwięki (poniżej 30 Hz), co ma dać realistyczny efekt "trzęsącej się podłogi" przy wybuchach trzęsieniach ziemi i t.p. efektach filmowych. Widziałem parę razy reklamę takowych w "Klang und Ton". U nas w kraju próbowano montować to w kinach - ale się nie przyjęło.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.