Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Pioneera DV-717

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz zwracam sie do Was z prośba o pomoc - tym razem chciałbym poddac tunningowi odtwarzacz

dvd Pioneer DV-717.

Super sprzęt-kupiłem go z uszkodzonym DAC ( PE8001A ) w jednym kanale - każdy kanał ma jedna kość.

Zamieniłem Daki na PCM1716 - sa wymienne.

Gra dobrze, ale to nie to.

Dźwięk jest efekciarski i jakby mechaniczny.

Może dałoby się wymienić w/w BB na jakieś lepsze BB lub może coś z ANALOGA - ważne żeby nie trzeba było

jakoś mocno ingerować w pionka.

Poradźcie proszę. Mam Non OS Daca na TDA1543, jest lepiej niż bezpośrednio z pioneera, ale trochę brak mi dynamiki, poza tym PCM1716 chętnie sie pozbędę,bo ten dźwięk mnie nie rajcuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/25675-tunning-pioneera-dv-717/

Witam! Pierwszą i podstawową sprawą jest zasilanie. Zasilacz impulsowy niestety jest współwinowajcą takiego brzmienia jakie opisujesz. Spłyca bas i zapiaszcza (digitalizuje) góre. Wymiana kości pomogłaby tak jak wymiana pojemności ale zastanów się może nad instalacją (nawet na zamówienie) tradycyjnego zasilacza.Kilka odczepów, 30W mocy i masz podstawe na dalsze zmiany. Prawda jest taka,że każdy zasilacz impulsowy "eter" emituje zakłócenia, a te niestety na elektronike wpływają destrukcyjnie więc wcale bym się nie zdziwił jak przy okazji wymiany zasilacza i obraz by Ci się poprawił:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Narazie wymieniłem kondensatory przy dacach na FC 680u/16V, ale w przyszości pomyslę o zasilaczu. Poleciały też opampy - sa AD8620.

Czy możan beż przeróbek włorzyc PCM1738 lub AD1896 ,a może jeszcze jakieś inne. Które bedą najlepsze?

• 4 tygodnie później...

Dotarłem do schematu mojego DV717 i powinno być dobrze.

Po długich rozważanich zdecydowałem o wbudowaniu NonOs Daca Na TDA1543.

Oryginalnie są dwa ( po jednym na kanał ) PCM1716, ale to tylko chwyt marketingowy, bo

nie chodzą w konfiguracji balanced tylko z jednego z jego kanału lewego wyciagnięty jest lewy a drugiego

analogicznie - drugie - niewykorzystane wyjścia są niepodłączone, z opampami identycznie.

Głupie marnotrawstwo i pic na wodę.

Nieważne, bo chcę ominąć HiBit Converter na PD0236AM i chyba filtr cyfrowy ( co to jest ??? )

na PD2058A i ponieważ 717-tka ma dwie pary wyjść audio, jedne zostaną bez zmian , a drugi

podłączę do NonOsa.

Tylko jeszcze mam pytanie: w jakim standarcie jest sygnał? Wychodzi z układu MB86371C .

Czy potrzebne będzie jakieś dodatkowe kształtowanie sygnału?

• 1 miesiąc później...

Dziś podłączyłem TDA1543A - wcześniej był TDA1543, ale zaden nie dział jak należy.

TDA1543 wogóle, a TDA1543A gra bardzo cicho i z ogromnymi szumami cyfrowymi.

Nie wiem o co chodzi.

Pomóżcie, bo oryginalne PCB1716 nie nadają się do niczego.

Może musi byc DAC 24 bitowy?

Już nie wiem co robić.

• 2 miesiące później...

Chciałbym przypomnieć temat, ale postanowiłem pujść w innym kierunku.

Mam w domu topowe przetwoniki Analoga: AD1955, może taki udałoby się wtyknąć do DV717 bez większych ceregieli. Czy ktoś ich używał, jaki jest efekt i jak podłączyć je do mojego pionka.

szumi bo TDA1543 przyjmuje dane tylko w formacie I2S (udziwnienie philipsa polegające na opóznieniu danych o jeden takt BCK) natomiast Pionki zwykle przesyłają dane w formacie Sony (standardowy) najszybciej zerknij w karte CS8414 albo 8412 tam sa opisane przebiegi kazdego formatu danych , jesli chcesz sie z czymś wpiąc to przed HIBitem wywalając go (do tego interpolatory Hibit zwykle bardzo smieca po zasilaniu) ale nie znam sie tak na DVD jak na CD i nie wiem jaki bedzie tam format danych.

PCM1738 znam bardzo dobrze - je wszytskie formaty...ale poczytaj czy wszytsko da sie skonfigurowac na jego pinach (gdzies mam nawet program na atmelka sterujacy pcm1738) - przy 1738 trzeba posiedziec nad cześcią analogową..... AD nie znam pewnie tez da rade z kazdym formatem. Tak czy siak to te DVD pewnie ma zasilacz impulsowy ... jak jest miejsce moze wpakować jakiś klasyczny z transformatorem

Ominę HiBita ( całkowicie go odłączyć? ), ale czy wystarczy tylko pdłączyć AD1955,czy potrzenba jest jeszcze jakaś ingerencja? Mozna chyba wykorzystać część analogową z 717 - juz ją tunningowałem. Dodam oczywiście osobne zasilanie,ale dopiero , gdy nowy DAC ruszy.

• 1 rok później...

Po raz kolejny chciałbym wrócić do tematu. Po wielu przejściach z różnymi źródłami chciałbym pozostać tylko z DVD Pioneera DV717, ale po wcześniejszej wymianie DAC na cos lepszego od PCM1716 ( są dwa, ale to tylko trick , bo po prostu wykorzystywany jest tylko jeden w każdej kości ).

Doradźcie proszę co wstawić.

Może PCM1780 - ponoć funkcjonalnie zastępuje PCM1716, albo TDA1547, AD1865.

Jak wstawić wielobitowca? Niestety o tym temacie nie mam bladego pojęcia.

Proszę o radę.

Po 1.5 roku odświerzasz temat - imponujące.

PCM 1716 i 1732 to najgorsze kostki BB. TDA 1547 to jedna z gorszych kostek Philipsa choć kilka zacnych Marantzów je posiada. Proponuje Ci zainteresować się PCM1704 lub PCM1738. (ten ostatni nie potrzebuje chyba żadnego sterownia z mikrokontrolera. AD1865 jest super - tyle że w Twoim przypadku to łatwiej jest użyć TDA1543A (format sony).

A moze CS4396/7/8 ?

Ale najłatwiej i najszybciej - z drugiej ręki kupić Samsunga DVD 850/950 i upgradować zasilacz!

• 3 miesiące później...

Po raz kolejny proszę Was o pomoc, bo zwariuję. Ostatnio kupiłem dla kolegi amplituner Marantz SR-7500 i po podłączeniu go do DVD Pionka DV717 usiadłem z wrażenia i wkurzenia. Na pokładowych przetwornikach Crystala zmiótł z powierzchni ziemi mojego Cambridge 540R v. 2 , a przestrzeń i detale były lepsze niż CD Sony CDP-970 !!!! To już przegięcie ! Cholera przecież on ma CS4382 jako DAC.

Proszę Was o radę, jaki DAC wbudować do 717-stki. Z 24-bitowych AD1853, AD1955, CS4390.

Jak to zrobić?

Chciałbym wyp.....ć PCM1716 i w ich miejsce wstawić któryś z powyższych. Przyznaję, że jeżeli CS4390 gra podobnie do CS4382, to chętnie wstawiłbym ten chip. Nie słyszałem nigdy DACów Analoga, czy są lepssze?

Pomóżcie, bo napęd zacny i ma możliwości.

Link do instrukcji serwisowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.