Skocz do zawartości
IGNORED

SKART - zemsta głuchego.

Cooger

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ! Byłem wczoraj u mojego braciaka który skarżył mi się na swój zestaw hifi ;) składający się ze wzmaka MacWATTS 4422 oraz kolumn SKART. O ile ze wzmakiem dzięki znakomitemu wątkowi wiem wiem co mam zrobić żeby zaczął grać to z kolumnami bynajmniej nie wiem co zrobić. To znaczy wiem - wymienić, tyle że na to budżet nie pozwala. Wpadłem na pomysł, że można by wykorzystując to co w nich jest (głównie chyba przetworniki (?)) zbudować coś co by normalnie zagrało. W tej chwili bas to beznadziejne tępe dudnienie, wysokie matowe, średnica schowana, całość jak z zza koca. Napewno ma na to wpływ 4422 który jest leciwy, jednak pamiętam te kolumny z moim AX-496 i nie było lepiej.

A więc co zrobić ze SKARTów ? (jak najtaniej i jak najlepiej oczywiście). BTW: cewka jest fajna - z telewizorni bodajże.

Poniżej fotki i linki do charakterystyk głośników. JPGi trochę za mocno skompresowane ale nie mam pod ręką Photoshopa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/25696-skart-zemsta-g%C5%82uchego/

Tuba wygląda na Tonsil GDWK 9/80 - koszmar, gra od 4 do 14kHz silnie kierunkowo ze sporymi znikekształceniami (zapiaszczenie) i charakterystyką jak Himalaje i nadaje się co najwyżej na estradę.

Molibden a możesz zaproponować coś konretnego ? I może ktoś ocenić czy ta obudowa ma wogóle sens ? Może udałoby się stolarzowi tanio zlecić zrobienie nowych paczek i obsadzić w tym tego nisko-średniotonowca z nowym tweeterem i zwrotnicą ?

Głośniki jakie zostały zastosowane w tym Skarcie to produkty STX'a: woofer to: GDN20/80/8PP (membrana i kosz z polipropylenu) i tweeter: GDWT-9-150-9-PJ. NIE MYLIĆ Z TONSILEM!!! TO SĄ GLOSNIKI STXa! ...jakością do Tonsili nie dorastają.

Pozdro!

Raczej nie szedłbym aż tak daleko z głośnikiem STX. Dadaj kopółkę która zagra od ok 3kHz (raczej nie Tonsil niestety - od 4-5k) bez nadmiernych zniekształceń. Wszytko zależy jakiego efektu końcowego oczekujesz i ile chcesz zainwestować. Proponuję uzyć elementów jakie podałem wcześniej. Obudowa i głośnik niskotonowy ograniczają celowość daleko idących modyfikacji - wtedy lepiej zrobić coś od podstaw.

Rozumiem. Czyli zagazować ;)

No dobra tylko ile on za to dostanie 50-70pln ? Pisałem, że z budżetem krucho... No i co w zamian ? Za 200pln to się nic z DIY nie poskłada chyba ? Na aledrogo zauważyłem właśnie coś takiego:

Ukryta Zawartość

Czy ktoś słyszał te monitorki ? Czy to faktycznie Mission ?

Są też M2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale na bank pójdą dużo drożej, mają swoją renomę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i się poskłada, z tym że w tej cenie to trochę się to nie opłaca, najlepiej wychodzą jakieś przyzwoite używane monitory, wziąłbym te Tannoy M2 bo maja potencjał do tuningu, ale aukacja raczej nie skończy się na 200zł i ciężko będzie je "ustrzelić".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.