Skocz do zawartości
IGNORED

Który amplituner kupić?

marell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W najbliższym czasie mam zamiar zakupić amplituner, no i oczywiście tu pojawił się problem- co kupić?

Moje finanse pozwalają na zakup któregoś z tych:

Denon avr-1706

yamaha rxv-557

pioneer vsx-915

marantz sr 4600

Ma on grać z kolumnami Koda av 702 w ponad 20 m2.

Jeśli ktoś z Was miał styczność z którymś ze sprzętów powyżej to proszę się podzielić swoimi spostrzeżeniami.

https://www.audiostereo.pl/topic/25704-kt%C3%B3ry-amplituner-kupi%C4%87/

najlepiej....posłuchać samemu. wiem nic nowego ale jedyna słuszna decyzja

a jak koniecznie chcesz w ciemno to ja bym się nad Yamaha albo Denon zastanowił. Amplitunerów Pioneera z natury nie lubię więc jego pominę. A Marantz... jakoś mi do kolumn Koda nie pasuje :)

Ja bym wybrał yamahe. Najlepiej się w kinie sprawdzi.

• 2 tygodnie później...

...nie wiem dlaczego, ale zauważyłem że jest taka zasada: im wyższy modelZ DANEJ SERII tym lepiej gra. Chociaż wg opisów parametry techniczne mogą różnić się tylko nieznacznie. Ja swojego ampa nie planuje zmieniać przez najbliższe kilka lat dlatego postanowiłem dołożyć do wyższego modelu. Zależy też z jakimi kolumnami ten amp ma grać. Im lepsze kupisz kolumny, tym bardziej powinnieneś mysleć o Y-657. Możesz też zrobić sonde telefoniczną po salonach gdzie sprzedają Y i może trafisz na kogoś kto będzie potrafił fachowo wytłumaczyć ci różnicę, a nie tylko suche dane z opisu. Ale tak naprawde czy warto dopłacać możesz się tylko przekonać na odsłuchu.

a wg mnie 557 jest wystarczający, bo 657 różni się chyba tylko większą mocą (6x145 W zamiast 6x135 i systemem kalibracji dźwięku YPAO, IMHO dopiero 757 wnosi więcej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dopiero nowa seria *.**9 wnosi nowe możliwości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>to prawda, ale nie wszyscy maja potrzebę "wzmacniania" amplitunera o mocy 6x135W. Sam mam 550 i

>jestem bardzo zadowolony.

To, że w amplitunerze jest końcówka o mocy 135W to nie oznacza, że taką moc oddaje amplituner po obciążeniu 5 końcówek. Nawet przy obciążeniu 2 końcówek nie uzyskasz takiej mocy. Bez złudzeń.

3.14

Prawdą jest,że nie wszyscy muszą wzmacniać swoje ampli. Jednak Twoja Yamaha oddaje mocy około 5 x 39W. Poprzednia do Twojej seria np: y640 wg producenta miała 6x 135W a zmierzone było mniej więcej tyle ile wspomniałem.Więc te dane producentów też nie są do końca prawdziwe.

Znalezione w necie:

"Polecam pioneer vsx-915 bo warto

W tej grupie cenowej to na prawdę godny polecenia sprzęt. Przed jego wyborem przeszukałem opinie na forach internetowych i na bardzo wielu wypowiadano się o nim rewelacyjnie. Dla prawdziwych melomanów to jest to zapewne tylko rozgrzewka ale oni kupują taki sprzęt 2x lub 3x droższy. Jest to jeden z najtańszych amplitunerów z systemem 7.1, ilością funkcji nie ustępuje o wiele droższym markom. Poza tym Pioneer może nie jest na samej górze wśród renomowanych producentów specjalizujących się w tego typu rozwiązaniach, ale też jest w ścisłej czołówce."

• 3 lata później...

Polecam PIONEERA VSX-915 jest to dobry sprzęt do kina jak i do stereo i wcale nie ustępuje innym markom w tym przedziale cenowym. Ktoś kto go nie testował [odsłuch] to niech go od razu nie krytykuje trzeba posłuchać a potem oceniać.Dobra moc na kanał w końcu pobiera te 360W.Polecam!!!!!!!

A Pioneer to przypadkiem nie jest podobny sprzet do Yamahy??

Pytam bo ostatnio mialem do przetestowania 2 plajery dvd yamahy i pioneera i okazalo sie za maja identyczne menu, pomyslalem ze moze bebechy tez maja podobne.

czesław, 1 Lis 2009, 19:44

>Polecam PIONEERA VSX-915 jest to dobry sprzęt do kina jak i do stereo i wcale nie ustępuje innym

>markom w tym przedziale cenowym. Ktoś kto go nie testował [odsłuch] to niech go od razu nie

>krytykuje trzeba posłuchać a potem oceniać.Dobra moc na kanał w końcu pobiera te 360W.Polecam!!!!!!!

czesław, autor wątku owszem prosił o poradę, ale 3 i 0,5 roku temu :)

w międzyczasie dokonał pewnie wyboru i być może zmienił sprzęt 2 albo 3 razy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.