Skocz do zawartości
IGNORED

Banany, szpilki czy goły przewód?

NimnuL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zgaduję, że pytanie pomimo, że pozornie jest proste, w praktyce wcale takie nie jest.

Otóż nasłuchałem się różnych opinii które namieszały mi w głowie.

Podłączenie głośników szpilkami odradzają praktycznie wszyscy, bo powierzchnia styku jest mała.

Ponoć banan ma znacznie większą powierzchnie styku, ale niektórzy mówią, że jest to jednak dodatkowy element na drodze przesyłowej, dodatkowe ognisko które może pogorszyć sygnał.

Jedna osoba zachwalała natomiast wpinanie gołego przewodu, bo i powierzchnia duża i brak "pośredników".

Naromiast przeciw stoi fakt iż miedź z czasem się utlenia.

Pytanie - jaki rozwiązanie jest optymalne?

Dzięki

Jak polutujemy to nie bedzie nam sie chciał za bardzo zawijac wokół gniazda, mozna go bedzie wsadzic w dziurke ale da to efekt zbliżony do szpilki.

Ja kupilem swoj kabel na allegro z konfekcja, ale banany strasznie luźno siedza w gniazdach. Totalna porazka. Moze dlatego, ze sa kiepskiej jakosci. Jednak jakbym musial wydac ponad 100 na dobre banany to chyba bym sobie od czasu do czasu poskrobal :) To ma swoje plusy. Utlenianie nastepuje powoli wiec nie odczuwamy pogorszenia dzwieku. Za to po skrobaniu nagla poprawa i wiele radosci :)

Jak bede wymienial kabel to albo zostawie goły albo kupie widełki. Widełki sa o tyle dobre ze nawet jak sa kiepski to mozna je docisnac a banany nie bardzo.

Cervantes, 14 Kwi 2006, 00:01

>Po utlenieniu, można zrobić redukcję : ) prosta reakcja chemiczna odczynniki za 15 zł

podaj dokładny przepis - bo co będę po necie grzebał i szukał

Miedź się zawsze będzie utleniać. Końcówki powinny byc pocynowane.

Żadnej redukcji nie trzeba przeprowadzać - nalot z tlenku rozpuści się np. w kwasie solnym (HCl), siarkowym, dla bezpieczeństwa - rozcieńczonym (w końcu nie jesteście chemikami) - ale ja to odradzam!! Lep[iej odciąć kawałek druta i zdjąć kawałek izolacjiw miejscu gdzie nie kontaktował się on z atmosferą.

>Moze by tak zaczac sprzedawac plyn do redukcji. Dać audiofilską cene 100zł za 10ml i zarobek jak

>sie patrzy :)

4kowal, proponuje jeszcze opatentowac audiofilskie jajka- na swięta to może być równierz dobry biznes ;)))

jesli banan to tego typu niekoniecznie tej firmy to tylko przykład o jaka konstrukcję chodzi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dobrze spasowany dzieki rozcięciu na całej długości równo przylega na całej powierzchni .

Ale trzeba uważać bo gniazd głosnikowych i bananów jest spora ilośc różnią się przekrojem fi , stąd w jednych gniazdach banany lekko latają w innych nie chcą za bardzo wejść ( wejda tylko do połowy ) a w inne pasują idalnie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Miałem wcześniej kabel głośnikowy wpięty do wzmaka bez zadnej koncówki, dołączyłem banany i różnicy w dzwieku jak dla mnie nie ma zadnej, a wygodniej i ładniej to wyglada...

pozdrawiam

W przypadku takich zabiegów zawsze dźwięk, staje się lepszy, tak skonstruowany jest mózg audiofila :)

Kiedyś jakiś paproch mi się zaplątał w terminale głośnikowe, wyjąłem grzyba i od razu zaczęłó lepiej grać :)

No wlasnie, tez zastanawiam sie czy miedz beztlenowa OFC sie utlenia. Generalnie miedz to miedz, byc moze OFC bedzie utleniala sie wolniej (bo w koncu po co bylby ten rodzaj miedzi?), ale pytam by sie upewnic.

róznice w dzwieku mogą być ale bardzo niewielkie . zalezy jak porównujesz czy jest różnica czy nie . Bo jeśli słuchasz kabla gołego potem przelutujesz koncówki ( co potrwa z 10 min ) i wpinasz ponomnie i sluchasz to róznica jest na tyle znikoma że jej nie wyłapiesz . czyli masz racje nie warta zachodu lutowania bananów , jednak warta wpięcia bananów choćby dla wygody jesli czesto zmieniamy kable :)

inaczej to wyglada jak masz 2 takie same kable , pierwszy goły drugi z bananami siedzisz sobie wygodnie a kumpel Ci zmienia kable i nie ruszajac sie z miejsca sluchasz na przemian raz jeden raz drugi , potem mozesz sobie zamknąć oczy i porobić ślepe testy np : kumpel Ci powie że zmienił kabel a tak naprawde tego nie zrobił :) i jak powiesz sie dzwięk zmienił to wiadomo co zagrało :) głowa nie kabel . Ja sie tak bawiłem z IC testując rózne wtyki i nietety 3 osoby na 3 za kazdym razem wyłapało róznicę w dzwięku czyli w zalezności od zastosowanych wtyków dzwiek sie zmieniał , niestety - bo wolałbym żeby takie gówienka nie miały wpływu na dzwięk .

Przyjąłem. Na chwilę obecną nie będę sobie zawracał tym głowy, niech będą gołe przewody, a z czasem, pewnie je jakoś zakończę. Póki co wszystko hula, a słuchu nie mam takiego by być w stanie wyłapać minimalne różnice. Taką mam przynajmniej nadzieje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.