Skocz do zawartości
IGNORED

Odszumianie H/K hd760

Bacek

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno wszedłem w posiadanie tego CD. Słuchając go na słuchawkach słyszę cichy szum gdzieś poniżej poziomu muzyki (i przez wyjście słuchawkowe i przez osobny wzmacniacz). Na tej samej płycie próbowałem w innym cd i szumi mniej.

Sprawdziłem słuchawkami przez kondensator zasilania i na zaislaniu minusa opamów szumi dość nieźle.

Schematu nie mam zeskanowanego ale konstrukcja jest prosta. Opy mają osobne zasilanie dedykowane tylko dla siebie (choć ze wspólnego trafo ale przynajmniej z dedykowanych uzwojeń). Na początku diody 1A3 potem 2200uF na każdą gałąź NJM7815/NJM7915

i 100 uF na gałąź a potem całość idzie na opampy (przy nich jeszcze jakieś oscony i 0.1uF). Na wyjściu 7915 słychać wyraźny szum jest on zresztą także na wejściu 7915. Natomiast na wejściu 7815 słychać tylko przydźwięk sieci.

Co z tym robić? Nie mogę szybko sprawdzić czy podmiana stabilizatora coś da bo pod ręką nic dobrego nie mam. Ponieważ stabilizatory są jakiesz 15cm od wejściowych kondensatorów wrzuciłem im (stabilizatorom) na wejściu jakieś mks 0.1uF ale to nic nie dało. Robić bocznik na kondensatorach wejściowych? Same kondensatory też pewnie wymienię na FC ale to raczej sprawy nie załatwi no chyba że się mylę. Poszukam LM2990-15 może to coś poprawi, ale szum jest też na wejściu stabilizatora a on nie potrafi go zniwelować.

Z ciekawości sprawdziłem polutowany na płytkach Veterana zasilacz na LT317/337 i tu z kolei plus mi szumi. LT miały być małoszumowe. To mnie całkowicie skołowało, jakiś błąd w metodologi słuchawkowego sprawdzania szumów?

https://www.audiostereo.pl/topic/25875-odszumianie-hk-hd760/

Metodologia jest dobra - sam ją stosuję ;-)

Problem leży gdzie indziej. Spróbuj podłaczyc potencjometr głośności wporst pod wyjścia DACa. Wg mnie szumy wnosi stopień ananogowy, wzmacnaicze operacyjne, itd. Jeśli dodatkowo masz cały stopień analogowy robioony na tranzystorach to może on być nieco "przekombinowany" i też szumieć... PSRR wzm. operacyjnych zapewnia dostateczne tłumienie szumów z zasilania, ale to też można poprawić. Jeśli masz ze 2 wzmacnaicze operacyjne za przetowrnikiem to możesz je zmienić na niskoszumowe, np. podwójny Analog Devices OP270 (tylko 6nV/ Hz^1/2).

W torze wyjściowym nie ma tranzystorów (oprócz mutujących) chociaż reklamy które czytałem o tym modelu takie bzdury plotły. Jest tam jeden LT1363 na kanał i drugi dołączany przekażnikiem gdy chodzi HDCD. Na papierach wygląda on lepiej niż OPA604, minimalnie lepszy szum i tłumienie szumów zasilanaia na poziomie 90-100dB a nie 70-80 dB w OPA. Opy są SOI więc najchętniej wymienił bym je na sam koniec. Poza tym różnica wszumie na zasilaniu jest ogromna, plusik prawie nie słyszalny a minus szumi mocno. Może spróbóję podpiąć to pod inny transformator. Chciaż z drugiej strony na wejściach stabilizatorów dla cyfrówki oraz analog (+5V -5V) dla daców też jest duży szujm a za nimi jest cicho a na tym -15V z obu stron szum.

Chodziło mi o AD275, ten co podałem ma jeszcze lepsze parametry (3.2nV/Hz^1/2), ale nie wiem czy temat nadal aktualny - sądzę jednak, że prawie całkowitą bezszumowość zapewniają odtwarzacze CD które mają SN/R >100 dB, wtedy nawet po maksymalnym podgłośnieniu wyjścia słuchawkowego praktycznie nic nie słychać bez sygnału użytecznego i przy digital zero output.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.