Skocz do zawartości
IGNORED

ASL 1001 - jak usprawnić zdalne sterow?

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę o poradę w sprawie zdalnego sterowania do wzmaka ASL 1001.

Wzmacniacz bardzo OK i nie chciałbym w nim nic zasadniczo zmieniać. Natomiast sterowanie przy użyciu pilota firmowego, który obsługuje faktycznie tylko Volume +/- jest dość wkurzające.

Objawy:

- pilot jak z piórnika, fatalne przyciski które trzeba głęboko wciskać

- brak precyzji, obsługuje tylko duże skoki głośności, albo nie reaguje wcale

- reaguje tylko na pilota wycelowanego prostopadle do wzmaka +/- 20 stopni

Pytanie: co zrobić, żeby poprawić precyzję sterowania głośnością umożliwiając małe skoki potencjometru? Wystarczy zmienić pilota, czy konieczne są zmiany w układzie remote control lub nawet w samym potencjometrze?

Dzięki,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1251-100002959 1170290883_thumb.jpg

post-1251-100002960 1170290881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Dziękuję wszystkim za liczne wpisy i pomoc.

Gdyby ktoś miał podobny problem to informuję, że pomaga wymiana potencjometru. Ja wstawiłem nowego czarnego alpsa i obecnie precyzja skoku jest wystarczająca. Przy okazji zauważyłem poprawę brzmienia samego wzmacniacza. Dźwięk stał się bardziej bezpośredni i angażujący.

A jak inne problemy regulacji?

przysunuięcie odbiornika IR albo obrócenie o 90 stopni we wzmacniaczu może polepszyć zasięg, lub zmiana na inny.

Szybkość obrotu potencjometru możesz zmniejszyć wstawiając rezystor (10ohm/2W) z jego silniczkiem.

Na jakim układzie jest nadajnik? Może lepiej posłużyć się fabrycznym pilotem lub przełożyć płytkę do innej obudowy.

Pomóc też może wymiana gumek przewodzących pod klawiszami na nowe lub ich wyczyszczenie spirytusem lub izopropanolem.

Dzięki.

Obecnie szybkość potencjometru sterowanego pilotem jest wręcz idealna jak na moje potrzeby.

Drugim krokiem będzie wymiana pilota na coś uniwersalnego, np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo ten oryginalny nadaje się na piórnik dla dziecka (to właśnie jest fabryczny pilot...).

Wtedy zobaczymy, czy potrzebna jest wymiana odbiornika. Czy są jakieś preferowane modele/producenci odbiorników? Poprzednik ASLa, denon, działał w tym obszarze bardzo dobrze, zbierał wszystko, nawet odbicia od ścian.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.