Skocz do zawartości
IGNORED

Korsun, Dussun, Xindak, Cayin?

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten wątek ponieważ mam mały dylemat. Podobne zapytanie dałem w innym wątku ale odpowiedzi było mało ;(

W ciągu ostaniego roku prowadziłem dość intensywny "wyścig zbrojeń". Doszedłem do etapu gdzie chciałbym zaprzestać. Posiadam kolumny DIY na Usherach opisane w wątku "Projekt na Usherach". Mam dwa CD - Marantza CD 63 SE po głębokim tuningu i Sonego CD 930 QS by Piotrek608. Dotychczasowy wzmacniacz to Grundig Fine Arts A-9000.

Na czym więc polega problem - chciałbym zakupić sobie wzmacniacz jeszcze potężniejszy od Grundiga, dający jeszcze większą swobodę w napędzaniu kolumn. Zależy mi na brzmieniu szczegółowym ale nie ostrym, głębokim i szybkim basie, ładnej muzykalnej średnicy. Ważna jest możliwość napędzania 4 ohmowych kolumn. Pilot mile widzany.Takie brzmienie ma A-9000 ale nie wyrabia się prądowo tak jakbym chciał.

Odsłuchałem parę konstrukcji europejskich do ok 4000 zł i niestety żadna nie wykazała wyższości nad Grundigiem. Jedyna więc rada w chinolach, DIY albo rynku wtórnym.

W oko wpadły mi wstępnie:

- NAD S300,

- Xindak XA6950V,

- Cayin 265AI,

- Dussun (Korsun) V6i,

- Dussun (Korsun) V8i,

- Red Rose podobny do V8i,

- znalazłem też coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozważam też potencjalnie DIY - na tą chwilę w zasadzie tylko DeToma jak coś.

Wstępne opinie wyrażone przez kolegów z forum były bardzo rozbieżne. Przy czym najkorzystniej wypowiadano się chyba o Korsunie V8i. Niby zgodne to z przypuszczeniami - potężny wzmacniacz. Tylko troszkę drogi. Na wzmacniacz mogę przeznaczyć ok 4 kzł. Proszę kolegów o następujące opinie:

- po pierwsze na temat wymienionych sprzętów,

- po drugie na temat gdzie i za ile można kupić te chińczyki?

Proszę o ewentualne typy innych godnych uwagi wzmacniaczy w podobnym przedziale cenowym (nowe i rynek wtórny ale konstrukcje max 5-6 letnie). Czy ktoś z Warszawy posiada wymienione wzmacniacze? Jeśli byłaby taka możliwośc to chciałbym je posłuchać.

Jak na tą chwilę znalazłem chyba jednego człowieka, który ściąga te sprzęty. Na Allegro ma nick "hornet9" ale jego ceny nie są zbyt okazyjne niestety. Czy ktoś zna inne, pewne drogi sprowadzenia takich klocków? Mogę skorzystać z pomocy kogoś w Niemczech, co czasem ułatwia zadnie.

Dziękuję z góry za konstruktywne porady.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26075-korsun-dussun-xindak-cayin/

"Proszę o ewentualne typy innych godnych uwagi wzmacniaczy w podobnym przedziale cenowym (nowe i rynek wtórny ale konstrukcje max 5-6 letnie)"

No,no to mnie zdziwiłes:).czyzby zmiana pogladów??pytam z ciekawosci??.Moze lepiej jakiegos starszego jaro kupic tak około 15-20 letniego:),jakis hi end jakim był w obecnych czasach,cos jak Grundig tylko troche mocniejszy...5-6 lat to za młody klocek :).I nie odbieraj tego jako zaczepke ale przeciez grundig w czasach swojej swietnosci to przeciez był duuzo drozszy niz te 4000zł,uznawany ostatnio za hi end jak wspomniano w pewnych postach,ma dual mono.Wiec moze zmien kabelki??;)To taka mała dygresja z mojej strony;).

P>S i z mojej strony podpowiem,ze nie polecam kupowac chinskich zabawek bez odsłuchu.

Elfan miało być konstruktywnie ;P

A jakbyś przeczytał uważnie to byś wiedizał, że z Europy nic w założonej cenie nie podskoczyło Grundigowi. Pytam też o potencjalnych właścieli takich klocków by posłuchać. W ciemno nic nie kupię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo RB 1090 + preamp RC 1070

Vincent SV 233 :

Ukryta Zawartość

Poza tym jak ma być power bez ograniczeń to bi-amping i staroć Grundiga odejdzie w siną dal :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"że z Europy nic w założonej cenie nie podskoczyło Grundigowi"

a słuchałes wszystkiego??teraz powieje subiektywizmem troche ale spytam,słuchałes np cos od Coplanda??.Np komplet koncówka mocy +preamp,zapomniałem modeli jaki jest dokładnie.Z tym ze jest to dosc trudno dostepne.I mówisz ze słuchałes wszystkiego co Europejskie??kurcze tak szybko,przeciez duzo tego jest....:)Mojego wzmacniacza nie polecam bo cos mi sie zdaje ze z dwoma 18cm wooferami odpowiedniej dynamiki bys nie miał,ale juz z 1x18cm jest pieknie;).

Zyzio ---> z tym Vincentem to różnie ludzie mówią a to, że awaryjny, że efekciarz na krótką metę. Poza tym to chyba nie ta klasa do końca co poszukuje. Choć model SV233 jest ładny i dość popularny. Rotel z preampem to już dużo za dużo w stosunku co do możliwości.

tylko posłuchaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z Warszawy jest facet.Moze to byc to,i jest bardzo ładny,reszta na kabelki bedzie;)

Ukryta Zawartość

A słuchałes juz tego modelu??Czy kupujesz oczami??taki zakup w czysto inzynierski sposób. Wiesz pozory myla,a odsłuch przeciez nie kosztuje.Dynamika dzwieku ,rytm i drive nie sa cechami przypisanymi tylko wzmacniaczom o wielkosci szafy.....

Wez pod uwage tez to ze masz kolumny z takim samym tweeterem jak u mnie,mało tego,projekt zwrotki jest od tego samego konstruktora,wiec charakter dzwieku jak latwo mozna sie domyslic jest pewnie "firmowy".W temacie wymieniłes jakie brzmienie Ci odpowiada,ja patrzac obiektywnie nie na sam wzmacniacz bo sam on nie gra ale na cały system,brzmienie jakie prezentuje jest NAPEWNO nie takie jak stereotypowa opinia o np moim wzmacniaczu(zimny,ostry itd itp).Piszac to nie mam na mysli dowartosciowanie siebie samego ze mam nie wiadomo co,bo ja wiem ze długo w systemie nic nie zmienie, ale poprostu opinia co do brzmienia,,z kolumnami od tego samego producenta.Wiec ten csa28 to tylko propozycja do odsłuchu,bo byc moze równie sie okaze jak go posłuchasz,ale moze i warto.Jak pisałem wczesniej CSA8 byłby raczej za słabo,wiec zaprpoponowałem wyzszy model,podobno mocniejszy.

"Słuchałem CSA28 i CSA29. CSA29 jest zdecydowanie ciekawszy a 28 to niestety szczegółowy i dokładny anemik"

a na tych samych kolumnach co teraz masz słuchane??czy kiedys gdzies na jakis innych kolumnach.Bo piszesz w taki sposób jakby to sam wzmacniacz grał a nie cały system.Z grundiga tez mozna zrobic niezłego suchotnika jak sie człowiek postara;).

Jaro4444

Widzialem jakis czas temu na beayu Grundiga 9009 mysle ze spokojnie by wystarczyl. Pozatym do 4000 tysia to nie wiem czy znajdziesz cos znacznie lepszego od tego Grundiga i tak wydajnego pradowo. Moge ci jedynie polecic kontakt z Bodo_z. Moze zrobilby ci Aboxa na tyle mocnego zeby pociagnal twoje kolumny lepiej od grundiga. Sluchalem Aboxa u siebie i u Adnrea29. Moim zdaniem swietnie sie prezentuje a Bodo stroi wzmaka pod kolumny sluchacza wiec mozna sobie do pewnego stopnia manipulowac brzmieniem.

Młody2 ---> on był z Berlina i gadałem przez tel z gościem. Chciał za niego chyba 799 E od ręki. Stan idealny ale tyle nie dałbym za niego. A licytacja nie wiem jak się skończyła bo byłem własnie w Berlinie (jakby go puścił za 500E to bym go kupił wtedy od ręki). Jak wyjeżdzałem w czwartek to stan był 400 E.

Co do DIY to czekam aż Tdrozd będzie miał swoje nowe cudo made by DeTom i pojadę je posłuchać.

Lampy odpadają ze względu na życiowe plany (o dziecku czas pomyśleć).

Chciałem odsłuchać w domu więcej wzmacniaczy, jednak nie było mi dane z przyczyn obiektywnych - Dussuny (Korsuny) to u nas białe słonie, NAD-a S300 wszyscy mi odradzali (może coś w tym jest). Kupować w ciemno nie chciałem, a Cayin 265 AI troche mi poza budżet uciekł. Poza tym Xindak tak mnie przekonał do siebie, że postanowiłem skończyć poszukiwania. Ważnym argumentem byłoto, że ma bardzo uczciwą cenę.

I teraz miła ciekawostka - kupiłem wzmacniacz z najnowszej dostawy i różni się on nieco od tego co wcześniej odsłuchiwałem. Ma nieco inne gniazda RCA (lepsze) i głośnikowe (a,la WBT ale nie akceptują wideł). Ale najważniejsza jest inna różnica - chinole się jednak uczą i to szybko, bo ten który kupiłem ma znacznie lepszą, jaśniejszą i bardziej przestrzenną górę. Czyli zlikwidowali najważniejszą wadę egzemplarza, który słuchałem. Polecam go szczerze wszystkim zainteresowanym, nie koniecznie kupić ale posłuchac warto.

Witam. Mam pytanie apropo Xindaka. Jestem bardzo bliski zakupu monitorow Ushera X-718 i w zwiazku z tym prosze o opinie i porady jaki wzmacniacz bylby najlepszy do w/w kolumn??W gre wchodzi Xindak lub Rotel 1062 lub..inne propozycje..moze Jolida 1501rc lub Denon 1500AE??Bardzo prosze o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam

Szkoda, bo byś mogł go sobie posłuchać. A jak masz możliwość to porównaj sobie parę egzemplarzy i bierz ten, który ma gniazda a'la WBT z palstikowym kanałem na przewód. Sam dystrybutor nawet nie zauważył zmian, a mi się jednak rzuciły w oczy i uszy ;)

bartsS ---> starszy Xindak ma gniazda takie jak na pierwszym foto a nowszy jak na dwóch następnych.

Ukryta Zawartość

post-5574-100002152 1170292023_thumb.jpg

post-5574-100002153 1170292021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna stronka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444,

nie wiem czy to bedzie konstruktywne ;). Ja uzywam z powodzeniem Spark 530 teraz Cayin. 50W w klasie A, push-pull. Wydajny pradowo bardzo, napedza VA Beethoven, ktore sa 4 omowe. Spark zastapil Struss Chopin, ktory do slabeuszy nie nalezy.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.