Skocz do zawartości
IGNORED

uczciwosc recenzentow tak czy nie?

pitupitu

Rekomendowane odpowiedzi

Najprościej jest samemu spróbować. Napisać uczciwą recenzję i zamieścić na audio.lukar.net . Po kilku miesiącach ( w czasie których w systemie zajdą nieuniknione zmiany ) przeczytać jeszcze raz swoją poprzednią recenzję. Czy ewentualne korekty jakie byś wprowadził do " starej recenzji" wynikają z nieuczciwości piszącego czy też jest efektem wzrostu świadomości "recenzenta" ;-)

• Redaktorzy

Uscislijmy - nie stac (czy ja tam to nazwac) zwykle dystrybutorow. Redakcji to nic nie kosztuje, no bo niby jak. I tu znowu bedzie smiesznie, bo z tego co wiem to np. Audioklan nie ma problemow z zostawianiem klocka na miesiac czy cos kolo tego do recenzji. A kto inny dopomina sie po tygodniu. I co tu robic, skoro sami dystrybutorzy nie zawsze sa zainteresowani zeby recenzja byla rzetelnie przeprowadzona?

• Redaktorzy

Coz, to juz takie okolo-monopolowe klimaty. Wprawdzie trudno mowic o pelnym monopolu na naszym rynku, ale i tak to, ze wyksztalcil sie w Polsce tylko jeden silny dystrybutor, wydaje mi sie ciekawym zjawiskiem.

• 4 lata później...

Myślę, że ocena ogólna tu niewiele daje, trzeba komentować konkretne recenzje czasami w kontrekście,

weźmy takie AV - moim zdaniem utrzymywanie w grupie hiendu Lolerai obok samych klocków za 10kzł to OGROMNA manipulacja, i nie chodzi tu ocenę samego sprzętu; jeżeli wg ich kryteriów to jest hiend - to powinni tam wpisać co namniej 10 chińskich wzm. w podobnych i niższych cenach,

z kolei ich oceny usherów uważam za obiektywne - tak jest moja "subiektywna ocena obiektywnych recenzji".

myślę, że w dużej mierze temat wyczerpał w soim pośie troy:

podpisuje się pod tym obiama rękoma, sam staram się pisać o klockach raczej po dłuższych odsłuchach i niejako z rezerwą, jednak gdy czytam swoje 'recenzje' zamieszczone w zakładce 'opinie'z perspektywy czasu, to kilku przypadkach miałbym więcej/mniej/inaczej do powiedzenia,

w końcu "tylko krowa nie zmienia poglądów"...

• Redaktorzy

Ciekawie byłoby przejrzeć Opinie pod kątem uczciwości wpisów. W końcu piszą tam ludzie nie podejrzewani o specjalne stosunki z producentami itp. Momo to, moim zdaniem, dużo tam kryptoreklamy, krypto antyreklamy i zwykłego śmiecia.

ArtiQ, Radoslavm,

ale chyba zakładamy, że recenzenci ze specjalistycznej prasy mają duże doświadczenie (wiedzę) i powinni od razu oceniać w miarę obiektywnie, co innego stwierdzić po czasie, że jakieś nowsze urządzenie wyznacza nowe standardy w danej klasie.

Uważam, że opinie (jeśli mowa o tych na naszym forum) w ogromnej większości są uczciwe, tylko po prostu tak jak to zauważyli przedmówcy podyktowane brakiem osłuchania i doświadczenia, ale to można zweryfikować sprawdzając wiek opinii i porównując z bytnością danego delikwenta na forum. Mam tu również siebie na myśli:)

Natomiast jeśli chodzi o recenzentów to czasem mnie pusty śmiech ogarnia i tyle. Umieszczenie np. Arcama CD73 w tzw. segmencie B to z całym szacunkiem dla tego przywoitego bądź co bądź CDP naruszenie moim skromnym zdaniem.

Moim zdaniem recenzenci strasznie ściemniają albo starają się ukryć wady sprzętu. Przykład: Ohy i ahy na temat sprzętu JBL-a (głównie seria E), która wygrywała zestawienia klocków do 3000zł, a wiemy w większości, że aż tak dobra w rzeczywistości ona nie jest. Seria studio L to już w prasie opisywana niczym hi-end. Ewidentne wady konstrukcyjne są sprytnie omijane np. "W materiałach firmowych przeczytałęm, że i nóżki są aluminiowymi odlewami - możliwe, chociaż sam w badaniach przegapiłem ten szczegół", zamiast w prost napisać ze nóżki to zwykły plastik, to na około opisywane, tak że dalej nie wiadomo z czego one są zrobione. Takich przykładów jest mnóstwo... Ufam tylko swojemu słuchowi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Zarejestruj się już teraz

Zyskujesz dostęp do wielu dodatkowych treści, o których nawet nie wiesz!

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.