Skocz do zawartości
IGNORED

większa czułość lasera?

Nienormalny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem zielony, dlatego chę spytać o coś co dla niektórych może okazać się bardziej niż oczywiste.

czy można zwiększyć czułość lasera w cdplayerze? Wiem, że w niektórych komputerowych CD-ROM'ach jest/była taka możliwość, zatem chciałbym się dowiedziec czy można to zrobić w normalnym CD. Tzn nie do końca normalnych, chodzi o zwykła mini wieżę Philipsa. Laser czasami przeskakuje po prostu, nawet na oryginałach. Właśnie wszystko rozkręciłem celem przeczyszczenia soczewki ale na płytce są jakieś malutkie potencjometry. W zasadzie jeden o zonaczeniu 5802 reszta to przełaczniki, wyglądają jak do resetu ustawień. Jeśli potrzeba oznczeń jakiś układów to zaraz dopiszę, nie dysponuję aparatem

Prosiłbym o opinię czy da się taką operację przeprowadzić i jeśli tak to w jaki sposób. Z góry dzięki

Soczewekę przeczyściłem. Nie mam w tym doświadczenia oprócz sprzętu komputerowego więc namoczyłem wodą kolońską pałeczkę do uszu i przemyłem tym soczewkę. Następnie delikatnie suchą pałeczką "wypolerowałem" soczewkę. Jest jakby troszkę lepiej, ale ciągle to niewiele dało. Co do prowadnic, zębatek... to wygląda jak nowe! ku mojemu zdziwieniu bo wieża nigdy przez 5 latek nie była otwierana. Jest zabudowana z każdej możliwej strony, może dlatego

Co do oznaczenia... cieżko powiedzieć bo nie umiem znaleźć. Na samej płytce jest milion liczb największy jest symbol JC-08 oraz

3103 303 33901 981030

Na całym komponencie jest nalepka o treści:

3CDC 99/Coax out (co pewnie znaczy rok produkcji i to, że ma coaxa), oraz

3103 308 52470 KT009934347466

Na tym (wg mnie) potencjometrze znajduje się takie oznaczenie: 41984 Sh-

Wieżę właśnie sprzedaję, kaska miałem dołożyć do wzmaka. Z taka wadą jednak jej nie sprzedam, zacina się na CDR ale potrafi też na oryginałach więc... to ją dyskwalifikuje:/

wynalazkami w stylu wody kolonskiej lepiej soczewek nie czyscic (moga zostawiac osady, nie mowiac o tym ze spirytus moze zmatowic plastikowe soczewki). Jesli juz to izopropanolem (pytac w sklepach fotograficznych o plyn do czyszczenia optyki).

Ja zas raczej stosuje metode czyszczenia na sucho za pomoca odkurzacza. Po prostu zblizam ssawke do glowicy laserowej (nie za blisko!!! wystarczy tyle zeby bylo widac ze soczewka sie lekko podnosi strumieniem powietrza) i pozwalam jej wyssac nagromadzony kurz. Zazwyczaj to wystarcza i jeszcze nic w ten sposob nie uszkodzilem.

A prowadnice moge sobie wygladac na nowe i czyste ale jak przejedziesz palcem to czuc ze sie charakterystycznie "trze/klei" (nie wiem jak to lepiej opisac). Wtedy nalezy prowadnice przemyc alkoholem i delikatnie nasmarowac np. ja uzywam smaru TF do mech. precyzyjnych (wiem ze sa lepsze ale ciezko dostepne) a potem wrzucic plytke i troche "pojezdzic laserem" pierwszy utworostatni zeby sie smar rozprowadzil.

Symbolu lasera nie szukaj na plytce ale na elementach mechanizmu. Powinno to byc cos w stylu CDM... (np. CDM12.1, CDM9, CDM4/11)

Czułości jak takiej nie zwiększysz bo jest ustawiona fabrycznie elementami na płytce , co do kręcenia potencjometrami czasami to daje efekt ale przed kręceniem polecam ci zaznaczyć orginalne położenie robiąc kreski cienkopisem (potencjometry na płytce przeważnie odpowiadają za sterowanie czyli ostrość, sledzenie scieżki itp itd).Jak bedziesz ustawiał to ustawiaj na orginalnej i jakiejs badziewnej cdr typu vakos akos itp.A mechanizm mozna smarowac smarem do łozysk 2zł puszka(zielony albo niebieski,do nabycia w sklepach z częsciami samochodowymi) innych smarów niepolecam bo mogą być albo za gęste albo za rzadkie np.grafitowy.

Nie mogąc usiedzieć wczoraj zacząłem się tym bawić zaznaczyłem nożykiem delikatne kreseczki coby móc wrócić do oryginalnych ustawien w razie czego. Zakres potencjometru to ok jeden obrót, oryginalne położenie było dokłdnie w połowie. Po obrocie zgodnie ze wskazówkami zegara o 1/4 obrotu czytnik nie potrafił odczytać żadnej płyty. Oczywiście odwróciłem procedure, tym razem pół obrotu w drug stronę (1/4 obrotu wzgl. oryginalnego położenia) i jest lepiej. Nie chcę przekręcać na full, niech zostanie tak jak jest. czytnik stał sie jakby szybszy, szyvciej czyta, szybcij zmienia utwory, ogólnie zauwazyłem wzrost sprawności.

Płyty testowe

Porysowany CDR - przeskakuje, lecz jest poprawa

Świezo wypalony CDR przy max prędkości: brak zniekształceń

Świeżo wypalony CDR przy min prędkości: brak zniekształceń

Oryginał Queen: brak zniekształceń (a wczesniej nawet tu potrafiło sporadycznie przeskoczyć)

Całe szczęście, że jest już dobrze, myslę, że mogę ze spokojnymsumieniem sprzedaż wieżę.

Dziekiz a rady, jeśli macie jakies omentarze/sugestie to ciągle jestem dalece zainteresowany, chociażby z czystej ciekawości:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.