Skocz do zawartości
IGNORED

GC kontra systemy firmowe...

przemas_astro

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Nurtuje mnie takie pytanie. Jak się patrzy w "bebechy" wzmaków firmowych, to one są tak nafaszerowane elektroniką, że w sumie porównując je z totalnie minimalistyczną budową GC czy Pre (DIY) aż dziw bierze, że one wogóle grają. Ba! Świetnie grają! Wytłumaczcie mi to jakoś łopatologicznie?

Przemas :) :) :)

https://www.audiostereo.pl/topic/26155-gc-kontra-systemy-firmowe/

Wcale nie są nafaszerowane elektroniką, nieraz jest niezła bieda. Czasem są przekombinowane. Ilośc elementów bierze się stąd że np. końcówka mocy nie jest scalona jak w GC tylko dyskretna (na pojedynczych elmentach). Do tego dodaj jeszcze np. zdalne sterowanie, rozbudowany selektor wejść i wyjść (na magnetofon) i juz masz wrażenie "bogactwa", a tak naprawdę nic tam nie ma istotnego.

To stąd się może brać horrendalna cena firmowych wzmaków - rezygnacja ze scalonej końcówki na rzecz skomplikowanej - dyskretnej? Czy to ma aż taki wpływ na brzmienie? Przecież scalak to takie proste i wygodne...

czy w granicach 1000 pln złoży się porządnego GC i jeśli tak to z czym może on konkurować? z jakim nowym sprzętem i z jakim uzywanym w podobnych cenach? bo za tą cenę mamy takie klasyczne konstrukcje jak np PMA1560 czy PM75 - czy dobrze zbudowany GC dorówna im dynamiką, mocą? a wogóle czy ktoś w okolicach wrocławia ma GC i czy kiedyś można by było posłuchać jak to brzmi?

GC złozysz za ok 500 pln (jesli oczywiscie zrobisz to sam), czy bedzie to konkurencja dla wzmakow za 1000pln???ciezko powiedziec,moim zdaniem za taka kase z drugiej reki mozna zdecydowanie znalezc cos lepiej grajacego, ale mysle tez ze warto posluchac "klona", chociazby z ciekawosci jak potrafi, ten w ostatnim czasie jakze popularny klocek, zagrac...

Mag

Zrobiłem mały eksperyment i spróbowałem wyciągnąć jakąś średnią z opinii w wątku o GC w zakładce DIY. Wychodzi z tego, że włożywszy 700-900 pln w klona i starannie dobierając elementy uzyskuje się bardzo przyzwoity dźwięk porównywalny z większością klocków z przedziału 3000 - 5000 pln. Dokładając rzeczywiście porządny preamp (tu najlepiej spisują się zdaniem dyskutantów preampy lampowe lub na najlepszych OPA) efekt jest jeszcze lepszy. Mówienie o hi-endowym brzmieniu jest oczywiście grubą przesadą, ale sam się ostatnio przekonałem, że mój GC zostawił w tyle ECI-1 (oczywiście z wyjątkiem sytuacji, gdzie potrzebna jest MOC) przy cichszym słuchaniu równowaga tonalna, przestrzeń i mikrodetal były wyraźnie lepsze, GC poległ dopiero przy Mahlerze, Wagnerze i Beethovenie (duże składy orkiestrowe słuchane na maxa).

Konkluzja - WARTO :)

Pozdrawiam

Powiedziano tu, co niewątpliwie jest prawdą, że GC najlepiej będzie łoił z dedykowanym mu preampem. Do czasu jednak odbioru preampa będę zastępował go wzmakiem CA 640A. Czy Azur jako preamp Azur + GC pozwoli mi na usłyszenie "czegoś więcej" niż zwykły zestaw 640C + 640A?

>>Mag99

Nie wiem o czym piszesz, ale GC za 500pln to GC z marnych czesci i z raczej srednim dzwiekiem. Faktem jest, ze nawet taki GC gra lepiej od klockow za ",-1000". Jakos nie wiem co mozna by kupic w sh za taka kwote co zagra lepiej od GC? Masz jakas propozycje?

>>Argus

Za ok. 1000pln mozna zlozyc klona z bardzo dobrych czesci, ale na desce (znaczy bez obudowy). Taki, prawidlowo zmontowany klon nie gra na poziomie 3-5kzl tylko na duzo wyzszym. Odpowiednio skonfigurowany z reszta toru oferuje juz hi-endowy dzwiek. Jezeli tego nie slyszysz to widac masz za slabe klocki towarzyszace albo kiepskiego GC. Osobiscie polecam GC w wersji z zasilaniem bateryjnym - jest duzo gladszy od wersji transformatorowej i ma lepsza barwe.

Odnosnie pre - GC gra bardzo dobrze np. z Alephem P a wiec ss a nie lampa, ale... ja swojego uzywam z pasywka i tez jest bardzo fajnie. Z pre jest lepiej, ale tez nieco zmienia sie charakter prezentacji wiec wybor opcji zalezy od preferencji.

pzdr.

P.S. Moje własne doświadczenia to jeszcze mało, bo mój GC w tej chwili jeszcze jest na przeciętnych elementach (Panasoniki FC i rezystory elpoda, takoż samo niespecjalny potencjometr w preampie). To, że pobił ECI-1 świadczy o jego potencjale i będę nad tym pracował (chociaż w planie jest lampa i OB na Lowtherach). Mówiąc o tym, że to jeszcze nie hi-end i porównując ze sprzętem za 3-5k próbowałem podsumować dyskusje toczące się w zakł. DIY i na wątku o odsłuchach GC tutaj. "Uśredniając" wypowiedzi wychodzą właśnie takie wnioski. Co świadczy o rozrzucie jakości klonów (co oczywiste) i różnych oczekiwaniach użytkowników (bo niektórym wystarczają zupełnie nie extremalnie wypasione klony).

pzdr.

enzo

nie do konca sie zgodze z tym ze za 500pln bedzie on na marnych czesciach, tyle wydalem na swojego i czesci byly w wiekszosci brane z watku w DIY o klonie, polecane przez producenta (oczywisice nie wszysktie), niestety rowniez w czesciach zostal on sprzedany, ale na prawie identycznych zlozyl GC moj kumpel i gra na nim do dzis...

jest bardzo zadowolony z niego...

ja jestem zwolennikiem lampy, za 1300 mozesz miec Dareda (ktorego sam posiadam), z drugiej reki mozna trafic okazje taniej, dla mnie dzwiek jest inny, pasujacy mi bardziej niz z GC

Mag

Troszkę zboczę z tematyką ale czy możecie mi powiedzieć, czy GC (w wersji wypas) i dedykowany dla niego Pre polubią się z Evo 1 i CA 640C v.2, jeśli chodzi o jazz, klasykę, starą elektronikę i progrock?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.