Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz - mod sekcji analogowej

Bastek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chciałbym się zapytać specjalistów o radę odnośnie modyfikacji marantza CD 43/53/63

Jak widać na poniższym schemacie chodzi o mod sekcji analogowej (bufor/wzmocnienie)

Zastanawiam się nad wymianą kondensatorów na SILVER MICA wymianą rezystorów na metalizowane 1% oraz mam dylemat co do OPów.. obecnie włożyłem LM833, na stanie posiadam również OPA2227PA, oczywiście różnica jest kolosalna w stosunku co do oryginalnych (JRC). LM gra całkiem przyjemnym dźwiękiem, natomiast OP chyba bardziej szczegółowo jednak w przypadku tej kości są bardzo wysokie szumy które milkną przy włożeniu LMa. Dodam że tor zasilania został już zmodyfikowany (osobne trafo, jak i cały zasilacz na lm317/lm337). Zastanawiam się skąd te szumy ponieważ wg not katalogowych to kość ta ma całkiem przyzwoite parametry. Zastanawiam się nad zakupem OPA 2604/OPA2134 ale nie wiem którą z tych kości się zdecydować.

I zastanawia mnie problem pojawiających się szumów przy BB czy może to mieć jakieś powiązanie z wzmocnieniem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26216-marantz-mod-sekcji-analogowej/

Bastek, kondensatory silmic są wg mnie i nie tylko rewelacyjne w audio, jeśli chcesz coś z BB zastosować w marantzu to polecam 2132, przy 2604 może polecieć krew z uszu.

Pozdrawiam

P.S. Można spytać skąd kupujesz silmic-i?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

-> opetron wyślę wieczorkiem namiary ... do kolesia tylko czekam na potwierdzenie.

Hmmm co może powodować takie wzbudzanie ?

czy wzmocnienie może mieć tutaj jakiś wpływ ? będę musiał poeksperymentować...

bo tylko na tym układzie jest ten problem i zaciekawiło mnie to dlaczego.

Niektóre wzmacniacze nie pracują stabilnie ze wzmocnieniem równym jeden. Można jednak tam śmiało wstawiać takie opy jak lm833, BB2134, 2132, 2604, 2*627, 2*AD825 itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

CO ciekawe w dokumentacji pisze, że ten układ pracuje stabilnie ze wzmocnieniem równym 1... ale faktycznie sprawdzę czy będzie to miało jakiś wpływ w celach edukacyjnych.

A tak a propo modyfikacji tego CD czy ktoś próbował zrobić ten dosyć prosty mod z kwarcem, który jest opisany na stronie:

Ukryta Zawartość

Jestem ciekaw waszych opinii. Na różnych stronach raczej znajdują się pochlebne informacje dotyczące tej modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Witam

Jusz jakiś czas temul zauwazyłem ze moje obserwacje brzmienai opampów nie pokrywaja się z tym co czytam tu na forum. Zaczełem się bawić w wymiane kondensatorów w zasilaniu, zmiana wielkosci i typu. I okazało się ze to ma duży wpływ na brzmienie. Inną żeczą którą zauwazyłem to to że płytki są niedopracowane, kondenstaory filtrujace znajdują się zbyt daleko elementów którym sa dedykowane (opampy i stabilizatroy) szczególnie w niższych modelach.

Co do OPA 2604 uwazam ten opamp za dobry z ładnym basem i delikatną górą, OPA2227 nie zachwycił mnie nie zabawił u mnie wiecej niz jeden dzień. Co do szumów to raczej nie stawiałbym na wzbudzenie się mało prawdopodobne, raczej radziłbym sie przyjżeć zasilaniu dać bardzo blisko niego kondensatory 100nF moga byc ceramiki na poczatek i jakies 10 uF (opcjonalnie) to powinno pomóc.

Pozdrawiam Romek

Można tam śmiało wstawić np LM6172 - to bardzo dobry i tani układ albo inny ale droższy - AD 8620 na przejściówkach. Modyfikacja z acoustica bardzo podnosi jakość tego cedeka i jest tania.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Bastek, 12 Maj 2006, 21:28

>A tak a propo modyfikacji tego CD czy ktoś próbował zrobić ten dosyć prosty mod z kwarcem, który

>jest opisany na stronie:

Ukryta Zawartość

Ja robiłem, i to dziesiątki razy, zawsze z pozytywnym skutkiem, tyle że ja jeszcze ciągnę do tego osobne zasilanie z własnym stabilizatorem, polecam. Pisałem już zresztą o tym na forum kilka razy.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.