Skocz do zawartości
IGNORED

KEF Q1 a maty bitumiczne

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie forumowiczów którzy wykleili wnętrze swych Q1 matami bitumicznymi

- które powierzchnie wyklejać??

- jakie maty kupić?? czy takie mogą być??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- co wniosła owa zmiana??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/26265-kef-q1-a-maty-bitumiczne/

Co prawda nie wyklejałem matami bitumiczynymi Q1, ale chcę zasygnalizować ważną sprawę. Chodzi o to, że czasami eksperymentujac używam mat bitumicznych i pozwala to uzyskać dobre rezultaty, ale trzeba brać pod uwagę to, że one mają pewną objętość. Jest to szczególnie ważne w przypadku małych kolumn, gdzie strojenie jest bardziej krytyczne, a kubatura nie pozwala na ewentualne efektywne skompensowanie zmniejszenia objetości wyłumieniem "przewiewnym". Spróbuj wziąć pod uwage, że taka mata ma założmy 1,5-2 mm grubości, teraz pomnóż to przez powierzchnię, którtą chcesz umieścić w kolumnie (na ściankach) i może się okazać, że objętość którą chcesz włożyć do obudowy można porównać z włożoną tam szklanką (oczywiście zamnkniętą :). Trzeba się zastanowić czy warto, gdyż zmieni to srojenie basrefleksu (podwyższy) i można niechcący uciąć ostani obszar "dołu" brzmienia, który utrzymywał równowagę tonalną (kiedyś wytłumiłem tak dla zabawy Eltaxy V1 i tym się włsnie skończyło). Można też robić tak, że ujmuje się z grubości ścianek na miejsce maty bitumicznej (daję radę - sprawdzone, ale czasochłonne). Dodatkowo, biorac pod uwagę, że odpowiednio dobierając wyłumienie (jego rodzaj i ilość), mozna ciut zwiększyć objetośc "widzianą" przez głośnik, to także daje pewne pole manewru do kompensacji traconej kubatury, ale przecież Q1 są i tak mocno wytłumione, co chyba jeszcze bardziej utrudnia sprawę. W tym przypadku (małych kolumn), można pomyśleć o naklejeniu dodatkowych powierzchni z MDF-u od zewnątrz, elegancko ściętych i polakierownaych (niewielkiej grubości, nawet 0,6 cm) co wcale nie obrzdzydzi wyglądu (może nawet uatrakcyjnić), a zwiększy tłumienie "podatności" ścianek. Tyle . . .

MarioSan

skoro chcesz się bawić wytłumieniem w tych kolumnach to spróbuj na początek wyjąć ten materiał tłumiacy (a jest go doprawdy niewiele) i zabacz jakie efekty uzyskałeś - to powinno ukierunkować Ciebie czy w ogóle warto przy tych skrzynkach bawić się wytłumieniem

Ja się kiedyś próbowałem w to bawić ale efekty mnie nie zadowoliły - myślałem, że będzie więcej dołu, a w zamian dostałem płaski dźwięk - spróbuj może wpierw wsadzić jakiś materiał tłumiacy (może bawełna, gąbak) w ilości mniej więcej odpowiedającej temu co zajęłyby maty tłumiace i zobacz jaki to ma wpływ na dźwięk.

Z tego co pamiętam wytłumiona jest tylko gora i dół więc może kup na początek maty bitumiczne i oklej właśnie te powierzchnie [góre będzie cieżko :-)] plus dodatkowo tylną ściankę. Sam jestem ciekaw co uzyskasz....

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.