Skocz do zawartości
IGNORED

Audigy i X-Fi - karty nie dla audiofila

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Przeczytałem wszystkie wątki na tym forum, które traktują o dźwięku pochodzącym z komputera i w gąszczu opinii i porad zauważyłem w wielu wypowiedziach brak zrozumienia jednej z podstawowych cech kart Creative SoundBlaster Audigy oraz creative X-Fi.

SoundBlastery od początku są kartami projektowanymi dla graczy, dlatego, że są wyposażone w EAX. Pod tymi trzema lterkami kryje się procesor, który pozwala stworzyć przestrzenny dźwięk dający graczowi poczucie, że gra się toczy dookoła niego. Jest to szczególnie przydatne we wszelkiego rodzaju strzelankach, ponieważ łatwo wtedy zidentyfikować gdzie znajduje się przeciwnik SŁYSZĄC jego kroki, oddech, szelest liści czy strzał. Gra posiadając setki czy nawet tysiące sampli dźwiękowych kieruje je do procesra EAX a ten dodane do nich odbicia, pogłos i inne cechy w zależności od otoczenia w krórym znajduje się gracz (przestrzeń otwarta, pokój, korytarz, jaskinia itp.) i dopiero kieruje dźwięk do ucha gracza. W przypadku słuchawek dodatkowo jeszcze miksując kanały z opóźnieniem aby percepcja pozornego źródła dźwięku była możliwie najbardziej precyzyjna. System EAX w kolejnych wcieleniach EAX2, EAX3, EAX4 a obecnie EAX5 rozwija się w kierunku coraz precyzyjniejszego kształtowania źródeł pozornych i obsługi większej ilości tych źródeł naraz.

EAX jest kompletnie nieprzydatny dla osób, które jedynie słuchają muzyki z komputera i inwestycja w Soundblastera jest częściową stratą pieniędzy, bo być może za podobną cenę można kupić kartę grającą "lepiej" chociaż to już jest kwestia gustu i preferencji brzmienia. Można też użyć EAX podłączając do karty instrument np. gitarę i pograć z pogłosem czując że się koncetruje np. w dużej hali, to bardzie ciekawe uczucie :)

Osobiście dużo gram i jestem zachwycony możliwościami Audigy a ostatnio X-Fi, myślę, że nejeden audiofil byłby zdumiony czując bogactwo dźwięków WSZĘDZIE DOOKOŁA znakomicie i bez wysiłku lokalizując kierunek i odległość nie tylko w poziomie ale także na górze i z dołu. A wszystko to mając na głowie zwykłe stereofoniczne słuchawki...

EAX nie potrafi nagranej muzyki rozebrać na instrumenty i poustawiać w przestrzeni. Cudów nie ma.

Podobnie funkcja "24-bit Crystalizer" nie spowoduje, że nędznej jakości mp3 zabrzmi cudownie chociaż muszę przyznać, że mimo dużego sceptycyzmu na początku teraz mam włączoną tę funkcję na stałe. W słabszych jakościowo nagraniach wysokie tony mają poprawioną wyrazistość a mimo to nie męczą. To działa.

Uwaga na wejścia/wyjścia!

X-Fi posiada WSPÓLNE gniazdo mikrofon i SPDIF, funkcję przełącza się z programu. Ma także JEDNO wyjście zwykłego stereo, tak więc chcąc mieć na stałe podłączone do karty słuchawki i wzmacniacz trzeba uciec się do małej "sztuczki", zainteresowanym wyjaśnię o co chodzi.

Chcąc tworzyć muzykę warto wiedzieć, że podstawowa wersja karty nie posiada praktycznie ciekawego softwaru do tworzenia a także jest uboga w wejścia, jest tylko JEDNO! Zaś wersja X-Fi Elite Pro jest z zewnętrznym modułem we/wy jest czterokrotnie droższa. W tej cenie jest dostępna cała gama kart dedykowanych muzykom.

Mam nadzieję, że mimo iż odświeżyłem temat, który był już przerabiany nieraz, to ktoś z tego skorzysta rozważając wybór karty do swojego komputera.

https://www.audiostereo.pl/topic/26330-audigy-i-x-fi-karty-nie-dla-audiofila/

Edward => przeczytałem twój wpis.

W całej tej zabawie nie chodzi o ilość kanałów itp.bzdury, tylko o jakość.

Domyślam się ,że karta muzyczna - dźwiękowa coś potrafi.

Szukam niedrogiej karty do laptopa ,może słuchałeś Silverstone EB01 ?

Wątek niżej na tej stronie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A taka jest ok?

Ukryta Zawartość

Aby nie dyskutować na sucho proponuje abyście przekonali się na własne uszy do czego służy EAX.

Ze strony:

Ukryta Zawartość

należy ściągnąć program Creative Demo Player, a następnie po zainstalowaniu go wystarczy kliknąć i odsłuchać załączone tam przykłady. Moim zdaniem jedyne ciekawe to:

- Dźwięk dookolny CMSS 3D w słuchawkach wyłączony (0,9 MB)

oraz to co poniżej (na stronie jest błąd powinno być "włączony" zamiast "wyłączony"):

- Dźwięk dookolny CMSS 3D w słuchawkach włączony (2,67 MB)

Niezwykle istotne jest to, aby słuchać w słuchawkach mając ustawioną kartę dźwiękową na w głośniki stereo a NIE na słuchawki, gdyż wtedy nastąpi dodatkowe miksowanie sygnałów i efekty przestrzenne się pogubią! Osoby posiadające karty Soundblaster lub X-Fi również powinny wyłączyć wszystkie dodatki związane z EAX i w mixerze ustawić na głośniki 2.1

Miłego słuchania!

Ukryta Zawartość

O kartach bylo juz sporo. Zarowno o USB jak i o wewnetrznych. Promowanie X-Fi nie ma zadnego sensu. Karta ta jest o wiele za droga, jakoscia nie moze konkurowac z prawdziwymi kartami stereo (badz wielokanalowymi), ktore czesto sa w nizszej cenie.

Nie wiem do kogo Creative kieruje ten produkt - chyba do malo zorientowanych klientow.

Edward wydaje sie byc naganiaczem z firmy, badz czlowiekiem od kontaktow z mediami. Promowanie tego produktu na lamach tego forum nie ma najmniejszego sensu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

gutekbull => no raczej niema emu na usb bo sprawdzałem na stronie producenta.

A co do emu 0404 to sam bym chciał tą karte ale jak narazie jade na SB Live! 1024 + sterowniki kX Project bo mnie nie stać.

Mój Live Gold (jeszcze chyba 4.1) właśnie znalazł nowego użytkownika (właściciela bynajmniej nie zmienił) a ja z niecierpliwością czekam na druki do PCMki :]. Aktulanie jadę na Soundstormie z Abita AN-7. Fajny equalizer ma :D

yayacek,

z lekkim zdumieniem przeczytałem to co napisałeś. Chyba nie przeczytałeś mojego tekstu ani nawet nagłówka tematu skoro uważasz to co piszę za promocję rozmumianą jako zachęcanie do kupna. Nie mam nic wspólnego ze sprzedażą tych kart, jedynie ich używam od lat a widząc co ludzie piszą chciałem niektórym z nich pomóc w uporządkowaniu wiedzy tym bardziej, że wiele osób coraz chętniej odtwarza muzykę z komputera.

"O kartach było już sporo". O kolumnach, wzmacniaczach, słuchawkach, odtwarzaczach, kablach i Bóg wie czym jeszcze też, ale czy to znaczy, że nie wolno tu już pisać na poruszone tematy?

Czy mógłbyś podać przykład tańszej tzw. prawdziwej karty, z którą X-Fi nie może konkurować i wyjaśnić dlaczego?

Ten wątek (jeśli już) powinien znaleźć się w dziale bocznica.

Co do samego EAX - w niektórych grach efekty są ciekawe, ale na dłuższą metę wolę grać bez nich. Moim zdaniem zbyt intensywne są odgłosy, których normalnie się nie słyszy aż tak głośno (np kapanie, wiatr, szum drzew). Może w niektórych grach ten problem nie występuje.

>Czy mógłbyś podać przykład tańszej tzw. prawdziwej karty, z którą X-Fi nie może konkurować i

>wyjaśnić dlaczego?

---

Jest tego od cholery. Pierwsze co mi przychodzi do glowy to

- Esi JULIA - 24bit/192kHz - cholernie dobra karta!

- TERRATEC DMX 6fire 24/96

Dlaczego lepsze? Chocby dlatego, ze nie ma z nimi klopotow pod ASIO 2.0

Sound Blaster od zawsze mial klopoty z tym protokolem.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Julia wygląda bardzo ciekawie, zadziwił mnie pomysł odwracania połowy karty gdy potrzeba zmienić typ gniazd wejściowych, wydaje się to bardzo praktyczne. Wspomniany Terratec też wygląda bardzo funkcjonalnie. Z całą pewnością są to karty dla muzyków. A SoundBlastery dla graczy. I to miałem na myśli od początku. Czy możemy się z tym zgodzić?

Swoją drogą bardzo jestem ciekaw jak wypadłby test odsłuchowy X-Fi i np. Julii. Najlepiej ślepy test, żeby uprzedzenia nie zagrały pierwszych skrzypiec.

jest tylko pewien problem z kartami wchodzacymi do kompa - dlugosc kabla sygnalowego

moja pcmk`a siedzi na wzmacniaczu i ma takie kabelki jak od cd`ka

+ ewentualne znieksztalcenia z zasilania komputerowego (pcm ma oddzielne)

>Swoją drogą bardzo jestem ciekaw jak wypadłby test odsłuchowy X-Fi i np. Julii. Najlepiej ślepy

>test, żeby uprzedzenia nie zagrały pierwszych skrzypiec.

Prawdopodobnie X_Fi odpadla by zanim wszedłbyś do pomieszczenia odsluchowego. :) Nie slyszalem wprawdzie X_FI z normalnym wzmacniaczem i kolumnami ale jak dla mnie jest przereklamowana i za droga jak na kart muzyczna do rozrywki.

>ewentualne znieksztalcenia z zasilania komputerowego

Czy na laptopach przy odpaleniu na aku te znieksztalcenia odpadaja?

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

"...Z całą pewnością są to karty dla muzyków. A SoundBlastery dla graczy. I to miałem na myśli od początku. Czy możemy się z tym zgodzić?..."

----

Owszem, jak najbardziej mozemy sie zgodzic.

Julia brala udzial w slepym tescie. Co prawda X-Fi nie byl wowczas jeszcze produkowany, lecz znalazlo sie kilka innych ciekawych kart z konkurencyjnych firm.

Oto link do relacji ze slepego testu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za link, to naprawdę ciekawa lektura. Tylko wygląda na to, że nikomu nic się tam nie podobało. Nawet Juli@. Ujął mnie komentarz "wszystko mi jedno... mam dość ". Może gdzie indziej leżały przyczyny złego dźwięku. Nagranie? Głośniki? Wzmacniacz? Pomieszczenie? Ciśnienie atmosferyczne albo brak tlenu?

I czy można zatem wysnuć wniosek, że karta poniżej 1000 zł nie ma szans zagrać dobrze jak to na koniec zasugerował Ryba?

>ale wiem :)

Ja też :) dopóki nikt tego nie sprawdzi nausznie, nie będzie wiedział. Marketing i tak zrobi swoje.

Nie chce wydawać dwa razy więcej niż na kartę która bije na głowę wiele CD uważanych w prasie za fiu fiu że by to sprawdzić i komuś coś udowadniać. Dlaczego wydać? A no żeby posłuchać trzeba mieć sprzęt w domu przez jakiś czas żeby właściwie go ocenić. A za cene tego X_FI można mieć juz niezłe źródlo stereo :)

No cóż... spójrzmy na ową firmę Creative oraz jej cudowne dziecko.

Siedem miesięcy bez nowych sterowników, ignorowanie masy graczy doświadczających różnych problemów natury kompatybilnościowej (w szczególności płyty na nForce) i jakościowej (psiki, trzaski itp.). Absolutny beton - tak można chyba nazwać zderzenie z korporacją, która od 10 miesięcy nie zajęła żadnego oficjalnego stanowiska w powyższych kwestiach. Oj... trzymajcie się od tego produktu i autora jak najdalej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tja- jak ktos chcial zniwelowac problemy to uzywal sterow beta ktore 17 maja przestaly dzialac, bo firma creative myslala ze do tego czasu zrobi oficjalne :)

Teraz pozostaje jedynie zmiana czasu w kompie, aby stery mogly dalej dzialac :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.