Skocz do zawartości
IGNORED

jazzowe klimaty Jacques'a Loussier'a

crategus

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tytulem wstepu: jakis czas temu Loussier zainteresowal mnie powazniej gatunkami, ktorych nie bylem wczesniej jakims zagorzalym entuzjasta. Taki zachecajacy drogowskaz na rozstaju drog :) Oczywiscie, nie pozostal tylko owym drogowskazem- ciagle powiekszam kolekcje z jego jazzowymi interpretacjami. Pytanie brzmi- czy moglibyscie polecic takze innych wykonawcow, idacych podobna droga (koniecznie w dobrej realizacji) laczaca jazz oraz klasyke (badz jazz i znane tematy z innych gatunkow muzycznych)?

https://www.audiostereo.pl/topic/26343-jazzowe-klimaty-jacquesa-loussiera/

a i jeszcze zapomniałem - kiedyś w Hollandii kupiłem taka płytę: Club Meets Classics..

co prawda od jazzu baaaaaaaardzo daleko i profanacja muzyki klasycznej pełna ale też jest to jednak jakaś interpretacja...

wszyscy tam hm..artyści to jacyś Van Dijk, DJ costam i inni tym podobni...

Oprócz wszystkich Loussierów mam jeszcze kilka płytek z tematu:

1. The Classic Jazz Quartet - Klasyka na jazzowo. Te płytkę dodano parę lat temu do którejś gazety - kwartet jest w nieznanym składzie, ale napewno są to wytrawni polscy muzycy, bo utwory brzmią bardzo dobrze...

2. Raymond Fol - Les 4 Saisons (Vivaldi). To jazzowa wersja arcyhitu, dość dawno nagrana przez francuskiego jazzmana z zespołem, ale ciekawie brzmiąca, zupełnie inaczej niż w nagraniu Jacquesa Loussiera!

3. Modern Jazz Quartet - Blues On Bach. Jak na temat wątku - płyta obowiązkowa!!!

4. Lee Ritenour / Dave Grusin - Two Worlds. Tu jest kilka transkrypcji klasyki na jazz wartych posłuchania.

Mam też piątą płytę "transkrypcyjną" pt. "Adagio" znanego saksofonisty, który wyparował mi z pamięci, ale pewnie póżniej go sobie przypomnę albo odnajdę cd na półce...

No i nasz Namysłowski z muzyką Mozarta...

W elektronice jest znacząca postać o nazwisku Carlos i imieniu początkowo Walter a docelowo Wendy, ze wspaniałymi transkrypcjami klasyki na mooga, zwłaszcza muzyki Jana Sebastiana!

pozdrowienia

ps. Znakomita jest relacja na dvd celebracji rocznicy bachowskiej w Lipsku sprzed paru lat. Grają filharmonicy, kameraliści, jest oczywiście zespół Jacquesa Loussiera (fenomenalnie grają z Bobbym Mc Ferrinem!!!) i jeszcze parę formacji jazzowych - ponad 2 godziny fenomenalnego grania i wspaniałego radosnego oddania hołdu Wielkiemu Muzykowi! Polecam!!!

muzyka łagodzi obyczaje

bardzo dziekuje wszystkim za tropy... no, jest czego szukac, zabieram sie do roboty :)

Co do Wendy Carlos- mialem kiedys plytke, nie pomne juz tytulu- w kazdym razie z telarca... i jakos tak nie przypadlo mi do gustu, choc moze akurat zle trafilem :)

Charlie Mariano - Adagio (1994). To ten saksofonista, co opuścił moją pamięć, na szczęście tylko chwilowo. Znakomita płyta, bardzo klimatyczna i relaksująca.

Przy okazji dodam, że właśnie Jacquesowi Loussierowi zawdzięczam odkrycie Erika Satiego, bo po poznaniu wersji jazzowych szybko dotarłem do klasycznych wykonań pianistycznych, a ostatnio zdobyłem jego muzykę w wykonaniu braci Hackettów - REWELACJA!!!

pozdrowienia

muzyka łagodzi obyczaje

Ja też poznałem Satiego przez Loussiera. Potem oczywiście poszukałem wykonanania klasycznego i tak natrafiłem na Aldo Ciccoliniego.

Płyta Namysłowskiego z bodajże kwintetem klarnetowym (mogę się mylić musiałbym poszukać krążka) Mozarta kilka lat temu był dołączony do hi-Fi i muzyki.

i jeszcze link do tej płyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.