Skocz do zawartości
IGNORED

materiał na kotary

gonarek

Rekomendowane odpowiedzi

poszukuje materialu do wykonania kotary, ktory mialby dobre wlasciwosci wytlumiajace, a zarazem nie szpecilby zbyt mocno pomieszczenia. czy ktos ma jakies doswiadczenia w tej materii i moglby cos konkretnego zaproponowac?

https://www.audiostereo.pl/topic/26426-materia%C5%82-na-kotary/

Witam

materiał na kotary musi być audiofilski !!!

A tak serio to idź do sklepu z materiałami i wybierz przede wszystkim taki który Ci się podoba i pasuje do twojego pomieszczenia.

Jeżeli zaś ma dobrze wytłumiać to kieruj się dodatkowo (!!!) dwoma kategoriami - 1. niech będzie ciężki 2. niech nie będzie gładki.

Np. welur jest dobry - ale nich sprzedawca coś Ci doradzi.

jaki ma byc ten material, to ja wiem. chodzilo mi raczej o nazwy tkanin, ktore takimi wlasciwosciami sie charakteryzuja. chcialbym po prostu wiedziec czego konkretnie mam szukac i o co pytac w sklepie.

czyli na razie jest welur - jeszcze jakies propozycje?

->qb_1

to nie bedzie wsiec w oknie, wiec nie musi byc to material z jakiego robi sie zaslony. chodzi mi bardziej o cos w rodzaju kurtyny - byc moze sformuowanie "kotara" nie bylo z mojej strony zbyt szczesliwe.

U mnie sprawdza się dobrze kotara która może zakryć całą ścianę z oknami (>5m) pełna wysokość pokoju ok.2,5 m. Dla wygody jest w 4 kawałkach po ok 1,5m (4x1,5=6>5 więc pozostaje lekko sfalowana). Materiał to t.zw. surówka bawełniana. O tyle trudne do naśladowania, że obecnie niezwykle trudno znaleźć surówke o podobnej, wysokiej gramaturze (gramatura to ciężar jednostki powierzchni materiału czy papieru itp). Szukam(łem) ale wszystko co jest jest mniej więcej dwukrotnie za cienkie/lekkie.

Plusz - posiada geste wloski, jest grubszy i ciezszy od weluru. Bedzie lepiej likwidowal poglos od weluru - i tym lepiej, im bedzie bardziej zmarszczony. Kupowalem w zeszlym roku - sklepy, hurtownie z materialami obiciowymi.

o wlasnie, to jest dokladnie ten sam zamysl. sciana zakryta na cala wysokosc, z ta jednak roznica, ze u mnie nie ma na niej okien. bedzie za to ekran - oczywiscie ukryty za kotara. jaka w takim razie powinna byc gramatura materialu, zeby wytlumienie bylo skuteczne (przynajmniej na tyle, zebym mogl zrezygnowac z obecnych piankowych ustojow akustycznych)?

Skuteczność oczywiście będzie większa gdy materiał będzie pochłaniał, a nie odbijał. Nie umiem podac gotowej recepty jaka gramatura. Zasadniczo im wieksz tym tlumienie wieksze o ile tylko nie będzie odbicia (nadmiernego) Dlatego korzystne jest sfalowanie i włoski (aksamit, plusz). Napisałerm iosurówce bawełnianej bo to było zaskoczenie dla mnie. Nie liczyłem na to, że ona wniesie korzystne tłumienie. Stopien wytłumienia jaki wniosła okazał sie przypadkiem prawie tym czego skąd inąd potrzebowałem. Ale kupowałem ją jako zasłonę na okna. Żeby przyblizyć jakoś to powiem, że w swej budowie surówka jest podobna trochę do brezentu, ale jest od niego znacznie lżejsza i luźniejsza, ma luźniejszy splot jeśli tak mozna powiedzieć (chyba ważne ze względu na odbicia). Szkopuł w tym, że obecne surówki są za lekkie, widać to nawet po ich nadmiernej przezroczystości. Moja choc oczywiście nie czyni w pokoju ciemności (jest w kolorze naturalnym, jasnokremowym) to nie jest przejrzysta. Jest czymś pośrednim między obecnymi surówkami a brezentem czy płótnem żaglowym. O może własnie tak - płótno na worek żeglarski. Ale nie wiem z czego teraz robią worki żeglarskie więc ostrożnie. I jeszcze jedno: myslę, że to ważne, że bawełna, a nie jakieś oślizłe tkaniny z włókien syntetycznych o podobnej gęstości tkania.

Gonarek,

Moge ci polecic salon tkanin bedacy wlasnoscia przemilej pani Basi. Jezeli bedziesz w Warszawie udaj sie na Pl 3 Krzyzy, wejdz w Mokotowska i okolo 50 m od placu po prawej stronie znajdziesz salon o nazwie Pierre Ferrete (?). Basia na pewno ci pomoze z czyms b. gustownym. Sklep jest zaopatrzony w przepiekne francuskie tkaniny obiciowe oraz materialy przeznaczone wlasnie na kotary. Jestem pewiem, ze znajdziesz wsrod tysiecy wzorow ten najlepiej pasujacy do twoich potrzeb i pani Basia zrealizuje ci szybko, sprawnie caly twoj projekt.

dzieki Jazz. szkoda tylko , ze nie wiedzialem o tym wczesniej - akurat w zeszlym tyg. bylem w stolicy :( nastepnym razem nie omieszkam zajzec.

->profee

czyli ogolnie mozna przyjac takie zalozenie, ze grubosc materialu wplywa na tlumienie, a jego pofaldowanie na rozproszenie?

a jego

>pofaldowanie na rozproszenie?

Jak jest pofałdowany to nie ma płaszczyzny, ale jeszcze ważniejsze, że pofałdowanego materiału wejdzie ci po prostu więcej. Masz więcej ośrodka tłumiącego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.