Skocz do zawartości
IGNORED

AN Conquest - szanse powodzenia

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako, że ostatnio strasznie mnie "nosi" na zmiany i w jednym z wątków znalazłem link do schematu AN Conquest, zacząłem główkować. Może by skoczyć na głęboką wodę i zbudować.....

No i właśnie. Schematów wzmaków lampowych łącznie z AN jest w sieci mnóstwo a jakoś nie słychać aby były nagminnie klonowane.

Jakie są szanse powodzenia sklonowania AN Conquest?

Że nie zagra jak oryginał to wiem (nawet AN jest tego pewna).

Zakładałbym użycie, przynajmniej na początku, przyzwoitych ale nie kosmicznych ;-) elementów a potem stopniowa wymiana na lepsze.

Z czym może być największy problem podczas budowy?

Czy wartości elementów nie trzeba będzie dobierać, kombinować, milion razy mierzyć?

załączam rysunki i wartości elementów.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/26430-an-conquest-szanse-powodzenia/

R1=200Kohms R7=220Kohms C4-5-6-7=220uF 63V

R2=64Kohms R8-9-14-15=150ohms U1=6SN7

R3=320Kohms R10-11-12-13=1.5Kohms U2-3=300B

R4=1Kohms C1-2=100uF 63V MT1=Audio transf. 1K2 /0-4-8ohms 50W

R5-6=19.5Kohms C3=330nF 630V MKT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I zasilacz:

R1=47ohms 5W C7-11=4700uF 25V IC1-2=L78S05CV

R2-3-4-5-7-8=220Kohms 1W C8-9-12-13=100nF 100V MKT U4=5U4G

R6=1Kohms 5W C10-14=470uF 16V T1=See Fig.2

C1-2-5-6=68uF 450V D1-2=1N4002 T2=5H 150mA

C3-4=470uF 350V BR1-2=Rect. Bringe 100V/4A

ech, kliknęło mi się bez rysunku.

jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudności (raczej koszty) to przedeszystkim transformator wyjściowy od niego zależy w głównej mierze rezultat. Niestety dobór jakości elemmentów pasywnych jest krytyczny co mówię na podstawie doświadczeń z preampami, więc ze wzmacniaczami na pewno bardzo podobnie- głównie kondensatory sprzęgające (to jak wszędzie),kondensatory przy katodach i pierwszy w zasilaczu oraz rezystory katodowe.

zgadza się - najtrudniej będzie z transformatorem wyjściowym. jest pewne rozwiązanie. takie trafa sprzedaje sam AN. kiedyś sam kupiłem takie trafa od nich (tyle że PP i do innej lampy), majątku to nie kosztowało ale tanie też nie było. generalnie to można kilka części u nih kupić, tylko pytanie czy warto. przyjęta przez ciebie taktyka dobrych części jest chyba trafiona.

Dzięki Andy za sprostowanie!

Niestety chłopaki wyżej mieli rację :-( Cholernie ciężko o te trafa głośnikowe, a jak już są to za spore pieniądze.

Nie wiem jeszcze jakie są ceny nawinięcia odpowiedniego trafa u nas w kraju, ale znów jakość stoi pod znakiem zapytania.

Zobaczymy. Czekam na maila z odpowiedzią.

pozdrawiam

>Marcin (g)

Chyba masz rację. Trafa do wzm. na pojedynczej 300B (prim. 2,5 kOhm) sa dużo łatwiej dostępne i tańsze.

A i dwie lampy to dwa razy mniejszy wydatek (ale i moc niestety).

Tylko teraz pytanie:

Conqueror czy Quest??

Między schematami Conqueror i Quest nie ma jakiejś dużej różnicy, zresztą nie musisz kopiować stopnia sterującego z Audio Note- w linku, który podał magazynier jest porównanie różnych lamp jako stopni stopni sterujących dla 300b, możliwości co do lampy sterującej jest bardzo wiele.

takie mogą być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trzecia opcja - drtoższa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi, ale Conqueror i Quest, poza zasilaniem oczywiście (Conqueror - końcówka stereo, wspólny zasilacz dla obu kanałów, Quest - monobloki), to (prawie) dokładnie ten sam wzmacniacz. "Prawie" polega tu na tym, że do Quest-ów AN montuje bardziej przewymiarowane transformatory wyjściowe, i używa ciut lepszych elementów (kondzie sprzęgające w siatce 300B z folii miedzianej zamiast aluminiowej). Pzdr.

• 2 tygodnie później...

witam po przerwie :-)

troszke pogrzebałem po necie i mam takie oto pytanko do "lampiarzy"

pewnie troche głupie, ale może ktoś pomoże ;-)

który projekt byłby bardziej wart skoku na głęboką wodę?

AN Conquest czy coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie nie jest głupie.

Przeczytaj uważnie z linku magazyniera o projekcie pierwszym na 300B, który bazuje na tej samej ideii. Dodam tylko,że autor strony miał AN Conqueror

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i sprzedał co jest już częściową odpowiedzią na pytanie, które zadałeś.

Ukryta Zawartość

Choć nie jestem elektronikiem, to projekt wygląda ciekawie: zaledwie dwa stopnie wzmocnienia, transformer-coupled, dokładnie podane typy elementów (czyli przypuszczalnie autor dopieścił swoje dzieło a'la Peter Daniel). Jedyne, czego prywatnie bym się bał, to dostępność lampki wejściowej. No i dwie 300B na wyjściu - koszty... Pzdr.

to jeszcze link do wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jasna cholera. siedze, liczę i jak bym nie liczył ten ostatni projekt (Andrea Ciuffoli) chyba nie na moją kieszeń.

drogie te Lundahle jak szlag! zostaje ewentualnie opcja: Lundahl trafa głośnikowe i interstage, sieciowe i dławiki nasze krajowe.

nie żeby AN wychodził jakoś śmiesznie tanio, ale pierwszym założeniem były nie kosmiczne elementy :-)

aha, trafo wyjściowe do AN Conquest jest i tak 2 x droższe od trafa do wamaka na jednej 300B (quest np.)

sam już nie wiem co zrobić.

z jednej strony kuszą w miarę niedrogie trafa 2,5kohm - James za 200$/para do quest'a na przykład ale z drugiej od tych traf zależy efekt końcowy.

z jednej strony kuszą w miarę niedrogie 300B - EH za 120$/para do quest'a na przykład ale z drugiej od tych lamp zależy efekt końcowy.

qrde jest na to jakieś lekarstwo ;-)

Pawcio:

300B EH nie są złe. Co do traf, to faktycznie ceny są różne... musisz sam podjąć decyzję. BTW. Oczywiście oglądałeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Znam oczywiście kity AN.

jeszcze jedno pytanie. w projekcie Ciuffoli jest trafo interstage LL1660/10mA. Można zamiast niego zastosować LL1660/25mA? jest akurat na ebay'u.

wracając do kombinacji, w miarę sensownym w stosunku jakości do ceny wydaje mi się budowa Questa z Lundahlami wyjściowymi (podobno dużo lepsze od najtańszych AN) i lampkami EH.

ewentualnie, tylko proszę o poradę, Conquest (w końcu większa moc) z lundahlami na wyjściu z tym, że w projekcie AN jest trafo wyjściowe 50W a lundahl ma 25W.

Pawcio:

Osobiście nie sprawdzałem, ale wszyscy znani mi, którzy próbowali, mówią, że bardziej przewymiarowane trafo wyjściowe odpłaci Ci się swobodniejszym, głębszym i twardszym basem.

Andy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ; wersję podstawową można mieć już za 100usd.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.