Skocz do zawartości
IGNORED

Dual cs 621 - co da sie z niego wydusic

qba43

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wlasnie stalem sie posiadzaczem gramofonu Dual cs 621. Jako ze jestem totalnym laikiem w tego typu sprawach zwracam sie do Was z pytaniem co nalezy zrobic zeby uzyskac najlepsze mozliwe brzmienie. Igla ktora mam obecnie zamontowana to Shure M 75. Z gory dziekuje za wszytskie opinie i sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/26492-dual-cs-621-co-da-sie-z-niego-wydusic/

po pierwsze do czego masz to podlaczone?

po drugie: dobrze wyreguluj ramie z wkladka

po trzecie: wymien igle jesli nie jestes absolutnie pewien ile pracowala i czy nie jest to juz zbyt dlugo (99% przypadkow)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz wszystko.

Ukryta Zawartość

Aha jeszcze jedno jaki model igly jest oryginalnym do tego gramofonu? Shure M 75 czy cos innego? W jaki sposob go wypoziomowac i o co miales na mysli piszac o innych regulacjach? Sorki ale to jest moj pierwszy gramofon jestem totalnie zielony i cierpie na brak czasu zeby szukac informacji na tym forum,dlatego prosze o wyrozumialosc starych wyjadaczy. Ps. Taka uwaga do adminow - przydalaby sie opcja edytowania postow.

kolego drogi. Rozumiemy twoj brak czasu (w dzisiejszym swiecie - no coz....) ale miej tez szacunek dla naszego ktorego tez wcale nie mamy za duzo. Moim zdaniem masz podana wystarczajaca ilosc informacji zeby sobie poradzic w odleglosci najdalej 2 klikniec. Usiadz i poczytaj, przemysl. Na pewno sie uda. Nie oczekuj ze podamy ci wszystko prowadzac za raczke. Takie rzeczy to najdalej w szkole podstawowej (o ile nie w przedszkolu - nie pamietam bo dawno tam nie bylem ;-D).

Na zachete powiem jeszcze ze igly oryginalnej zapewne nie kupisz bo shure juz jej nie produkuje. Zapewne wiec czeka cie wymiana wkladki - okresl kwote ktora chcesz przeznaczyc to cos ci doradzimy.

" co nalezy zrobic zeby uzyskac najlepsze mozliwe brzmienie?"

Zmieniłbym wkładkę na taką ze szlifem eliptycznym (np Ortofon 510MKII - 90,00zł na allegro) - warto.

Wymieniłbym okablowanie w ramieniu - trzeba trochę podłubać .... - warto.

Jak znam życie masy są na pewno spięte ze sobą - rozdzieliłbym masy sygnałowe od masy gramofonu - warto.

Zamiast korzystać z wejścia PHONO w Twoim ampli zbudowałbym prosty preamp gramofonowy - warto.

Tak jak koledzy pisali wyżej - porządnie skalibrowałbym ramię z wkładką - warto.

Niestety .... te wszystkie operacje wymagają czasu... :-) nic na szybko się nie da zrobić ... ale warto.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

1. "Wymieniłbym okablowanie w ramieniu - trzeba trochę podłubać .... - warto." - a na jakie moża wymienić??

2. I kolejne pytanie czy to normalne, że igła troszeczkę podgina mi się przy nierównościach płyty?? tzn ramie idzie do góry ale i igła sie poddaje poddaje.

3. Gdzie w Dualach (mam 1249) reguluje sie wysokośc ramienia względem płyty, aby ramie było równoległe?

>Luk@sz

1.Okablowanie w ramieniu - np 'najtańszy' Cardas - mniej więcej po wymianie gra ciekawiej ... jakbyś przesiadł się z MFki na np Ortofona 510tkę... :-) - koszt za 40cm to około 120,00 ....

2. Normalne - przecież igła pracuje... to musi się uginać lekko...

3. Dokładnie tak jak napisał kolega Momok.

Można kombinować i np jeśli igła 'ryje' płytę (dziób w dół) to można coś podłożyć pod gumę na talerzu... aż do wypoziomowania. Tak kiedyś zrobiłem w JVC DD i opłacało się :-).

Pozdrawiam

podłaczę się do tematu bi nie chcę zakładac nowego watku moze tu ktoś pomoże mianowicie :

Witam pytanie do posiadających gramofon DUAL CS 450 ( ewentualnie naprawiających kiedyś )

Czy jest w nim możliwa regulacja obrotów ?

Jesli tak w jaki sposób ?

dodam że pasek jest ok nie ślizga się

Mam ten model i niestety utwory zamiast grać 5 min graja 5 min i 11 sekund a to już bardzo słychać , dzwiek jest powolny . Nie chce go rozbierać jeśli nic nie wskóram ale jesli da się coś z tym zrobić to sie za niego wezme .

jacm

Musiałbyś ściągnąć z sieci szablon do sprawdzania obrotów i poświecić neonówką - wtedy będziesz wiedział czy masz odpowiednie obroty. Znalazłem taki programik u siebie - jak chcesz to wyślę.

Krzysztof

• 2 tygodnie później...

Ok wypoziomowalem gramofon usatwilem nacisk igly ale mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie gramofon strasznie cicho gra i ma badzo malo basu jak mam to zmienic bo amplituner mam puszczony prawie na polowe mocy a muzyke slychac tak jakby leciala od niechcenia - jak to zmienic??

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Trzeba podłączyć gramofon de wejścia Phono, przystosowanego do podłączania wkładek dynamicznych MM. A jeśli takiego wejścia nie ma, to pomiędzy gramofon, a amplituner należy włączyć przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA.

GM

>qba43

Jak nie masz w amlitunerze takiego wejścia (phono) to nie pograsz. Powinienem znależć gdzieś płytkę do pre VSPS a może nawet zmontowany układ. Dodałbyś zasilanie i 'pohardcorzysz' :-). Daj znać w razie czego na priv.

Pozdrawiam

• 2 lata później...

czy ktos zna recepte na czestą wsrod duali usterke? mam cs 621. mianowicie gramofon bardzo czesto nie reaguje na automat-nie wysuwa ramienia i nie odtwarza plyty, podobnie-ramię nie wraca na miejsce po zakonczeniu krązka, tylko co chwilę na krancowej wartosci podnosi siei opuszcza i tak w kółko. typowa usterka automatu bo ręcznie jest ok, kwestia-co tam się moze wogole popsuc? to wszystko mechanika, druty, blaszki, zero elektroniki. ktos z Was na pewno mial do czynienia z ta usterką- jaka jest na to recepta?

ahaja, 1 Cze 2006, 10:06

>jacm

>Musiałbyś ściągnąć z sieci szablon do sprawdzania obrotów i poświecić neonówką

drobne sprostowanie: neonówka niepotrzebna, jakakolwiek żarówka wystarczy.

pzdr

denon.dcd.2560, 30 Lis 2008, 11:51

>czy ktos wie na czym polega usterka automatu w dualu 621? jak to naprawic?

miałem to samo, nie tylko ja zresztą było o tym na forum niedawno, poszperaj w wątkach na temat duala 721. generalnie chodzi chyba o to, że smarowidło się gdzieś między dwoma blaszkami wysmarowało i trzeba to uzupełnić. ale gdzie to nie wiem, bo ja w ogóle ramię wyjąłem. jak wyciągniesz płytę z mechanizmem z obudowy, postawisz na 3 np puszkach i załączysz to powinieneś się zorientować gdzie jest blokada.

pzdr

• 10 miesięcy później...

Panowie podlacze sie pod watek i spytam, pytanie laickie ale niestety ja nie wiem, do czego sluzy te pokretlo zaznaczone strzalka na zdjeciu??jak powinno byc ustawione? czy skrecone na maksa??domyslam sie ze w jakis sposob dociaza ramie ale nie ma tam zadnej podzialki, poza tym chyba do sily nacisku igly sluzy to drugie z boku??

Mag

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nacisk ustawiasz tym po prawej z podziałką. Najpierw jednak musisz to ustawić na '0' i tak kręcić wagą z tyłu (właśnie tą bez podziałki) aż wyważysz ramię i będzie równolegle do płyty. Potem ustawiasz nacisk. Potem ustawiasz anty skating.

K

Ustaw najpierw pokrętło z podziałką na "0".

Potem odblokuj opisywaną przeciwwagę małą śrubą, przesuń całą przeciwwagę tak aby wstępnie uzyskać stan równowagi ramienia (bez podparcia)i zablokuj. Po czym dokładnie to ustaw zaznaczonym pokrętłem przeciwwagi.

Teraz ustaw siłę nacisku igły przy pomocy pokrętła z podziałką w gramach.

To ramię Duala ma sporo możliwości ustawień i dobrze zaopatrzyć się w instrukcję obsługi. Z pewnością Google Ci w tym pomogą.

Miłej zabawy.

ahaja, 30 Wrz 2009, 21:10

>Nacisk ustawiasz tym po prawej z podziałką. Najpierw jednak musisz to ustawić na '0' i tak kręcić

>wagą z tyłu (właśnie tą bez podziałki) aż wyważysz ramię i będzie równolegle do płyty. Potem

>ustawiasz nacisk. Potem ustawiasz anty skating.

>K

wielkie dzieki, czyli u mnie wychodzi tak ze musi byc prawie calkiem dokrecone

pozdr..

Mag

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.