Skocz do zawartości
IGNORED

NOWOŚĆ- pozytywnie o Tonsilu w HiFi !!!!

privaten

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

"........producent kolumn głośnikowych...w wydaniu extremalnym cała fabryka miesci się w laptopie prezesa, a gotowe paczki...przypływają w kontenerach z Dalekiego Wschodu. W bardziej cywilizowanej formie jest to po prostu montownia kolumn z gotowych elementów...Wyżej w hierarchii stoją firmy, same wykonuja obudowy i aplikują selekcjonowane przetworniki pochodzące od renomowanych dostawców.

Na samym szczycie znalazło się miejsce dla producentów kolumn z prawdziwego zdarzenia. Dysponując działami badawczo rozwojowymi sami wymyslają nowe modele przetworników, sami je wytwarzają, sami wykonują obudowy i sami wszystko to składają do kupy. Ilu ich jest na świecie ? Kilku, kilkunastu? Znalezienie się w tym gronie jest dowodem najwyższego profesjonalizmu........."

I tu pytanie- kto wymieni te firmy ? Kto poza Tonsilem należy do tych kulku, kilkunastu najlepszych na świecie ?

Thiel, Dynaudio, Focal/JMLab, Audio Physic (??), Von Schweikert (??) i pewnie jeszcze by sie znalazlo. Tyle, ze kryterium lepszosci ma tu niewiele wspolnego z jakoscia wyrobu, aczkolwiek podalem nazwy firm, ktore cenie z brzmienie.

Pzdr.

ze strony tonsila ostatnie zdjecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli przyjąć jako kryterium oceny to, o czym napisał privaten, to może i Tonsil należy do ścisłej czołówki światowej.

Jednak dla klienta - słuchacza najistotniejszym kryterium oceny jest - jak to gra.

A pod tym wzgledem to już Tonsil z całą pewnoscią do czołówki nie należy. Ani do czołówki światowej, ani europejskiej, a wątpię, czy nawet polskiej.

Janusz z Torunia

Tyle lat, a jeszcze nigdy nie zajrzalem na te strony i zdjecia:

Ukryta Zawartość

I po raz kolejny zadaje sobie pytanie, jak mozna bylo!??

Ukryta Zawartość

Osobiście uważam, że tonsil boi się zrobić cos nad wszystko co zrobił do tej pory bo w Polsce może się okazać klapą dlatego eksportują swoje produkty za granice. A do takich producentów zalicze jeszcze kode bo oni też wszystko sami wytwarzają i jakoś zdobywają uznanie wśród nie wymagających użytkowników. Nie jestem wymagający i jak dla mnie np. maestro II eksportowe (bass-reflex z przodu) grają dość dobrze jak na swoją cene. Mysle, że nadszedł czas żeby tonsil pozbył sie straszych modeli ala altus, zeus i zaczął inwestować w coś poważniejszego.

Identyczny temat jak na forum konkurencyjnym. Wszystko po to aby Privaten zakończył peanem na temat gęstych formatów i SACD. Tak było na HFM.

P.S.

Wczoraj widziałem w TV wywiady ze zwalnianymi po 28 latach pracownikami Tonsilu. Przykre.

Tonsilowi jest brak brandingu. Troche po polsku, wszystko zostalo zrobione odwrotnie. Zamiast popracowac nad percepcja nazwy na rynku i zwrocic uwage krytykow na nawet jeden ciekawy produkt, pozostalo wspomnienie podrzednego produktu z komuny i nastapila niepotrzebna modernizacja bezwartosciowej i niechcianej firmy kosztem zakupu maszyn. Obecna sytuacja Tonsila w Polsce przypomina ponownie ocierajace sie o uszy podchody do powrotu fiata i alfy na rynek usa. Nie za bardzo jest z czym w swietle popularnosci innych, czesto bardziej zaawansowanych produktow z gotowa siecia serwisu, reklamy, poczucia wartosci i ustabilizowanych cen tych produktow na rynku wtornym. Tonsil powinien zajac sie podwykonawstwem. Dzisiaj nie liczy sie park maszynowy, ale know-how, a tego w tonsilu brakuje chyba najbardziej. Tonsil potrzebuje takich ludzi jak Zawada i podobnych, ktorzy odniesli sukces na wazkim specjalistycznym rynku. Takie fuzje sa najbardziej cenne. Tonsil powinien ubiegac sie o wspolprace z tworczymi producentami wysokiej jakosci produktow, ktore zdobyly juz reputacje w prasie i wsrod odbiorcow, nawet jezeli maja stracic na tym kilka zlotych najprawdopodobniej najlepszej dlugoterminowej inwestycji budowy nazwy. Nazwy ktorej nie zbudowali.

>skopek

Cieszy, że wyrażasz wielką wiarę w Tonsila. Nie wiem dokładnie kto tam rozdaje karty i jak przeprowadza restrukturyzację. Moim zdaniem (a coś tam chyba wiem o biznesie) powinni postawić tylko i wyłącznie na produkcję przetworników jako takich, odpuścić robienie skrzynek i tym podobnych wynalazków. Podstawy mają dobre, w tym kontakty i rekomendacje (Totem to chyba dobra rekomendacja ?).

Dzięki temu odchudzamy firmę, obcinamy koszty i co najważniejsze skupiamy się na core businessie.

Jeśli chodzi o stolarnie i inne działki (zwrotnice itp.) to moim dzaniem powinna być to oddzielna firma... oczywiście pod warunkiem że rynek wogóle takowej potrzebuje (nie wiem czy są w stanie konkurować z tanimi produktami a w sprzedaż high-endu pod marką Tonsil to porywanie się z motyką na księżyc).

• Redaktorzy

temat wałkowany juz był nie raz i nie dwa. Z takim parkiem maszynowym to spokojnie mogą stanowić konkurencję dla Skandynawów (wykupionych oststnio przez Bowersa) i Angoli (Castle). Niestety brak jakichkolwiek chęci wykorzystania posiadanego zaplecza przez kadrę kierowniczą nie wróży najlepiej. Poza tym należałoby pomyśleć o rozpoczęciu wreszcie okleinowania naturalnymi fornirami zamiast folią. Ale o czym ja mówię.

Robiłem analizę finansową Tonsila i jak się patrzyło na wyniki to włos na głowie się jeżył, ale nikomu nie chciało się wdrażac ani nowych technologii, ani nowych konsytukcji. Wystarczy wspomnieć o głośniku z biocelulozy - nagrodę dostali i poszło na półkę. A za sam ten głośnik mogli zgarnąc kupe kasy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ten głośnik średniowysokotowy z biocelulozy nadaje sie do seryjnej produkcji ?

Trudno mi w to uwierzyć. Mogli by z czymś takim zrobić kolumnę podobną do thiel 3.7 lub nowych kolumn elaca...

Więc jesli nie skorzystali z okazji żeby tak zabłysnąć to szkoda gadać :(

• Redaktorzy

tak - przeywornik oparty na biocelilozie jest gotowym produktem, który wylądował na półce. Po prostu pomimo rewelacyjnych parametrów i ... brzmienia nikomu z zarządu nie chciało się przeznaczyć odpowiednich środków do jego wdrożenia ;(

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Teraz rozumiem dlaczego Tonsil pada - takiego przykładu nieudolnego zarządzania dawno nie słyszałem

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Fr@ntz, 1 Cze 2006, 20:59

>tak - przeywornik oparty na biocelilozie jest gotowym produktem, który wylądował na półce. Po

>prostu pomimo rewelacyjnych parametrów i ... brzmienia nikomu z zarządu nie chciało się przeznaczyć

>odpowiednich środków do jego wdrożenia ;(

Wiesz to na 100% ??

Swoja droga Panowie narzekacie, a kto z was uzywa na codzien przedmiotow polskiej mysli technicznej (niekoniecznie Tonsila) ?? Jesli my nie bedziemy kupowali naszych rodzimych produktow to jak polskie firmy maja rozwijac sie i dorownywac przedsiebiostwom zachodnim .

• Redaktorzy

JFSebastian2 - tak. Uznali , że produkcja tego przetwornika jest zbyt kosztowna. No comments.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 1 Cze 2006, 21:50

>JFSebastian2 - tak. Uznali , że produkcja tego przetwornika jest zbyt kosztowna. No comments.

Szkoda, że nie uznali zakładania 248 wątku o tonsilowskiej dupie maryni za zbyt kosztowne. No comments.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

O to, że temat nadkonsktruktorów Tonsilu i poradniki dla początkujących z zakresu marketingu i zarządzania są tu wałkowane średnio raz na miesiąc. Polecam wyszukiwarkę zamiast się pocić nad nowymi wpisami o maśle maślanym.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, 1 Cze 2006, 22:08

>O to, że temat nadkonsktruktorów Tonsilu i poradniki dla początkujących z zakresu marketingu i

>zarządzania są tu wałkowane średnio raz na miesiąc. Polecam wyszukiwarkę zamiast się pocić nad

>nowymi wpisami o maśle maślanym.

Dac mu piwa dobrze pisze!!! Ludziki z Tonsila marsz do Sosnowca, mistrz wam dal lekcje z marketingu i PR na forum!!!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Haha.... Parantulla Ty tutaj??

Pamiętam jak zakładałeś wątek jakieś pół roku temu... Żegnałeś się wtedy z nami tak uroczyście i (podobno) na zawsze...:))))

Ale w sumie to brakowało mi Twoich ironicznych gorzkich komentarzy...:)

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.