Skocz do zawartości
IGNORED

6-cio kanałowy DAC

tallica

Rekomendowane odpowiedzi

Co wy na to? Myślę, że warto się przyjrzeć kilku kością TI:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam buduje wzm 6-cio kanałowy i perspektywa podłączenia sygnału analogowego cinch'ami jakoś mi nie odpowiada ;) Najlepszym sposobem jest podanie sygnalu cyfrowego z wyjścia SPDIF i tu zaczynają się schody. Mam odtwarzacz pioneer dv-636d, posiada on wyjście optyczne... tylko zastanawiam się czy wysyła sygnal juz zdekodowany (ma wbudowane dekodery DTS i DD) ale wydaje mi się, że tak. W kartach muzycznych z wyjściem SPDIF sygnal jest podawany po wczesniejszym dekodowaniu - tak mysle hehe :) Bo jeżeli sygnal leci kodowany to lipa :/

Myślę, że w miare jasno przybliżyłem istote problemu... wszelkie uwagi i pomoc w tym temacie jak najbardziej wskazane :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26558-6-cio-kana%C5%82owy-dac/

Jeżeli coś przesyłaśz cyfrowo to nie jest zdekodowane - po to jest właśnie przetwornik aby to zdekodować:) więc musisz mieć DTS itd w ottwarzaczu i przeslać to analogowo do wzmacniacza 6 kanałowego.

Z tym że cyfrowe=kodowane trochę się nie zgodzę, tzn głównie dlatego że powyżej słowo kodowany jest utożsamiane z kompresją. A przecież sygnał cyfrowy audio może zarówno być kompresowany (MP3, AC3, DTS) jak i nie (PCM czyli CD-AUDIO). No zapis cyfrowy jest niby kodowaniem, bo po spróbkowaniu każdej wartości jest nadawny jakiś kod - liczba. Ale nie zawsze musi być skompresowny. No i w tradycyjnym dwukanałowym SPDIFie jest przesyłany strumień nie kompresowany, ale właśnie żeby się 6 kanałów "zmieściło" to już (prawie na pewno) musi być skompresowany, czyli pewnie idzie AC3 - ale tego nie wiem.

• 2 miesiące później...

Witam, znalazłem ciekawy temat o dekoderze AC3 - STA310

Z tego co mozna wyczytać jednemu z naszych rodaków udało się też dekodować DTS!!

link:

Ukryta Zawartość

mógłby ktos do tomka_j wyslac maila z zapytaniem, jak idą prace nad tym projektem? bo ja nie mam do tego uprawnien :/

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

>Witam, znalazłem ciekawy temat o dekoderze AC3 - STA310

>Z tego co mozna wyczytać jednemu z naszych rodaków udało się też dekodować DTS!!

>link:

Ukryta Zawartość

>mógłby ktos do tomka_j wyslac maila z zapytaniem, jak idą prace nad tym projektem?

dekoder jest prawie gotowy. Działa z 6 kanałową końcówka mocy. Prawie gotowy, bo dekoduje AC3, DTS i odtwarza PCM, ale dodawane sa funkcje postprocesingu. Kazdy, kto robil taki projeky wie, że zawsze mozna costam ulepszyc. Zdjecia mozna obejrzec tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Witam wszystkich.

Mój STA310 czeka sobie na uruchomienie. Niestety plan zakupu płytki z AVT padł. I tutaj pytanie: nie ma ktoś z Was może na zbyciu przejściówki TQFP80 -> coś z rastrem 2,54? :)

ps.

!!! Wesołych Świąt wszystkim !!!

życzy Rafk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.