Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie Bi-Wiring

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę ,że kolega WOY dośc dokładnie opisał wyżej jak to wygląda, na swoim systemie zawsze odróżnie kiedy gra jeden kabel kiedy dwa , na dwóch dzwieki jakby bardziej są uwolnione, na jedny sie zlewają , róznica nie jest duża , ale słyszalna , ale najbardziej boli jak wypnie sie jeden kabel i wróci do pojedynczego

Reaper, bi-wire zawsze daje efekt. Jest on tym większy im lepsze są zestawy.Wtedy słyszalność jest spora na korzyść podwójnego okablowania.Aczkolwiek są firmy produkujące w bardzo drogich konstrukcjach pojedyncze terminale.

>Niestety czasami BI-WIRE zbyt uwydatnia górę co razi przy słuchaniu na ustawieniu DIRECT CD.

to wszystko zależy od zastosowanych kabli - przecież nie muszą być jednakowe

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Podepnę się pod temat;

mam eposy m22 z tri-wiringiem połączone VDH the Wind mk2, firmowe zworki zastąpione 10 cm Atlas Cable Hyper 2.0.

Mam pomysł rozdzielenia sygnału ze wzmaka na 2 sekcje; średnio-wysokotonową łączoną VDH oraz niskotonową łączoną jakimś innym dobrym kablem.

Poszukuję głośnikowego kabla z bardzo dobrym basem.

Macie jakieś propozycje?

pozdr

ltj

Moje zdanie jest takie: zawsze próbować bi-wire. Wszystkie moje kolumny były w bi-wire. Jest większa przejrzystość, detaliczność. No i przede wszystkim przestrzeń jest inaczej kształtowana. Będę troszkę złośliwy i napiszę, że zwolennicy "płaskich przestrzennie " kabli takich jak Belkin prawdopodobnie tego nie usłyszą. Ponadto można sobie dobrać dwa rodzaje kabli na górę i dół - i oczywiście uważając aby nie zgubić spójności całości - szukać króliczka.

• 5 miesięcy później...

Witam!

Czy w Onkyo TX-SR604E można zastosować tę metodę??? W instrukcji nie ma nic na ten temat. Kolumny mają podwójne wyjścia, lecz nie wiem czy wzmak jest do tego przystosowany.

Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

satan696, 28 Cze 2008, 18:09

>Czy w Onkyo TX-SR604E można zastosować tę metodę??? W instrukcji nie ma nic na ten temat. Kolumny

>mają podwójne wyjścia, lecz nie wiem czy wzmak jest do tego przystosowany.

Bi-Wiring to bzdura, chodzi o podwojenie sprzedaży kabli. Nie zawracaj sobie tym głowy.

We wzmaku ,ampli wystarczą pojedyńcze odczepy głośnikowe.

No chyba,że jest to amplituner kina domowego i ma możliwość gdy gra w stereo podłączenia

niewykorzystywanych kanałów tylnych do zasilania jednej z sekcji w kolumnach.

Warunek ,wzmak w ampli musi mieć jednakową moc we wszystkich kanałach............... ale to i tak

jest zasilane z jednego trafa.

Dokładnie tak .

Wzmacniacze mają czasem podwójne odczepy głośnikowe ,mój tak ma dlatego próbowałem zrobić "psedudo biamping" ale nie stwierdziłem różnicy w brzmieniu w przypadku podłączenia do jednej czy dwóch

par terminali.

Jeśli chodzi o bi-wiring to moim zdaniem warto spróbować.

Jak miałem Tanoy-e to podłączając drugą parę przewodów różnica na + była zauważalna natychmiast i nawet nie trzeba było robić jakiś specjalnych testów, a audiofilem nie jestem i dość chłodno podchodzę do różnych wynalazków..

Poprawiła się scena i szczegółowość.

Ale są różne opinie, wydaje mi się że zależy to od konkretnego zestawu kolumna-wzmacniacz.

Czy otrzymam konkretną odp.??? Nie chce sam kombinować by nic nie spalić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-> satan696

"Czy w Onkyo TX-SR604E można zastosować tę metodę???"

Można.

"Kolumny mają podwójne wyjścia, lecz nie wiem czy wzmak jest do tego przystosowany"

Jeśli kolumny mają podwójne terminale (wejścia, a nie jak napisałeś "wyjścia), to zawsze można skorzystać z podłączenia bi-wiring. Nawet jeśli wzmacniacz ma tylko pojedyncze wyjścia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Nedj już w zasadzie wszystko napisał, ja tylko dodam, że nie można mylić bi-amplingu i bi-wiringu i o tym pierwszym pisali niektórzy forumowicze powyżej.

W twoim przypadku podłączasz dwie pary przewodów do zacisków głośnikowych kolumn "FRONT" i to wszystko (oczywiście wkolumnach musisz zdjąć zworę z zacisków, ale to już chyba wiesz).

Siadasz wygodnie i słuchasz jak jest lepiej. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.