Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy! Cyfrowy Polsat do Projektora

DarekVege

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od kilku dni jestem posiadaczem Cyfrowego Polsatu (ach, ten Mundial, na czymś trzeba by to obejrzeć...)

A teraz usiłuje to w jak najlepszy sposób połączyć z projektorem Hitachi PJ-TX100. I tu powstaje problem. W tunerze jest tylko wyjście scart (euro), a w projektorze - do wyboru component, video (kompozyt) i s-video. Oczywiście wydaje się że najlepszym w takim układzie wyborem będzie component.

Ale teraz zaczynają się problemy...

Po 1) w menu tunera Samsung s509g są opcje kompozyt, kompozyt+YUV, kompozyt+RGB

po 2) usłyszałem na infolini technicznej cyfrowego polsatu że sygnał jest transmitowany jako kompozytowy... ale czy to prawda? młoda pracowniczka tej infolinii niestety nie zdradzała biegłej znajomości tematu i jednocześnie poinformowała że najlepszy obraz uzyska sie poprzez wybór kompozyt+YUV (a czyż to nie oznacza właśnie componenta?)

W tej chwili nie moge w dodatku zakupić w bydgoszczy w żadnym sklepie elektronicznym kabla euro-component wiec musiałbym taki zamówić dopiero przez internet... i dopiero wypróbować.. a te dobre kable niestety są drogie..

Czy ktoś już przerobił ten temat? Albo mógłby mi coś doradzić?

Dodam że w tej chwili mam połączenie po kompozycie(video) i obraz określiłbym mianem tragicznego... Zamazanie, zlewanie sie kolorów, widoczny efekt jak z kompresji, bliskie plany lepsze, ale te dalsze mocno rozmazane.. Dobre Divixy są już lepsze..

A może sygnał Cyfrowego Polsatu jest tak kiepski że nic się z tym i tak nie da zrobić...?

Prosze o pomoc, bo mistrzostwa już tuż tuż....

https://www.audiostereo.pl/topic/26564-pomocy-cyfrowy-polsat-do-projektora/

Cos tu nie pasuje. Piszesz

>W tunerze jest tylko wyjście scart (euro)

> W menu tunera Samsung s509g są opcje kompozyt, kompozyt+YUV, kompozyt+RGB

Czy ten tuner wypuszcza YUV przez SCART? Jesli tak, to potrzebujesz przejsciowke SCAR-YUV

xajas

www.jaschiks.com

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale wygląda na to że tuner może wysłać sygnał albo jako kompozytowy, albo component albo..rgb? trudno mi jednak w to uwierzyć że są wszystkie te opcje możliwe, bo musiałby tam być jakiś transcoder z componenta na rgb lub odwrotnie, a to jakby za drogi układ jak na tuner za 199zł...

No i niewiadomo czy cyfrowy polsat puszcza taki sygnał... bo może rzeczywiście jest to tylko kompozyt czyli tzw. skoncentrowana wiązka wizyjna, a więc i tak nie dałoby się z tym nić zrobić..

Witam i dołączam się z swoim problemem.

Posiadam nowo zakupiony tuner, gdzie wyjścia są tylko EURO i VIDEO.

Projektor to wyjścia: VIDEO, S-VIDEO. COMPONENT. Pod Component podłączone mam DVD. Wstępnie podłączyłem pożyczonym kablem S-VIDEO (projektor) do VIDEO (tuner). Przy wyjściu z tunera zastosowałem przejściówke VIDEO na S-VIDEO. Uzyskany obraz nie jest za rewelacyjny ( porównanie do component z dvd) pomimo, że niektóre kanayły cyfrowe nadaja bardzo dobrze. Probleme jest też w długośc kabla tj. minimum 10m.

Może kotś podpowie jakie bedzie najlepsze rozwiązanie w tym przypadku.

Dzięki za pomoc.

MUNDIAL TUŻ TUŻ!!!!

Panowie spokojnie!

Przewijające się w wypowiedziach określenie "cyfrowy" w kontekście pozyskiwania obrazu z tunera He,he, he Polsatu (z resztą dotyczy to również Cyfry+) doprowadza mnie do łez i już sam nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Ludzie!!! obudźcie się!!!

Co ma z tym wszystkim wspólnego "cyfrowy". Przecież to jest zwykłe oszustwo.

Emitowany przez tzw. platformę cyfrową sygnał TV owszem jest podany w postaci cyfrowej i trafia do naszych tależyków i co ? I to że po przejściu przez przetwornik c/a (konwerter) otrzymujemy normalne gówno w czystej postaci o jakości właśnie kompozytu, które na drodze konwerter, tuner, kabel, wyświetlacz (monitor telewizora albo projektor) zostaje elegancko przypaprane, Takie przypaprane gówno jest właśnie źródłem tych "super" obrazów na wszystkich wyświetlaczach LCD i plazmach, które jak najbardziej są przygotowane do wyświetlania porządnego obrazu ale nie z tunera, który wypuszcza piękne analogowe gówno!!! Hej.

Hi Rober,

obudz sie! tym razem troche przesadziles i namieszales:-)

DVD podlaczone do projektora poprzez YUV oferuje (przewaznie) znacznie lepsza jakosc niz tuner sat podlaczony przez YUV (a niewiele takich jest). Czyli:

>po przejściu przez przetwornik c/a (konwerter) otrzymujemy normalne

>gówno w czystej postaci o jakości właśnie kompozytu,

primo: kompozyt to metoda transmisji tuner->TV/projektor i nie ma nic wspolnego z jakoscia odebranego i przetworzonego sygnalu (patrz jakosc obrazu tunera SAT HDTV podlaczonego przez YUV)

> które na drodze konwerter, tuner, kabel,

>wyświetlacz (monitor telewizora albo projektor) zostaje elegancko przypaprane, Takie przypaprane

>gówno jest właśnie źródłem tych "super" obrazów na wszystkich wyświetlaczach LCD i plazmach, które

>jak najbardziej są przygotowane do wyświetlania porządnego obrazu ale nie z tunera, który wypuszcza

>piękne analogowe gówno!

secundo: DVD tez wysyla przez YUV takie "piekne ANALOGOWE gowno", a obraz moze byc znakomity (czyli to nie wina analogowego polaczenia)

Koncowa slaba jakosc to kombinacja niskiej jakosci sygnalu cyfrowego z satelity (-> patrz Bit Rate) i wybranego toru transmisji (composit) nie majaca generalnie nic wspolnego z analogowym gownem

Ja tez sie dziwie ze taki tandetny Tuner (Samsung) oferuje sygnal wyjsciowy YUV.

xajas

www.jaschiks.com

Hierarchia jakości transmisji obrazu to YUV(component), RGB(w eurozłączu zazwyczaj) I Svideo, component(zółty chinch)

z moich informacji ten tuner nie ma wyjścia yuv( tego nie można transmitować to wyjście musi być w tunerze:))

Nie spotkałem się z redukcją euro-yuv (zresztą wątpie aby takie coś istniało) można "przerobić" dowolny sygnał do YUV np amplitunerem yamaha który jest teraz za 1400 pln w promocji i to jest chyba najtańsze rozwiązanie dla posiadaczy projektorów(duży obraz, dużo widać...) i innych urządzeń nie posiadających euro a zarazem szczęśliwych posiadaczy tunerów bez YUV (cyfra i polsat)

Co do jakości obrazu to, z polsatu czy cyfry najlepsza jest przez eurozłącze po RGB(ale panowie nie mają owego wejścia w projektorze). zong....

Natomiast sam obraz uzależniony jest głównie od nadawcy później od standardu wyjścia w dekoderze. Pozdrawiam wszystkich

Redukcja component - RGB istnieje, ale jest to aktywna puszka w cenie circa 100 baksow.

Do odtwarzaczy Kissa dokupic mozna kabel, ktory cos takeigo robi analogowo, nie pytajcie mnie jak on dziala ani czy gada z czyms innym niz Kissem bo nie wiem.

Ale ten tuner pewnie wysyła sygnał YUV (component) tylko poprzez inaczej wyglądające wyjście (SCART zamiast 3xRCA).

I w tym momencie nie trzeba kupowac aktywnego urządzenia tylko cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co ciekawe tego tunera nie ma na oficjalnej stronie Samsung Polska, jest tylko DSB-S305G

Ukryta Zawartość

Odbyłem kolejną rozmowę z infolinią techniczną polsatu. Uzyskałem 100% potwierdzenie tego iż sygnał który dociera do tunera z satelity jest w postaci kompozytowej, czyli zwykłe video.. A więc przejście z euro na component mimo ustawienia takiego sygnału w tunerze i tak nie będzie miało sensu..

Ale co ciekawe, Pan po raz kolejny powtórzył iż zalecane przez polsat ustawienie w tunerze to "kompozyt+YUV".. Cóż to oznacza? Jaka jest różnica między opcją kompozyt a kompozyt+YUV ? To drugie to jakby.. component, tak? Totalne moim zdaniem zamieszanie, albo ja się po prostu na tym nieznam.. Pan z infolinii nie potrafił jednak tego wyjaśnić..

To jak w Polsce ludzie oglądają mecze na dużym ekranie z projektora? Bo skoro innej lepszej opcji nie ma, to moim zdaniem żadna to atrakcja... :(

No chyba że zdecydowaną poprawę przyniósł by wysokiej klasy kabel.. Ale czy z kompozytu można spodziewać się czegoś dobrego? No może niekoniecznie dobrego ale przynajmniej biorąc pod uwagę wielkość ekranu - poprawnego..?

Czy cos takiego moze sie nadac?

Ukryta Zawartość

rowniez sie zastanawiam jak najlepiej polaczyc tuner cyfrowy dvb-t z wyjsciem scart do projektora??

Ukryta Zawartość

-->ABc

"Urządzenie nadające sygnał na EURO musi nadawać sygnał RGB..." to z opisu aukcji..

Skoro więc na wejściu nie ma rgb to po co kombinowac z takim kablem?

Opcje są, wydaje się, tylko dwie: albo dobra przejściówka z euro na wyjscie video + dobry kabel cinch-cinch (mozna użyć dobrego interkonektu jeśli nie potrzeba dużej odległości),

albo dobry kabelek euro z wyjściem na video.

DarekVege

moim zdaniem na infolini polsatu gadają totalne bzdury, którymi wogóle nie należy się przejmować.

proble u ciebie p[olega na tym, czy aby na pewno ten dekoder samsunga obsługuje na wyjściu scart sygnału component yuv (bo do tego nie ma żadnego znaczenia co nadaje i jak polsat). Moim zdaniem takiej odpowiedzi powinieneś szukać rqaczej pod kontem tego dekodera samsunga (a w instrukcji obsługi nie ma nic na ten temat???).

Może poszukaj na stronach samsunga???

a i jeszcze jedno moim zdaniem albo coś źle cytujesz (menu samsunga), albo tłumaczenie menu i instrukcji obsługi na jeżyk polski jest do dooopy. Sięgnij może do oryginalnej instrukcji angielskiej. ja typuje na to ze jakiemuś debilowi tłumaczącemu pomylił component z composite i stąd to całe zamieszanie...

a już tekst z infolini: "polsat na 100% nadaje sygnał kompozytowy" powala totalną głupotą...

tzn. mam tak jak na zalaczonych obrazkach i wydaje mi sie ze ten kabel z allegro moglby sie sprawdzic? Czy bedzie dzialalo?

Ukryta Zawartość

post-15-100000815 1170293925_thumb.jpg

post-15-100000816 1170293924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslalem o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadzwoniłem tym razem jeszcze raz na infolinie samsunga i zglosilem pytanie na ktore mam otrzymac odpowiedz jeszcze dzis na moj telefon.

Pytanie bylo takie, czy:

1) dekoder samsunga potrafi wyslac prawdziwy sygnal component (opcja w menu o dziwnie brzmiacej nazwie "kompozyt+YUV") poprzez ten jedynie obecny z tylu scart...,

2) to samo ale chodzi o sygnal RGB -> opcja "kompozyt+rgb"

Ale szczerze w to watpie, dziwi tez brak odpowiednich wyjsc.. no ale zobaczymy.

--> ulan

hmm... to jak to jest z tym sygnalem z satelity? wczesniej myslalem ze jest przesylany w formacie component.. bo tak chyba najwygodniej, czyz nie? ktos o tym pisal juz na tym forum... a czy moglby byc przez polsat wysylany jako skoncentrowany (kompozytowy), czy nie?

Witam Xajasa!

>obudz sie! tym razem troche przesadziles i namieszales:-)

No faktycznie trochę mnie poniosło - sorry , ale jak słyszę albo widzę zestawienie słó "cyfra" i "Polsat) to mnie normalnie k....ca bierze (no właśnie znów się zaczyna).

Chciałem szybko dojść do sedna, ale szybko to można tylko namieszać. Tego "gówna" to trochę za dużo nawstawiałem przez co ślizgnąłem się na nim i wpis sięgną bruku a nie oto mi chodziło.

Tyle moich słów wytłumaczenia.

Czytając ten wątek odnoszę wrażenie że zagadnienia związane z transmisją i przetwarzaniem sygnałów video (audio z resztą też) są nam znane ale nieuporządkowane dlatego w wolnej chwili założę nowy wątek, w którym moglibyśmy umieszczać wszelkie informacje z tej dziedziny najlepiej poparte przykładami i linkami do fachowych źródeł. Myślę, że wszyscy na tym skorzystamy a i przy okazji podeliberujemy, bo temat jest jak Amazonka i warto spróbować wreszczie ją ujarzmić.

Pozdrowienia! Rober

DarekVege:

hmm chyba mylisz pojęcia i technologie, czyli robisz groch z kapustą. Zobacz sobie taki odtwarzacz dvd moze on miec nastepujące wyjścia video: analogowe (composite, component, euro rgb, s-vhs[zwany też s-video], vga [taki jak w komputezrze] i cyfrowe(dvi, hdmi) i podobnie jest z tunerami satelitarnymi, moga one miec różne wyjścia video i nic do rzeczy nie ma co nadaje stacja. to co nadaje satelita to jedna rzecz, a wyjścia video to druga rzecz. jedno z drugim nie ma nic wspólnego...

inna spawa, że wybór polsatu cyfrowego to porażka (ale rozumiem na cyfrze+ nie ma posatu sport, wiec na

MŚ się nie nadaje). Polsat cyfrowy ma tak syfiastą jakość, że aż strach (kumpel, który sporo dłubie przy tv satelitarnych, mówil mi, że różnica jakości między poslatem cyfrowyma zachodnimi stacjami(dostępnymi na innych platformach cyfrowych-zachodnich) jest porażajaca. to co robi polsat to jedna wielka granda, stopień kompresji jest tak ogromny(bo pan Solarz, na jednym transponderze chce upchnąć jak najwiekszą ilośc kanałów, czyli idzie w ilośc a nie w jakość), że degradacja obrazu jest porażajaca i niestety im większy ekran tym bardziej te wszystkie syfy wychodzą na wierzch i zaczynają przeszkadzac w oglądaniu. Ponadto np. w c+ możesz sobie wziąść od nich kartę i używac z dowolnym dekoderem obsługujacym ten ich sposób zabezpieczania (seca). wybór dekoderów jest ogromny od nędzy za 200 kilkadziesiąt złotych do sprzetu po kilka tysięcy, możesz sobie dobrac tuner sat pod własne preferencje (np. wyjścia video analogowe, cyfrowe jakie sobie tylko wymarzysz. w polsacie karta jest przypisana, jak chłop pańszczyźniany do ziemi, do konkretnego tunera, a wybór dekoderów w polscacie prawie nie istenieje, to co oni proponują to sprzęt budżetowy, z najniższej półki, nie mają w ofercie nawet jednego modelu luksusowego, zadawalającego koneserów, ale może to i lepiej, bo cóz za jakośc nadają to żenada.

jeżeli chodzi o jakośc nadawanego sygnału to lepiej jest juz w cyfrze+, ale też bez rewelacji (bo też stopień kompresji, czyli upakowania na jednym transponderze ilości kanałów co prawd niższy niż na polsacie, ale nada bez porównania do zachodnich kanałów). no i niestety w canal+ i hbo nie nadają żadnego porządnego dźwięku o DD lub DTS można tylko pomarzyć...

I task na dobrą sprawę polscy posiadacze ekranów wielkoformatowych w poszukiwaniu dobrej jakości obrazu są skazani na dvd, bo żadna polska stacja tego nie zapewnia (tu moze trochę wyróżnia się TVN na tle konkurencji)...

-->ulan

Tak, masz racje, wyglada to tragicznie... i nic sie z tym nie da zrobić więcej.

Ale!...

Rozumiem że każde normalne urządzenie posiada możliwość wyjścia odpowiednim sygnałem po odpowiednim łączu, ale TEN tuner posiada tylko wyjscie euro a jednoczesnie w menu udostepnia podobno format sygnału component (to sie jeszcze okaże), ktore mogloby zostac poprzez przejsciowke podane na wlasciwe wejscie w projektorze.

Więc!..

Czy w takim układzie (mimo iż rozwiałeś moje nadzieje na w miare poprawny obraz) to czy i tak nie warto byłoby (umowa niestety juz podpisana, a sprzet zainstalowany..) zadbac o najlepsze polaczenie zeby tego sygnalu jeszcze bardziej nie pogarszac... ?

DarekVege

oczywiście, ze warto, trzeba walczyc do samego końca :-) a napewno po komponencie będzie lepszy sygnał niż po composite, to nie ulega żadnej wątpliwości (przy dobrym kabelku component bedziesz maiał to co nadaje polsat, a przy composite to co nadaje polsat + syf generowany przez marne złacze i kabelek).

>Odbyłem kolejną rozmowę z infolinią techniczną polsatu. Uzyskałem 100% potwierdzenie tego iż sygnał który dociera do tunera z satelity jest w postaci kompozytowej, czyli zwykłe video..

no to trafiles na aabsolutnego pacana, ktory mial jeszcze mniej pojecia niz ty (BTW transmisja cyfrowa z satelity odbywa sie w formacie MPEG).

>To jak w Polsce ludzie oglądają mecze na dużym ekranie z projektora? Bo skoro innej lepszej opcji nie ma, to moim zdaniem żadna to atrakcja... :(

- Sa projektory z wejsciem SCART (RGB) np Panasie

- Sa odbiorniki Sat z wyjsciem YUV (Dreambox, Grobi TV Box,...

Lepsze od Composit jest S-Video, a to potrafi niemalze kazdy SAT tuner/projektor -> patrz porownanie:

Ukryta Zawartość

inna opcja jest wprowadzenie sygnalu RGB (ze SCARTa) do projektora (wejscie D-Sub/VGA) patrz:

Ukryta Zawartość

>No chyba że zdecydowaną poprawę przyniósł by wysokiej klasy kabel

w tym wypaadku (Composit) bez znaczenia....

>"Urządzenie nadające sygnał na EURO musi nadawać sygnał RGB..." to z opisu aukcji.. Skoro więc na wejściu nie ma rgb to po co kombinowac z takim kablem?

To bzdura, nie ma pasywnego kabla umozliwiajacego konwersje RGB na Component

Jesli ten Samsung zeczywiscie wysyla na wyjsciu EURO dwa rozne sygnaly to w takim wypadku opcje menu Composit+RGB lub Composit+YUV jak najbardziej maja sens, gdyz w zaleznosci od wybranego standardu piny SCARTa dostana rozne sygnaly -> wtedy zeczywiscie potrzebujesz odpowiednia przejsciowke SCART/cinch jak np.

Ukryta Zawartość

patrz takze:

RGB Verbindung (als Sonderform auch als YUV Verbindung möglich)

Pin 15 (Rot) bzw. bei YUV U (Cb/Pb) mit Pin 13 (Masse)

Pin 11 (Grün) bzw. bei YUV Y mit Pin 9 (Masse)

Pin 7 (Blau) bzw. bei YUV V (Cr/Pr) mit Pin 5 (Masse)

Ausgangssignal Pin 19 (Sync) mit Pin 17 (Masse)

Eingangssignal Pin 20 (Sync) mit Pin 17 (Masse)

Ukryta Zawartość

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

---> xajas

>no to trafiles na aabsolutnego pacana, ktory mial jeszcze mniej pojecia niz ty (BTW transmisja

>cyfrowa z satelity odbywa sie w formacie MPEG).

No wlasnie, bije sie w piers, to powinno byc oczywiste, przeciez to transmisja cyfrowa a nie analogowa....

a swoja droga.. dlaczego ta infolinia nazywa sie techniczna? czy po to zeby mieszac ludziom w glowie..?

>>"Urządzenie nadające sygnał na EURO musi nadawać sygnał RGB..." to z opisu aukcji.. Skoro więc na

>wejściu nie ma rgb to po co kombinowac z takim kablem?

>

>To bzdura, nie ma pasywnego kabla umozliwiajacego konwersje RGB na Component

To prawda, ale w tym przypadku chodzilo poprzednikowi o polaczenie euro na d-sub (vga), czyli rgb. Byloby to mozliwe gdyby tylko taki sygnal potrafil wyslac tuner

A tak w ogole to dziekuje bardzo, to bardzo cenne informacje.. Ja jednakze bede musial sie rozejrzec za krajowymi kablami.. No i pytanie, czy dobra przejsciowka z euro na component a dalej 3 cinche (powiedzmy kable uzywane do systemow audio) to rownie dobre rozwiazanie? (troche wiecej miejsc laczacych...?)

do Ulana

To co ja próbowałem wyrazić w kilku zaprzeproszeniem "gównach" odnośnie "cyfrowego" Polsatu, Ty przedstawiłeś z ogromną dozą cierpliwości, na którą mnie nie było stać.

Dzięki!

Zrobilem probe w moim temacie kabla z aukcji i niestety nie dziala! A wszystkie opisy na niebie i ziemi wskazywaly no to, ze moze sie udac...

Pytanie? Jak podlaczam scart samsunga950 do projektora na computer in(d-sub15) to dziala! Tylko kloci mi sie to z rysunkami, ktore zamieszczalem, ze niby kabel RGB, a wejscie computer in opisane jako component? ...

Pozostanie chyba schemat i samodzielne struganie ;-)

ABs,

a jeśli na tunerze ustawilbys sygnal Compononent? to wtedy do twojego d-suba dotrze taki sygnal ktorego (jak wynika z opisu) potrzebuje i bedzie dobrze, co nie?.. moze bys sprobowal?

sprzedawca tego kabla napisal ze sygnal musi byc rgb dlatego ze "normalnie" d-sub przyjmuje sygnal rgb, ale twoj d-sub jest inny (o ile opis na obudowie jest prawidlowy)..

..ciekawe to swoja droga, bo niby jak mialoby dzialac to zlacze z komputerem ktory wysyla zawsze rgb, czyz nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.