Skocz do zawartości
IGNORED

Agora

Ko??tun

Rekomendowane odpowiedzi

Dwóch byłych muzyków „Budki Suflera” za pośrednictwem kancelarii prawniczej wystąpiło dzisiaj do wydawnictwa „Agora” w sprawie bezprawnego wykorzystania ich wieloletniej pracy. Koncern wydał „Kolekcję Radia Złote Przeboje – Budka Suflera – Leksykon 1974-2005”, zawierający między innymi 93 piosenki, w których nagraniu i aranżacji wziął udział Mieczysław Jurecki, oraz 71 piosenek z partiami gitarowymi Marka Raduli. Muzycy zgodnie oświadczają, że nigdy nie zrzekli się swoich autorskich praw do artystycznych wykonań tych utworów na rzecz „Agory”.

„Nikt nigdy nie pytał mnie o zgodę na umieszczenie w w/w pozycjach wydawniczych „Agory” utworów nagranych przeze mnie, nikt nie podpisał ze mną stosownych umów wydawniczych ani nie otrzymałem z tego tytułu honorarium. Nie zaproponowano mi również warunków zrzeczenia się moich autorskich praw wykonawczych. Pragnę także oświadczyć, że nigdy nie udzielałem pełnomocnictwa ani nie godziłem się na reprezentowanie przez kogokolwiek moich interesów w sprawie jakichkolwiek pozycji wydawniczych. „Agora” bezprawne wykorzystała mój wieloletni dorobek artystyczny pozbawiając mnie należnego honorarium z tytułu autorskich praw wykonawczych” – oświadcza Jurecki.

Marek Raduli dodaje: „Niewątpliwy fakt posiadania przeze mnie od wielu lat autorskich praw wykonawczych do nagranych przeze mnie piosenek potwierdziła Prokuratura Rejonowa w Lublinie w ‘Postanowieniu…’ z dnia 23.06.2004 r., konkludując:

„...nie można zgodzić się z twierdzeniem, że Marek Raduli i Mieczysław Jurecki nie posiadają praw autorskich do utworów, z uwagi na fakt, że nie są już wspólnikami w/w spółki cywilnej (Budka Suflera Production), ani członkami zespołu „Budka Suflera”.... Zgodnie bowiem z art. 36 pkt.1 z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat 70 od śmierci twórcy, a od utworów współautorskich, od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych ..”

Obaj muzycy uważają, że zaistniała sytuacja jest oczywista i jednoznaczna z punktu widzenia prawa autorskiego, a sposób jej nazwania nie budzi najmniejszych wątpliwości.

Mieczysław Jurecki rozpoczął współpracę z „Budką” w 1981 r, Marek Raduli grał w zespole od 1993 r. Obaj byli współtwórcami największych sukcesów „Budki Suflera” i obaj pożegnali się z zespołem w 2003 r.

https://www.audiostereo.pl/topic/26588-agora/

Też mi się wydaje że sprawę to oni mają ale do pozostałych muzyków Budki a nie do Agory.

Zaiks to banda złodziei - podobnie jak inne organizacje ochrony praw autorskich biorą kasę ale nie wiedzą nawet czyje personalnie prawa chronią.

https://www.audiostereo.pl/topic/26588-agora/#findComment-549356

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.