Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR7500 + JBL Studio L

SFX

Rekomendowane odpowiedzi

Po, juz niemal 100-dniowych wlasnych sledztwach, staram sie w koncu dokonac wlasciwego wyboru, jednakze mimo, ze sluchalem juz wielu klockow, to wciaz nie moge dojsc do ostatecznych wnioskow... wiec chcialbym prosic o namiastke pomocy w tej kwestii...

Sluchalem m.in. Denona 3806, 4306; HK 435, 635; Marantza 5600,7500,8500 przylaczonych do kilku zestawow glosnikowych - B&W 603+601+SW600+LCR600, JBL Northridge, JBL Studio L 880+830+8400, KEF iQ7+iQ3.

Preferencje audio sa krotko wspomniane w "o mnie".

Niestety mimo wielu odsluchow, nie potrafie jednoznacznie (przy mojej percepcji w salonach sprzedazy) ocenic, ktory zestaw by najbardziej mi odpowiadal, a wlasciwie, swoje typy pozostawilem pomiedzy Denon/HK/Marantz z zestawem JBL Studio L.

Wiem, ze wszystkie te kombinacje (co nausznie sprawdzilem) spisuja sie bardzo dobrze, a w stosunku do dotychczasowego sprzetu - wrecz rewelacyjnie, lecz prosilbym o ewentualna pomoc, czy rzeczywiscie ktoras z tych konfiguracji moze sie w jakis sposob gryzc, lub niezbyt do siebie pasowac...

Moj aktualny typ to wlasnie tytulowy marantz (moze nawet 8500) + studio l

https://www.audiostereo.pl/topic/26642-marantz-sr7500-jbl-studio-l/

No i jeszcze zapomnialem o jednym...

zalezy mi oczywiscie na systemie 5.1 (choc moze i 5.0), bo lubie tez posluchac koncertow muzycznych, a i nie bez znaczenia bedzie odbior jakichs ciekawych filmow... choc to moze na drugim planie, stad rozwazam tez mozliwosc rezygnacji z subwoofera (przynajmniej na poczatku).

A pomieszczenie jakim dysponuje to jedynie 20m2, choc w przyszlosci planuje powiekszenie do 30m2

Kilka dni temu byłem na odsłuchu, m.in. JBL Studio L890. Jak dla mnie cena za te kolumny (4 kzł) jest dwa razy za wysoka. Dudnią, basu jest za dużo i jest jakiś mało zróżnicowany a reszta brzmi tak, jakby ktoś owinął górną cześć głośnika ręcznikiem. Do 20m^2 pociągną bez suba spokojnie myślę, ale dla mnie odpadły od razu. Oprócz tego słuchałem: Esy Vivace coś tam (męczące), Wharfedale EVO40 (fajne, strasznie szczegółowe i dla mnie trochę syczące), Paradigmy monitor 7 (neurtalne i poprawne jak na moje ucho). Z wymienionych wyżej najlepiej brzmiały dla mnie B&W 603 S3:) Do 20m podejrzewam, że wystarczą, po powiększeniu pokoju zawsze można w suba doinwestować.

Bowersy słuchałem na jakiśm nieprzyzwoicie wysokim modelu marantza do KD, reszta na stereo NADa 320 BEE.

A ja do marantza polecę koniecznie posłuchać Avance Dana 670AV+ reszta z sreii do kina. Obecnie w jeszcze lepszej cenie 5tys z małym kawałkiem za cały zestaw i do 20m2 będzi ok. Jak chcesz jeszcze suba to b&W ASW 600 wystarczy w zupełności. Co do elektroniki to brzminiowo nie warto dopłacać między 7500 a 8500. Nie ufaj też nadto sprzedawcom będą wykorzystywać brak doświadczenia. Taki system powinien dać ci dużo radości i w kinie i w muzyce. Powodzenia w ostatecznym wyborze.

O tych Avance-ach słyszałem różne opinie. Jedni się zchwycają inni krytykują, że mają wycofaną góre i takie tam. Nie wiem gdzie jest prawdza i dlatego w tym tygodniu zamierza wziąć swojego Marantza i udać sie na odsłuch, z tymi kolumnami. O wrażeniach postaram się napisać w przyszłym tygodniu, w jakiejś przerwie między meczami.

W moim kręgu zainteresowań do są jeszcze Kefy, ale nie wiem czy z Marantzem one zagrają dobrze. Seria IQ jest trochę rozjaśniona i obawiam się, że mogą mieć trochę mało basu. Ale sprawdzanie tego zostawiam sobie na deser, czyli po odsłuchaniu Avance-ów.

Myślę, że w tym przedziale cenowym, ciężko będzie znaleść lepsze kolumny do tej elektroniki.

Pozdrawiam

Witam

Sądzę że wybrane przez Ciebie JBL Studio są bardzo dobrym wyborem. Niezgodzę się z jednym z wpisów o ich kiepskim dźwięku (być może winne były warunki odsłuchu lub konfiguracja sprzętu - każde głośniki można wysterować tak by źle grały), wręcz przeciwnie mają one super wywarzone pasmo, dynamikę, przestrzenność. (prasa fachowa także uważa je za udane konstrukcje)

Ewentualnie pomyśl o B&W...

Co do wyboru ampli to Marantz wydaje się dobrym wyborem, celowo pisze wydaje bo niestety nie miałem okazji słuchać tej konfiguracji (Marantz, Denon i HK ostatnio opisywany w audio nr 6).

Jedno jest pewne , każdy ma inną wrażliwość słuchu i dodatkowo będzie chwalił to co sam wybrał (wystarczy spojrzeć na wpisy "o mnie" wypowiadających się ). Kieruj się przede wszystkim własnymi preferencjami, bo zapewniam Cię że nieraz wypowiadający się krytycznie o jakimś sprzęcie nigdy nie słuchali go w tej konfiguracji.....

Daj info co wybrałeś i podziel się wrażeniami z odsłuchu...

Ehhhh gdybym miał kasiorkę, to ten zestawik byłby super:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opchnąć klocki i kupić do tego coś fajnego.

pozdroofki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

anad13:

Wiesz... sam mam pewne wahania co do wyboru pomiedzy jbl l, a b&w, tym bardziej ze b&w sa bardziej kameralne, niejako prezentuja klase w mniejszych gabarytach...

niestety troche sie moze niepotrzebnie naczytalem, ze wlasnie polaczenie ich z marantzem nie jest zbyt trafione, lepiej juz wejsc w denona...

sam sluchalem i jednego i drugiego i na denonie i na marantzu, ale jakos specjalnie roznic nie widze, mam wrazenie ze b&w 603 (ktore moglyby byc wybrane na fronty) maja lekko mniej basu niz l880, a jak pisalem rozwazam tez opcje wywalenia z kompletu subwoofera... na ich korzysc przemawia z kolei rozmiar - na razie, w 20m2 ma to dosc istotne znaczenie i sam w zasadzie jeszcze nic nie wiem (i im bardziej sie wglebiam w temat, tym jest gorzej).

Marantz byl z kolei moim pierwszym wyborem... po czym zaczalem sie zastanawiac, czy to ma sens i czy moze wybrac budzetowy Denon 2807 (tym bardziej, ze nowoczesnych rozwiazan ma wiele - chocby hdmi, a mam lcd 40" hd wlasnie z hdmi)... w chwili obecnej znowu powrocily mi majaki z samego poczatku (czyli po przerobieniu kolejno kilku wersji powrocilem do pierwotnej - i mam nadzieje ze dobrej :) )

Na razie mam nadzieje jeszcze uslyszec kilku punktow widzenia (slyszenia) osob na tym forum...

nie pali mi sie z zakupem i nie chce tego robic po lepkach.

Kolejnym tematem wydaje sie byc jeszcze jakies zrodlo... i tu w denonie jest dvd albo 1920 albo 2910, tyle ze ta druga opcja juz wydaje mi sie zbyt kosztowna... hk z kolei ma ciekawy nowy model 47, no a w marantzu pozostaje jedynie opcja 6600, bo wyzsza, to tez cenowo mocno odbiega od reszty, i mysle ze te wyzsze modele nie wprowadzaja az tak istotnych roznic.

>SFX

miałem swojego czasu zestawik składający się z B&W i Marantza. Co prawda były to tylko kolumny z serii 3 czyli totalnie podstawowe tej firmy ale mi to połączenie pasowało (pokój około 15 m2). Tu rozmawiamy o serii 6 więc sądzę że spokojnie się sprawdzą . Nie wiem gdzie naczytałeś się że połączenie tych dwóch firm jest niezbyt trafione, bo ja do chwili obecnej byłem raczej przekonany że jest wręcz odwrotnie. Widać nawet że dystrybutorzy łączą te dwie firmy w zestawy....

Co do JBL to tak jak piszesz na pewno będą miały więcej basu, są to bardzo dynamiczne, potężne kolumny według mnie bardzo ciekawy produkt.(sam z chęcią wziąłbym do domu B&W i JBL z Marantzem na odsłuch)

Wracając do Marantza SR7500 to jest już trochę na rynku, więc mam nadzieję że niedługo przywita nas coś nowszego być może z HDMI na pokładzie....Według mnie Marantz jest jedną z najlepszych propozycji wsród ampli do słuchania muzyki w stereo.

Pozdrawiam

Słuchałem kiedyś Marantza 7500 z B&W 603 i na początku było bardzo miło. Z czasem jednak okazało się, że ten amplituner się dusi z tymi kolumnami. Nie są one w stanie oddać tego co by chciałby sprzęt przekazać. Dlatego mnie się wydaje, że takie połączenie nie jest dobre. Nie zachwyca, a na dłuższą metę to może nawet zmęczyć.

Kolumny które mnie osobiście zachwyciły to Kefy Q5, niestety nie są już produkowane, ale IQ7 też grają ładnie, choć nieco gorzej. Mniej ciepło.

Czy ktoś z was miał przyjemność posłuchać ich SR 7500?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.