Skocz do zawartości
IGNORED

Seas Excel kto ma na nich kolumny?

mb44

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam w tej chwili kolumny na 18 Excela oraz drugie na 15 Excela ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Proac 1.5 i D15 mają niskośredniotonowy na Excelu. W Polsce Seasy sprzedaje Qba. W Hiszpanii chyba taniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka konstrukcji na Excelach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp, 15 Cze 2006, 16:25

>Excele produkuja najlepszą średnicę jaką słyszałem .

... posłuchaj konstrukcji Harbetha opartych na Radialu :) ... gwarantuję Ci że zapomnisz o średnicy Excela :)

zdezintegrowany_3PO

arturp, 27 Cze 2006, 09:19

>Co to jest Radial? Niczego nie znalazłem w ofercie/stronie harbetha na ten temat. To przetwornik

>czy technologia ?

Radial to tworzywo z którego Allan Show (właściciel marki Harbeth) tworzy membrany głośników nisko-średniotonowych w swoich konstrukcjach :)

zdezintegrowany_3PO

Czyli wszystkie harbethy maja takiem głosniki ? Jesli tak to pozostane przy stwierdzeniu ,że magnezowe seasy produkuja najlepszą średnicę jaka znam . Harbethy nie zrobiły na mnie tak dużego wrażenia . No ale to kwestia gustu i rozumiem ,że Tobie moze sie podobać inny dźwięk .

...there is no spoon...

• 4 tygodnie później...

Witam

Chce złożyć kolumny na jednym z tych dwuch głośników:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Który bardziej opłaca się kupić?

Wysokotonowy będzie ten:

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuje za rady...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EX będzie bardziej klarowny na niższej średnicy ale nie będzie miał zejścia w basie. W sumie te głosniki maja kiepski bas . Mam THOR,y . Doskonałe na średnicy ale maja też niedociągnięcia.

Do moniotora kupiłbym EX , do wolnostojącego E .

...there is no spoon...

Ostatnio popełniłem takie kolumienki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie jedne z najdroższych i najlepszych na swiecie głosniczków do komputera ...

Nie szkoda takich szlachetnych przetworników na dźwięk z komputera ?

A moze to jakiś wypasiony komp za cenę swojej wagi w złocie ;p

...there is no spoon...

MB44:

Co bym radził jeżeli już uparłeś się na te Excele, to koniecznie użycie pochyłej (15 stopni) przedniej ścianki. Korzyści będą dwojakie:

- obniżenie peaku break-up na drodze akustycznej, a więc zmniejszenie problemów z harmonicznymi na wyższym środku (widoczny w karcie katalogowej peak 3-ciej harmonicznej przy 1.5kHz, problem z piątą będzie przy 900Hz)

- wyrównanie centrów akustycznych, a więc możliwość zastosowania filtru elektrycznego wyższego rzędu dla gwizdka (przy zachowaniu przebiegu wypadkowej fazy akustycznej kolumny), co pozwoli na niższy podział, a to jest wskazane przy pracy z metalowym midwooferem (patrz problemy z harmonicznymi powyżej)

Ponadto zgodzę się z Arturem P co do wyboru E vs Ex - do tego drugiego przydałaby się mała obudowa i membrana bierna SP17R lub SP18R. Wybór IMHO powinien zależeć od preferencji co do jakości/ilości basu oraz wielkości pomieszczenia.

Kolejna sprawa - nie wiem jakie masz możliwości pomiarowe, gdybyś chciał, to dysponuję bardzo dokładnymi pomiarami SPL i impedancji W18E(X) oraz Millennium prosto z komory bezechowej Seasa - jakbyś chciał to mogę zamodelować poprawną fazowo zwrotkę (oczywiście za friko, ale też bez gwarancji satysfakcji odsłuchowej). Miałbyś punkt wyjścia do ew. dostrajania na słuch.

PS. Gdzie studiujesz tą elektronikę i jakie masz pomieszczenie odsłuchowe?

Oczarowały mnie te maluchy. (AS'04 - kto był i słyszał, ten wiem dlaczego :) Cena 5,5kzł za parę to nieco za wysoko jak na nasze, polskie realia, uważam. Poza tym, dla mnie ich dźwięk to klasa do kwadratu i sam miód na audiofilkie serce. Jeśli ktoś ma mały pokoik (taki do ~15m2), o lepsze będzie ciężko. BTW zwróćcie uwagę na standy: ładne, niedrogie i estetyczne. Zapomniałem niestety kto je produkuje :(

Kolumienki p. Eryka S. nie zrobiły na mnie takiego wrażenia, jak te od QBA'y. Siedziałem więc w pokoiku QBA'y do oporu, bo nie chcaiło mi się wychodzić /no chyba, że do WLMów ;) /. (Podobnie, rok temu siedziałem do oporu u p. P. Nykiela...)

Ukryta Zawartość

post-26-100008624 1170296985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor

Dzięki za oferowaną pomoc, z chęcią z niej skorzystam. W tej chwili nie mam możliwości dokładnego pomiaru, w czasie sesji była zawsze możliwość umówienia się z jakimś doktorkiem i skorzystania z wolnego laboratorium, ale teraz są wakacje…

Będę wdzięczny za zamodelowanie zwrotki.

Studiuje elektronikę i telekomunikację na Politechnice Łódzkiej.

MB44:

Myślałem że może studiujesz w Warszogrodzie, gdzie ja zrobiłem dyplom parę lat temu.

Czy na PŁ dysponujesz komorą bezechową? Jeżeli nie, to dobrego pomiaru baffle step raczej nie zrobisz - chyba że w dużym pomieszczeniu, z bardzo wysokim sufitem i z kolumną ustawioną wysoko - z długim czasem bramki pomiaru MLS.

Teraz w sprawie paczki, basu i wyboru E/EX - w dalszym ciągu nie sprecyzowałeś jakie masz pomieszczenie i preferencje co do ilości/jakości basu. Ostrzegam - jeżeli lubisz go dużo to Excele mają problemy ze zniekształceniami na basie przy wyższych poziomach wysterowania - za to mają dość czysty środek (dopóki break-up nie zacznie wzmacniać harmonicznych).

Jak się zdecydujesz na konkretną opcję (wersja E lub EX a także czy ścianka ma być pochyła - co zdecydowanie doradzam) to wtedy mogę zabrać się za modelowanie zwrotki. Jeżeli masz nieco więcej ambicji i chcesz zwrotkę zrobić sam, to mogę przesłać Ci pomiary (pliki .txt z trzema kolumnami liczb każdy - częstotliwość, amplituda i faza - dla impedancji i SPL dla kątów 0, 30 i 60 stopni). Dla pochyłej ścianki (15 stopni) musiałbyś pewnie interpolować pomiędzy 0 a 30 stopni i wprowadzać opóźnienie dla gwizdka.

Andrea29:

Też spędziłem długie godziny w pokoju QBA, posłuchałem sobie MEX-a a także długo dyskutowałem o aspektach technicznych z konstruktorem. I jestem pod wrażeniem zarówno dźwięku monitorków jak i jego wiedzy - pochylił ściankę jak należy (czego dla odmiany nie zrobił Eryk S - no może dlatego że łączył ze wstęgą), zmodyfikował gwizdek wyciągając ferrofluid - dziś te kolumienki mogłyby pewnie zagrać jeszcze lepiej gdyby zamienić gwizdek na nowego 22TAF/G.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.