Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki wszechkierunkowe

marjan1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

mam pytanie , czy ktoś z szanownych użytkownikow forum próbował takiej konfiguracji głośnika średniotonowego , moim zdaniem taki układ promieniował by równomiernie we wszystkich kierunkach , co Wy na to ??

Mogło by to się sprawdzić w niewielkich pomieszczeniach , mieli byśmy wtedy przy odsłuchu równomierny udział fali bezpośredniej i fali odbitej co daje nadzieje na znakomitą stereofonie . Wykonałem wstępny prototyp robiąc stożek z kartonu , ale wpada to w rezonans (lepszy był by np. drewniany wytoczony przez stolarza)

widziałem fabryczna rozwiązanie takiego głośnika , ale zdjęcia już nie mam !!

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26780-g%C5%82o%C5%9Bniki-wszechkierunkowe/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz budowę na visatonach - a jak to się spisuje nie mam pojęcia.

Ukryta Zawartość

Słucham tylko muzyki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... jak dla mnie absolutne mistrzostwo świata :)

Ukryta Zawartość

dookolne maja wade w postaci zlygo przetwarzania wazowego. Winika to z odbic dzwieku od scian i zaklocen w percepcji. Daja takie glosniki specyficzny efekt przestrzeni ale bardzo rzadko realizatorzy real. nagrania pod takie efekty. Jest to pewien posob aby kiepski sprzet zagral z przestrzenia. Jednak dobre glosniki graja przestrzenie bez takich sztuczek. mam takie dziwadlo zlozone z 6-8wysokt. na roznych sciankach niewysokiego slupka i dwoch 20cm basowcow na kolumne ale gra to kepsko bo zbyt mala obudowa. Jednak efekt przestrzeni pojawia sie.

senicz słuchałes MBL'i ? jeśli nie to proszę nie wypowiadaj się ... i nie porównuj ich do swoich dziwadeł. nie twierdzę że każdy omnipolarny zestaw zagra swietnie, jednak to co przezentuje MBL przekrtacza wszelkie granice wyobrażenia o możliwości odtworzenia muzyki z CD.

no nie sluchalem Ale nic na ich temat nie wiadomo. Pomiarow brak? Jak rozumiem to jest nowsza wersja? starsze byly zjechane w lit. bardzo. Te dlugie wiotkie membrany nie beda mial dobrej odpowiedzi impulsowej. Beda lopotac jak flgi na wietrze. Choc uklad jest latwy do skopiowania wiec jak sie tak podniecasz to se je zrob sam.

Owszem lubię czasem zmierzyć to i owo. Obejżeć jakiś wykres itp. Nie mniej jednak zawsze pierwszorzędne znaczenie miał dla mnie odsłuch. A to MBL zagrał najlepiej. Dodam że w Monachim było sporo droższych systemów. Nie podniecam się, nie zrobę sam gdyż nie uwżam bym mógł osiągnąć poziom do jakiego doszli inżynierowie z MBL'a po latach prac i fortunie nakładów. Ten błąd jest grzechem pierworodnym DIY owców. Owszem można w domu zrobić dobrze, napewno taniej ale bądźmy szczerzy ... pewnego poziomu nie osiągniemy. No chyba że Ty i mistrz Waldemar. Pozdrawiam.

zostawiajac w spokoju te dziwadla mbl trzeba pamietac o jedny - realizator juz wsadzil w dzwiek akustyke realna lub virt. Teraz maks odbicia w pomieszczeniu - mieszkaniu mamy zjawisko nalozenia sie akustyki dwoch pomieszczen. Bajzel zaczy na sie robic niezly. Musze przyznac ze niektore rodzaje muzy maja pewien powab na takich dookolnych.

Mbl jak widac caly czas wraca do tematu. Ale chyba powodem jest to ze jelen idac przez wystawe widzac cos takiego ryczy z zachwytu?

Re: senicz, 22 Cze 2006, 13:10

>zostawiajac w spokoju te dziwadla mbl trzeba pamietac o jedny - realizator juz wsadzil w dzwiek

>akustyke realna lub virt. Teraz maks odbicia w pomieszczeniu - mieszkaniu mamy zjawisko nalozenia

>sie akustyki dwoch pomieszczen....

to bardziej skomplikowane,

ten Pan to przystępnie wyjaśnia:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Słuchałem skrzynek, których zdjęcie wkleił Henryk (Duevel Venus, w Polsce w ofercie RCM-u), i zrobiły one na mnie duże wrażenie, nie tylko przestrzenią, choć ta była wybitna, ale i całokształtem brzmienia: po prostu bardzo dobry, naturalny głośnik. Powiem tak: gdyby wtedy było mnie na nie stać (były z drugiej ręki, w bdb stanie), kupiłbym.

takiego mbl tomozna latwo zrobic samemu. Do ukladu cewki z dolnym zawieszeniem wystarczy zamocowac platki styropianu. Oczywiscie odpowiednio przyciete i zamocowane z drugiej strony do podobnego ukladu lub biernego. Dwie cewki napedzajace sa lepsze gdyz sa mniejsze thd. Robilem proby z takim ukladem juz dawno. Napewno trzeba to dopracowac. Teraz sa zupelnie inne mozliwosci i materialy. Moze ktos z kolegow to powtorzy?

niezle

Ukryta Zawartość

Here is a photo of the sonic resonator, a 360 degree radiator with real-time correction system for sub-bass, bass and mid. This system needs no damping materials. Mid-high and High are placed in an open resonance chamber with conical deflectors and polarizer discs for incredible realistic sound, it actually reconstructs the acoustics of the place the recording was made, with pinpoint accuracy. Chesky audio recordings sound magnificent on these sonic resonators. The photo shows an early prototype of about 4 years ago. Components are handcrafted form MDF and sprayed with metallic paint. The new version has solid aluminum and plastic parts and is sonically optimized to the max. It has a highly optimized passive filter using some very exotic parts like NON-inductive stranded copper wire resistors (took a long time and many listening sessions to fine-tune). You cannot believe how much effect a simple component as a resistor, capacitor or coil can have on sound reproduction. As I already said, hearing is believing. The most common reaction I get from High-End enthousiasts is: this sound cannot possibly come from those speakers....but then, it does. Second is, where is the subwoofer? ,those speakers cannot produce that bass or can they... sure they can.

Ukryta Zawartość

Re: senicz, 22 Cze 2006, 14:59

>no wlasnie. Nie mozna dopuscic aby akustyka katedry mieszala sie z akustyka kibla.

to bardziej skomplikowane,

ten Pan to przystępnie wyjaśnia:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

gram obecnie na dwóch średniakach bez obudowy , stożek wykonałem z kartonu i wytłumiłem gąbką

mam malutki pokoik 12m^2 a głośniki ustawione są w odległości ok 2m od siebie , stereofonia jest oszałamiająca i nie jest to na granicy percepcji , fala jest promieniowana we wszystkich kierunkach , przesunięcie fazowe będzie nierównomierne ze względu na różne długości drogi jaką fala przebędzie do słuchacza , jeśli pomieszczenie nie gędzie za duże to opóźnienie sygnału nie gędzie zauważalne ( fala odbita nie będzie miała zbyt dużego opuźnienia względem fali bezpośredniej - echo )

zakładając że

V= 340m/s [prędkośc dźwięku]

h= 1m [ odległość od ściany]

f = 3000Hz

to :

lambda=340/3000 => 0,113m [długośc fali]

h/lambda = 1/0,113 = 8,849 [ ile oresów na dł 1m ]

dobijamy do okrągłych 9 okresów

na podstawie różnicy :

9 - (h/lambda)

określam ile fali "zostało"

9-8,849 = 0,151 długości fali

z tablic trygonometrycznych odczytuje :

sin 8stopni 36min = 0,151

faza będzie się różnić o niecałe -10 stopni i jest to faza z jaką fala odbije się od ściany

czy to dużo czy mało to nie ma znaczenia ,identyczne sumowanie zaczodzi przy "normalnym" głośniku" z jednego powodu fali jest wszystko jedno jak jest promieniowana , w każdym pomieszczeniu zamkniętym występują zjawiska wzmocnienia i osłabienia amplitudy fali na skutek przesunięć fazowych bo rozmiary pomieszczenia są ograniczone

przyczym :

należy pamiętać że wypadkowa amplituda oraz faza sygnału jaki słyszymy zależy od :

ustawienia głośnika , miejsca odsłuchu

wynik tej amplitudy to splot wielu funkcji o tej samej częstotliwości ale różnej fazie ( przesunięcie nie zawsze musi być ujemne i osłabiać sygnał , może też być dodatnie i go wzmacniać )

ten efekt obserwuje się jako dudnienie lub osłabienie dżwieku w danym miejscu ideałem jest komora bezodbiciowa

ale muza bez odbić to syf straszliwy .

senicz >

konstrując taki głośnik decydujemy się na większy udział fali odbitej w wypadkowej amplitudzie sygnału jaki słyszymy , klasyczne głośniki grają "główną wiązką promieniowania" a my tam siedzimy i słuchamy tego samego fali bezpośredniej i fali odbitej :)

sory za nudny wykład :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sory nie ten obrazek mi się wkleił

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.