Skocz do zawartości
IGNORED

Jak odpalic SACD w DENON1906 z HD950

kobow

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Mam denona 1906 i dvd samsunga hd950 wszystko podlaczylem zgodnie z ksiazka.kablami po analogu,i mam pytanie jak odpalic sacd?czy w dvd musze cos ustawic?czy tez w ampli cos ustawic?rozumiem ze sygnal idzie po analogu,sprawdzilem wszystkie opcje w denonie tzn cd .dvd ,cdr.tv, i w glosnikach cisza.mysle ze to jakas prosta sprawa w ustawieniach.

uzytkownikow prosze o porade.

kobow

https://www.audiostereo.pl/topic/26796-jak-odpalic-sacd-w-denon1906-z-hd950/

Przede wszystkim proste pytanie: czy podlaczyles DVD kablami cinch (w sumie po 6 koncowek na strone) z wejsciem w ampli Multi Channel In (czy jakos tak)? Jezeli tak, to musisz przelaczyc ampli na wejscie Multi Channel.

dobrze jest poczytac instrukcję, zasada jest taka że do każdego przycisku wyboru źródła np. CD możesz w setupie amplitunera przypisać różne wejścia czyli analogowe 2x cinch lub cyfrowe coaxial lub optyk

więc jedyna co masz zrobić to wejśc do setupu i do jednego z przycisków selekcji przypisac wejscie wielokanalowe, nie wiem jak się nazywa w tym amplitunerze ale znalezienie go nie powinno być trudne

panie prezesie,instrukcja po arabsku to robie wszystko na czuja.ale juz znalazlem funkcje ext.in i tu sie wlacza odbior sacd.ale znowu pytanie dlaczego wszystkie inne funkcje mam zamrozone tzn. nie moge zwiekszyc basow ani sopranow,generalnie nic tylko volume przy odtwarzaniu sacd.dzwiek taki plaski ,spodziewalem sie wiekszych fajerwerkow.i jeszcze jedna rzecz zauwazylem,przy odtwarzaniu sacd tylko jedna plyta na 5 ktore posiadam odtwarzala dzwieki w glosniku centralnym a jest to depeche mode najnowsza plyta.reszta leci tylko na 4 glosnikach (suba jeszcze sie nie dorobilem).moze tak sa zrealizowane.dopiero wchodze w temat i takie mam obserwacje.

do kobow

Mam dokładnie tak samo w harmanie, tj przy odsłuchu DVD-audio i SACD, czyli przy wykorzystywaniu wejść analogowych 5.1 regulacja barwy nie działa, nie zastanawiałem się nad tym specjalnie, wytłumaczyłem sobie to trudnością regulacji 5 osobnych wejść audio. Sygnał omija pewnie procesor który w normalnym układzie jest odpowiedzialny za korekcję - ale to takie moje domysły.

Płaski dźwięk ? może, wszystko zalezy od pozostałych elementów toru audio: ampa czy kolumn

Poczekaj ja po kilku godzinach zauwazyłem że równowaga tonalna i ogólnie brzmienie jest naprawdę rewelacyjne kiedy regulacja tonów jest odłączona - oczywiście jesli lubisz dźwięk z mocno podbitymi basami i sopranami możesz mieć problem - choć przyznaję że sam kiedyś nie wyobrażałem sobie ze może mi przeszkadzać taki podbijany dźwięk.

Szczególnie na najnowszym DM doceniam piekne brzmienie SACD

a jak z tym glosnikiem centralnym ?oprocz depeche gra ci na innych plytach?pisza multichanel to sobie myslalem ze gra na 5 glosnikach a chyba troche oszukuja i zalezy to od realizacji plyty.niestety tego nie pisza juz na plytach.jak przystawilem ucho do centralnego to fajne efekty slychac ,realizator niezle sie bawil z d.m.

a jaka jest roznica w plytach cd 5.1 , dvd audio, sacd. ?

pzdr.

Przy odtwarzaniu nie będą działały regulacje basu i sopranu aby można było posłuchać muzy tak jak jest nagrana.Mam zestaw Hk AVR 5550 i DVD 30 i zauważyłem ogromną różnice w jakosci brzbienia od kabli połączeniowych.Musicie troche pokombinowac z kablami.Sam osobiscie kombinowałem z bardzo tanimi i w zwyż.Ostatecznie gram teraz na profigoldach PGA 3000 i Audionova -PHROBOS i mam jak dla mnie fajny efekt.Nie probowałen wyższej półki -6 kabelków to dość spory wydatek .Wszystko zależy od kasy jaką chcemy przeznaczyć na ten cel.

do jarmat62

też mam 5550 i jestem całkiem zadowolony z brzmienia i w zasadzie odkąd mam możliwośc słuchania SACDi DVD-audio zrezygnowałem z regulacji tonów, na SACd i DVD-audio poprostu równowaga tonalna i dynamika jest tak dobra że aż szkoda byłoby zmieniać ją regulatorami.

Napisz więcej o eksperymentach z kabelkami, przy SACD czy DVD-audio to jednak spora inwestycja, warto skorzystać z twoich doświadczeń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.