Skocz do zawartości
IGNORED

tuning OPTYCZNY kolumn głośnikowych

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku chciałbym się skupić głównie na aspektach czysto wizualnych "tuningu" konstrukcji fabrycznych oraz metodach wykonania takich zabiegów. Chyba większość z nas nie raz i nie dwa myślała o tym, że seryjny wygląd posiadanych skrzynek już im się po prostu najzwyczajniej w świecie opatrzył. Nie każdy jest w stanie samodzielnie wykonać od podstaw nowe obudowy, które poza fajnym wyglądem jeszcze fajnie zagrają. Wykorzystując gotową konstrukcję możemy się skupić już tylko na zagadnieniach estetycznych bez obaw o to, że skopiemy dźwięk. Ale żeby to jakoś wyglądało a efekt był trwały nie wystarczy odkręcić głośników i psiknąć sprayem samochodowym, dlatego chciałbym się dowiedzieć (zapewne nie tylko ja) jak to zrobić dobrze. Jakie techniki i środki stosować, jakich błędów unikać itp.

Oczywiście równie ważny jest sam pomysł na niebanalną kolumnę i tu chyba niezastąpioną pomocą będą różne fotki czy linki. Krótko mówiąc prosiłbym o zamieszczanie w tym wątku wszystkiego co może się przydać przy tego typu pracach. Dzięki i pozdrawiam.

parantulla

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla, 21 Cze 2006, 23:27

>Nie każdy jest w stanie samodzielnie wykonać od podstaw nowe obudowy, które poza fajnym

>wyglądem jeszcze fajnie zagrają.

Od kiedy to fajne lub nie fajne obudowy grają?

henrykpiątek, 22 Cze 2006, 04:47

>Od kiedy to fajne lub nie fajne obudowy grają?

A skąd niby ja akurat mam to wiedzieć? Nigdy nie widziałeś fajnej obudowy, która gra do dupy mimo upakowania w niej dobrych czy nawet bardzo dobrych głośników? Ja widziałem. Oto przykład. Kolumny AUDIOWAVE 171 SE, które samodzielnie próbowałem przeobrazić w QBA Sobieski. Wyszło całkiem nieźle, ale niestety tylko wizualnie, bo raczej nie dało się tego słuchać i do dziś nie wiem gdzie popełniłem błąd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6358-100009855 1170295233_thumb.JPG

post-6358-100009856 1170295232_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Re: parantulla, 22 Cze 2006, 08:52

>ale niestety tylko wizualnie, bo raczej nie dało się tego słuchać i do dziś nie wiem gdzie

>popełniłem błąd.

nie są to żadne nieprzeniknione tajemnice

a co szwankowało - dźwiękowo?

graaf, 22 Cze 2006, 09:17

>nie są to żadne nieprzeniknione tajemnice

>a co szwankowało - dźwiękowo?

Buczący i dudniący rozwleczony po ziemi i zatykający dziurki w nosie tłusty i powolny jak flaki w oleju bas. O ile w oryginalnej skrzynce był mocno taki sobie, to w tych na fotkach nastąpiła katastrofa. Zamówiłem w QBA gotowe zwrotnice i kopułki od Sobieskich a przy okazji poruszyłem temat basu, który po prostu mnie wk...wiał. Bardzo sympatyczny człowiek z firmy QBA po wymianie iluś tam maili z dokładnym opisem co zrobiłem, stwierdził, że wszystko powinno być w porządku i na odległość nie jest w stanie mi nic więcej powiedzieć. Po walce z powiększaniem otworu pod wooferem oraz tysięcznym rozkręcaniu i skręcaniu w celu wymiany wytłumienia wewnątrz, po prostu sie poddałem i wyniosłem to barachło do sąsiada, który pomagał mi je robić i z chęcią je ode mnie odkupił. Następne moje kolumny to były monitory na węglówce SS 18W/8545 i jak je podłączyłem to doznałem szoku usznego i popuściłem w majtki z wrażenia. Od tamtej pory dałem sobie spokój z marnowaniem czasu i pieniędzy na niepewne ruchy skoro jest wielu takich, którzy więdzą lepiej jak to się robi.

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem i słuchaczem JmLab PS-5.1 i nic do nich nie mam poza tym, że wyglądają strasznie nudnie i już mnie nosi, żeby coś z tym zrobić. Stąd pomysł tego wątku. Myślałem, że ktoś już przerabiał ten temat i ma coś ciekawego do przekazania amatorowi. Na przykład spotkałem się z masą pochlebnych opinii na temat kolumn marki Paradigm, ale ja osobiście nie mógłbym spokojnie usiedzieć na tyłku a tym bardziej skupić się na słuchaniu muzyki widząc przed sobą coś takiego i głównie dlatego nigdy nie brałem pod uwagę zakupu wyrobów tej firmy. No tak już mam i co poradzę ;)

parantulla, 22 Cze 2006, 08:52

>Nigdy nie widziałeś fajnej obudowy, która gra do dupy mimo

>upakowania w niej dobrych czy nawet bardzo dobrych głośników?

Na pewno nie jest winna temu obudowa , ładna czy nie, tylko błąd w projekcie - obliczeniach w związku z zastosowanymi głośnikami i ich parametrami, jakie by te głośniki nie były- "dobre" czy "niedobre", tanie czy drogie .

cos w tym jest z tym wygladem! mialem kiedys znajomego architekta ktory ocenial kolumny po wygladzie - ksztalcie rozmieszvczenieu glos. itp i niestety sprawdalo sie. Kurde facet mial nosa co?

henrykpiątek, 22 Cze 2006, 18:21

>Na pewno nie jest winna temu obudowa , ładna czy nie, tylko błąd w projekcie...

No przecież o tym właśnie mówię od samego początku. O zmianie wyglądu kolumn FABRYCZNYCH, żeby uniknąć marnowania czasu i pieniędzy na chybione projekty, zwłaszcza jeśli ktoś jak ja na przykład nie ma żadnego doświadczenia w tym kierunku a wygląd swoich kolumn nie bardzo mu się podoba i wykorzystując za bazę gotową obudowę chciałby się pobawić we własnym zakresie w zmiany designu opracowanego przez fabrycznych projektantów.

wiekszosc fabrycznych jest chybionych a to dlatego bo cwaniaki chca wyciagnac max kasy z czegosc co jest kiepskie. Najczesciej robia zbyt male kolumny do glosnikow basowych lub stroja basrefleks zbyt wysoko. No najczesciej ma to byc mile dla oka - kobiecego przedewszystkim

Ale jeżeli fabryczna obudowa jest poprawnie zaprojektowana, a jedynie jej wygląd jest koszmarny , to jego zmiana na "ładniejszy", wg. swojego gustu nie może przecież "zepsuć" brzmienia całej kolumny.

Re: parantulla, 22 Cze 2006, 18:04

>Buczący i dudniący rozwleczony po ziemi i zatykający dziurki w nosie tłusty i powolny jak

>flaki w oleju bas. O ile w oryginalnej skrzynce był mocno taki sobie, to w tych na fotkach

>nastąpiła katastrofa.

jak na moje niewykształcone oko prawie wszystko w tych zestawach Qba Sobieski utrudnia uzyskanie dobrego basu, aż dziw, że recenzenci MHF akurat bas chwalili

- ponadto bass-reflex jest trudny do zrobienia w domu bez pomiarów, czy midwoofer był na pewno identyczny? może wyszło zbyt niskie strojenie, co skutkuje właśnie wleczeniem się basu

- do tego otwór na tylnej ściance - coś takiego bliżej niż 50 cm od ściany tylnej do poważne ryzyko katastrofy, buczenia właśnie

- najgorsze z możliwych proporcje obudowy (gorsza jest tylko rura – walec z głośnikiem na jednym końcu) - efekty falowe w obudowie mogą się dawać we znaki - buczenie i dudnienie -jeśli się jakoś nie pokombinuje z tłumieniem, ale bass-reflexu nie można zbytnio wytłumić, więc trochę kwadratura koła

>Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem i słuchaczem JmLab PS-5.1

dobry wybór, gratulacje! to zasłużenie klasyk

>marki Paradigm, (...) No tak już mam i co poradzę ;)

mam ten sam problem ;-)

pozdrawiam,

graaf

henrykpiątek, 22 Cze 2006, 19:32

>Ale jeżeli fabryczna obudowa jest poprawnie zaprojektowana, a jedynie jej wygląd jest koszmarny ,

>to jego zmiana na "ładniejszy", wg. swojego gustu nie może przecież "zepsuć" brzmienia całej

>kolumny.

Halo, ziemia, jak mnie słyszysz?

Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Bo ja od samego początku o kosmetycznym "tuningu" wizualnym gotowych, grających, fabrycznych kolumn głośnikowych. Przykładowo moje kolumny są czarne, smutne i banalne. Chciałbym to zmienić, ale nie budując nowe skrzynki, tylko wykorzystując te, które zaprojektowali w Jm Lab ponieważ zakładam, że oni tam u siebie wiedzą lepiej ode mnie jak taka obudowa powinna być wykonana.

graaf, 22 Cze 2006, 20:21

>- ponadto bass-reflex jest trudny do zrobienia w domu bez pomiarów, czy midwoofer był na pewno

>identyczny? może wyszło zbyt niskie strojenie, co skutkuje właśnie wleczeniem się basu

Po pierwsze, popełniłem te kolumny jakieś trzy, cztery lata temu, kiedy moje pojęcie o projektowaniu obudowy było takie jakie mam dzisiaj o projektowaniu promów kosmicznych. Wydawało mi się, że przerzucenie wszystkich flaków w nowe budy o podobnym litrażu to najbezpieczniejszy sposób na uniknięcie porażki. Jak widać mocno sie przeliczyłem w moich optymistycznych założeniach. Głośnik ten sam co w Sobieskich a reszta (zwrotki, tunele, objętość obudowy) z Audiowave.

>- do tego otwór na tylnej ściance - coś takiego bliżej niż 50 cm od ściany tylnej do poważne ryzyko

>katastrofy, buczenia właśnie

To również przewidziałem i zabobiegawczo umieściłem tunel na dnie obudowy. A swoja drogą i tak kolumny były odsunięte na odległość nawet metra. Niestety oznak jakiejkolwiek poprawy nie stwierdzono.

>- najgorsze z możliwych proporcje obudowy (gorsza jest tylko rura - walec z głośnikiem na

>jednym końcu) - efekty falowe w obudowie mogą się dawać we znaki - buczenie i dudnienie -jeśli się

>jakoś nie pokombinuje z tłumieniem, ale bass-reflexu nie można zbytnio wytłumić, więc trochę

>kwadratura koła

Doszedłem do tych samych wniosków i pożegnałem się ozięble zarówno z tymi kolumnami jak i z pomysłami brania się za coś o czym się nie ma zielonego pojęcia. Mógłbym się uprzeć i próbować do skutku okiełznać ten bas, ale przy moich możliwościach warsztatowych (normalnie funkcjonujące mieszkanie w bloku) oraz możliwym do uzyskania efekcie, a nakładem pracy i kosztów, dałem sobie spokój. I chyba dobrze bo wydaje mi się, że lepiej wykorzystałem ten czas i środki na zapoznanie się z o wiele ambitniejszymi konstrukcjami, które skutecznie wybiły mi z głowy kręcenie bicza z piasku.

Nie chciałbym wracać do tego traumatycznego przeżycia, ale podałem to tylko jako przykład w jaki sposób można schrzanić całkiem niezły efekt brzmieniowy rzucając się hurraoptymistycznie na budowę nowej skrzyni. Nawet jeśli znamy dokładnie objętość i dysponujemy resztą podzespołów ze sprawdzonej konstrukcji to wcale nie jest powiedziane, że taka samoróbka zagra tak samo dobrze jak fabryczny oryginał. Dlatego po raz nie wiem który powtarzam, że chodzi mi o to aby bez ingerencji w konstrukcję obudowy zmienić jej wygląd.

parantulla, 22 Cze 2006, 21:26

>Halo, ziemia, jak mnie słyszysz?

Słyszę Cię dobrze

>Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Bo ja od samego początku o kosmetycznym

>"tuningu" wizualnym gotowych, grających, fabrycznych kolumn głośnikowych. Przykładowo moje kolumny

>są czarne, smutne i banalne. Chciałbym to zmienić, ale nie budując nowe skrzynki, tylko

>wykorzystując te, które zaprojektowali w Jm Lab ...

I w tym kontekście cały czas odpowiadam- > 22 Cze 2006, 19:32

Ale jeżeli fabryczna obudowa jest poprawnie zaprojektowana, a jedynie jej wygląd jest koszmarny , to jego zmiana na "ładniejszy", wg. swojego gustu nie może przecież "zepsuć" brzmienia całej kolumny.>

Halo, powietrze, jak mnie słyszysz?

Ląduj na zieme.

Jak rozumiem miało być na temat tuningu optycznego, bez "dłubania" w skrzynkach?. Ja nieraz też patrząc na swoje M1 myślałem, że gdyby zdobyć jakiś fajny fornir, odkleić to PCV to poza tym, że te kolumny bywają miłe dla ucha byłyby także miłe dla oka. Niby nic się nie zmienia w kolumnach a jednak ładniejsze. Tylko studzi mój zapał to, że Tannojki mają płytę frontową tak spasowaną, że pomiędzy nią a resztą skrzynki jest wokół szczelina. Nie wiem czy nie obyłoby się bez konieczności wyciągania przdniej płyty, aby dobrze je wykończyć. Boję się trochę je zepsuć. Ale niewątpliwie ciekawy, dobrze położony i polakierowany fornir dodałby im wiele uroku.

henrykpiątek, 23 Cze 2006, 05:15

>Ale jeżeli fabryczna obudowa jest poprawnie zaprojektowana, a jedynie jej wygląd jest koszmarny , to

>jego zmiana na "ładniejszy", wg. swojego gustu nie może przecież "zepsuć" brzmienia całej kolumny.>

To już mamy ustalone od mojego pierwszego wpisu w tym wątku halo, halo ;)

Nie chodzi mi o ewentualne zepsucie czy nie zepsucie brzmienia, tylko o poprawę wyglądu bez jakiejkolwiek ingerencji w parametry, właściwości, budowę itp. fabrycznej skrzynki.

Odbiór ;)

> Tylko studzi mój zapał to, że Tannojki mają płytę frontową tak spasowaną, że

>pomiędzy nią a resztą skrzynki jest wokół szczelina. Nie wiem czy nie obyłoby się bez konieczności

>wyciągania przdniej płyty,

Nie ma problemu, można zaspachlować, a szpachli i tak nie będzie widać, bo zakryje ją fornir.

parantulla, 23 Cze 2006, 08:57

>To już mamy ustalone od mojego pierwszego wpisu w tym wątku halo, halo ;)

>Nie chodzi mi o ewentualne zepsucie czy nie zepsucie brzmienia, tylko o poprawę wyglądu bez

>jakiejkolwiek ingerencji w parametry, właściwości, budowę itp. fabrycznej skrzynki.

>Odbiór ;)

Tak na moje oko to zaingerowałeś mocno w konstrukcję "tjuningowanych" przez siebie Mieszko.

Do tego stopnia że przestały grać.

Najpierw chodzi Ci o zamianę wyglądu i tu dajesz przykład kompletnie innych skrzyń (Mieszko miały pochyłą przednią ściankę).

Potem sie zarzekasz że tylko wygląd bez przeróbek.

Dlatego pewnie ludzie niebardzo rozumieją Twoje wpisy.

Więc?

poprawka - doczytałem dokładniej.

nie ingerencja w Mieszko - ale zamiana Audiovawe na QBA Sobieski.

Wychodzi na to samo.

Ponawiam pytanie: Ingerujemy w zmianę kształtu obudowy czy nie?

Bo jeśli nie to możemy je jedynie przemalować, nakleić fornir albo zdjęcie cycatej blondyny...

senicz, 22 Cze 2006, 18:38

>juz tyle razy mowilem - fachowiec puka w zawieszenie gorne! w dolne puka wieczorem!

ha, nawet i senicz czasem zablysnie. normalnie swiat idzie ku lepszemu :D

Biorąc pod uwagę w/w posty to wątek w zasadzie winien koncentrować się wokół pytania:

Czym i JAK (to dla amatorów którzy nigdy tego nie robili jak ja) okleić skrzynki aby dobrze wyglądały?

A propos ostatniego - czy przypadkiem nie jest tak, że Tannoy celowo pozostawił tę szczelinę między sfrezpowaną płytą czołową a skrzynką? Przecież równie dobrze od razu mógł tego "wyfrezowania nie zostawiać. "Na oko" wydaje się, że to zabieg celowy, bo mniej kombinacji byłoby przecież aby od razu zrobić bez "szczeliny" - to się nasuwa samo przy projektowaniu. Jakoś nie wierzę, że któryś z projektantów patrząc "w gwiazdy" pomyślał: "zostawimy taką szczelinę, jeszcze nikt tak nie robił, będzie oryginalnie":).

Może się mylę w swoich obawach, ale one są też w dużej mierze powodowane różnymi wątkami na tym forum, może jest coś , o czym jeszcze nie wiem:)

a może pomyślał: "zostawmy taką szczelinę, będzie wyglądało jakby przednia ścianka była odizolowana od reszty obudowy. może uda się z tego wyciągnąć parę dolców więcej od klientów..." ;)

możemy tylko gdybać co pomyślał:)

w każdym razie na na bokach frontu są frezy, front ma nieco mniejszy wymiar niż cała obudowa i są wokół te szczeliny. Co by sobie nie pomyślał projektant, to wolę zostawić jak jest i jednak nic nie szpachlować:).

A z fornirem w razie cego pewnie każdy sobie poradzi jeśli się trochę przyłoży:) może ktoś z was ma jakieś namiary www gdzie można dostać jakiś fajny fornir w ilościach do oklejenia skrzynek?

clo2, 23 Cze 2006, 10:35

>A z fornirem w razie cego pewnie każdy sobie poradzi jeśli się trochę przyłoży:) może ktoś z was ma

>jakieś namiary www gdzie można dostać jakiś fajny fornir w ilościach do oklejenia skrzynek?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...

zasadniczo i pobieżnie polecam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytając ten wątek od razu mam skojarzenia co do tuningu optycznego :)

Zabrakło tylko obowiązkowej naklejki "PIONEER" na tylnej szybie ;)

Czy to Maluch czy już Porsche?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.