Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy i amplituner AV

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum i stoje przed decyzją rekonfiguracji systemu. Wiem że nie ma systemu uniwersalnego do KD i stereo, mimo to próbuje osiagnać kompromis. Mój system to AVR Denon 3805, żródło CD CA 640 C V2, kolumny Avance Dana w tym fronty Avance Dana 509, DVD Samsung HD 950, przewody,IC Qed 4 Silver, głosnikowe Monitor Atmos 195 Air. Brzmienie zestawu moim zdaniem jest poprawne ale chciałbym uzyskać nieco wieksza dynamikę, troche lepsza rozdzielczośc i generalnie uzyskać bardziej mięsisty dżwięk. Odsłuchałem kilka wzmacniaczy w klasie cenowej 2000-4000 zł i bardzo spodobał mi się Exposure 2010 S. Z uwagi na fakt że 3805 ma wyjscie preamp zdecydowałem się na zakup końcówki mocy Exposure 2010 S. Uznałem że po pierwsze końcówki dadzą większa moc na fronty zarówno w stereo jak i KD, po drugie brzmienie integry jest bardzo ciekawe i może będzie to słychać z końcówki ,po trzecie w pzryszłości bede mógł uzyć innego pzedwzmacniacza, po czwarte jak podłacze fronty pod końcówke to pzry KD in stereo nie będe nic pzrzełączał. Interesuje mnie czy moje rozumowanie ma sens, czy pzowoli mi osiągnąc zamierzony efekt tzn. wyrażne poprawienie jakości brzmienia stereo.

Twoje rozumowanie ma zdecydowanie bardzo duzy sens. Uzywam podobnej kombinacji od dłuższego czasu, dodatkowo wzbogaconej o oddzielny CD dla stereo. Czyli de facto mam dwa osobne tory majace wspone koncowki mocy i kolumny przednie. Dopiero po dopieciu zewnetrznego wzmaka lub koncowek mocy zobaczysz jak gowniane koncówki/zasilacze wbudowywane sa we wzmaki do kina domowego.

Samo kino powinno Ci tez zupelnie inaczej zagrac. Przetestuj przy okazji czy lepiej zagra Ci w stereo DVD podlaczone po analogu do Exposure'a czy przepuszczone przez przetwornik z amplitunera.

A ten Exposure to doskonały wybór, świetnie brzmiący wzmacniacz o doskonałej dynamice i nieco podgrzanym charakterze dzwieku. Nie bez powodu nazywaja go mini Krellem.

Nie spojrzalem, ze CD oddzielne tez masz.

Osobny przedwzmacniacz docelowo to swietne posuniecie. U mnie pre z AVC-11SR nie umywa sie do PRA-S10. Roznica jest jak dobre stereo a high-end.

Mam podobny problem tylko nieco niższy poziom. Mam Denona 2106 i zastanawiam się nad końcówką mocy np. Rotela RB-03. Z tego co już się dowiedziałem to za charakter dźwięku w znacznej mierze jest odpowiedzialny przedwzmacniacz i to budzi moje największe obawy. Nie jestem przekonany czy po zastosowaniu końcówki poprawa mnie usatysfakcjonuje, czy też system będzie wymagał jeszcze dodatkowego przedwzmacniacza. Słuchałem podobno bardzo dobrego wzmacniacza Denona 1500 AE (końcówki mocy na pewno ma dobre) jednak pomimo, że było zdecydowanie lepiej niż na moim amplitunerze to dźwięk ten nie do końca mi odpowiadał. Denony mają jak dlamnie chyba nazbyt wyeksponowaną średnicę. Wkrótce rozpocznę odsłuchy i zobaczę jak się sprawy mają. A swoją drogą to zastanawiam się też nad jakąś końcówką mocy z drugiej ręki.

W moim 3805 nie ma tego problemu. Dzwięk jest zrównoważony do tego Avance mają równe kulturalne brzmienie. Problem leży w tym że dżwiek jest za delikatny, dynamika za niska, bas troche rozlazły, w wysokich troche za mała rozdzielczość. Dlatego zdecydowałem nadac wiecej mięsistości brzmieniu. Wyszedłem z załozenia że Denon brzmi w miare równo, neutralnie, troche ciepło ale nie analitycznie i nie osiąga dobrej rozdzielczosci, Avance grają równo we wszystkich zakresach ale nie przesadzają w nadmiernym przekazie informacji stąd pomysł na rozjasnienie, zdynamizowanie i uprzestrzennienie dzwięku. Pierwszym elementem jest CD CA 640 C V2, kolejnym profesjonalne podkładki pod CD i AVR ale tym najwazniejszym krokiem ma byc końcówka. Jeżeli w brzmieniu zachowane będą walory Denona a dżwiek dodatkowo nabierze manier Z Exposura ( bas, dynamika, rozdzielczość) to będzie spełnienie zakaładanego celu.

Dodam jeszcze, że w moim przypadku na 90% jako fronty także wybiorę Avance. Brzmienie 670-tek z tego co do tej pory słyszałem najbardziej mi odpowiadało, szczególnie gdy napędzane były wzmacniaczem a nie amplitunerem.

Dzięki tobie wojciechu bardzo mnie zainteresował 2106. Niedługo może uda mi się go wyporzyczyć.

A w obecnej cenie, 2700 za 670AV polecam, jak się wygrzeją to jest jeszcze lepiej. Ze wzmaków nada z nimi posłuchaj albo rotela. Pzdr

mysle ze do tego typu akcji optymalnym rozwiazaniem jest koncowka mocy Sony Ta-n80es, a to z racji tego ze gra poprostu fantastycznie, pozatym ma 3 wejscia, 1 x cinch fixed, 1 x cinch regulowany i xlr. Mozesz podlaczyc ja do amplitunera na jedno wejscie, na drugie wieszasz cd i masz problem z glowy bo ten piec gra fantastycznie bez przedwzmacniacza, w sumie nie potrzebujesz nawet cd z regulowanym wyjsciem bo sony ma regulacje glosnosci dla kazdego kanalu. Co do dzwieku to gra lepiej od 808es, nie wiem jak by sie komponowalo z denonem ale mysle ze zle by nie bylo....ale to tylko taka mala dygresja z mojej strony

• 2 tygodnie później...

Tak od zawsze mieszkam w Sieradzu. A propos wątku. Zamówiłem końcówke Exposure 2010S. Podobno jeszce nie przyjechała do kraju. Mam czekać jakies 2 tygodnie. Mysle że to była dobra decyzja.

Dobra , jest i drugi :)Proponuję w przyszłym tygodniu.Tylko napiszcie jaki termin Wam odpowiada.Ja od siebie tylko powiem ze w "tygodniu" to moge tylko po 17tej.

Pawcio, pisz tu szybciej kiedy mógłbyś wyskoczyć, dam znac miodzikowi a on może nemkowi.Wiem że jest gdzies jeszcze marcyb ale chyba poza zasięgiem.Z jacolkiem nie mogę się skontaktować.

Pozdrowionka ziomy!

Nie ma się co cyrtolić.Ogłaszam że spotkanie sieradzkich dwukanałowców odbędzie się we środę o 18.30 na Rynku.

Kto jest za? Kto jest przeciw ?Nie widzę.Nie słyszę.Ustalone !!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.