Skocz do zawartości
IGNORED

Książka z muzyką w tle

MWP05

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No właśnie. Co słuchacie gdy czytacie (gatunek/gatunek)? Wiem że wiele osób preferuje ciszę ja jednak wolę jakieś tło. No nie do końca „jakieś” bo:

- bardzo fajnie czyta się Fantazy przy Vangelisie (Władca pierścieni, elfy i Voices lub 1492 w tle)

-SF (ogólnie) a w tle J.M.Jarre (ten dawniejszy) lub inna „elektroniczno-techniczna muzyka”

-Horror np. King i tu mam problem? Coś Poradzicie?

PS.-1.. Temat ten nie jest po to Byście mi radzili co do Kinga, po prostu pochwalcie się co słuchacie gdy czytacie (się zrymowało) ale poradzić Możecie

PS-2. Sory za pisownie (robie co mogę)

Proszę o wpisy Na Temat.

Pozdrawiam

Marek P.

https://www.audiostereo.pl/topic/26919-ksi%C4%85%C5%BCka-z-muzyk%C4%85-w-tle/

Przy forum OK. często słucham Floydów lub na zasadzie co mi w "rękę wpadnie" ale przy książkach to przynajmniej w moim wypadku nie przejdzie (wole, wręcz musi być muzyka bez słów, bo to rozprasza)

Co do Diany się nie wypowiem, wspaniały głos ale jakby klimat nie ten jak dla mnie:( przynajmniej na teraz.

Do książek często słucham pierwszych dwóch części trylogii berlińskiej Bowiego, kiedyś fajnie mi się czytało "Psie serce" Bułhakowa przy "Superunknown" Soundgarden. Ogólnie do czytania nadają się płyty, które mają charakterystyczny klimat. Można nieco pokombinować z muzyką filmową, która przecież tworzona jest z myślą o byciu tłem dla jakiejś historii.

Słuchając "Pictures at an Exhibition" (Igor Markievitch. mono), czytam tylko Dostojewskiego w języku rosyjskim (komiks).

Przy muzyce Wagnera, przeglądam ogłoszenia drobne.

Natomiast przy el-muzyce, czytam głównie dzieła zebrane Alfredo di Atoposo y Gasset`a.

Wzrusza mnie szczególnie fragment o spotkaniu DJ atoposa, z nudystą o nicku Yeti.

Rzecz z pogranicza opery mydlanej, melodramatu, nauki polskiej, burłeski i gier karcianych.

Przy preludium do "Hymnu IV mocarstwa", w wykonaniu sopranisty McDonada, jestem tak poruszony, że zapominam o lekturze partytury.

Gatunek: horror & space opera.

Przy muzyce The Shadows, wertuję magazyn fanów gitary - "Gitarzysta", rzecz nie tylko o "kostkowaniu" czy wyższości strun metalowych nad stylonami.

Gatunek: testy + obrazki + reklamy

Pozdrawiam

W.M Thackeray--M.Mussogorsky..

W.Shakespeare--Haden&Metheny..Beyond The Missouri Sky

Herbert,Orwell,Becket, Bułhakow, Kierkegaard,Sartre...--M.Boine,P.Barber,K.Bremnes i inne panie z temperamentem w głosie

Lem,Asssimov...-- Jarrett, G.Rubalcaba..

Przeczytane z zupelnej ciekawosci (niepotrzebnie stracilam czas na czytanie tych bzdur:)--Kod Leonarda,Anioły i Demony- cisza nocy;)

AMJ pasuje do kazdej ksiazki:). Czytanie&sluchanie to swietny sprawdzony zestaw kojacy cialo i umysl.

Milego dnia.

do fantasy slucham np.

blind guardian, rhapsody, dead can dance, arcana, loreena mc kennitt, sopor aeternus, the hapr consort. Nidy elektroniki, ktora jest zarezerowana do cyberPunku i sf.

ps.

Jedna z lepszych kombinacji jaka udalo mi sie osiagnac ostanio to "szpital przemienienia" + ernest bloch.

co do horroru i kinga to pewnie wybralal bym cos "bez melodii" oraz z mala iloscia dzwiekow w ogole. Niektore ost z horrorow moga ladnie pasowac ale tylko utwory przewidzane na spokojniesze fragmeny filmu a nie sceny podczas cwaitrowania ofiary ;)

Idealnym gatunkiem bedzie tutaj dark ambient a wykonawy jak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dawno temu czytalem w podrozy jakis horror ktorych raczej nie jestem fanem i sluchalem Bjork.

Do tej pory jak poleci jeden z kawalkow to ciarki mnie przechodza. Nie ma to jak dobrze dobraan muza do knigi

Witam

No niestety zaniedbałem swój temat.Niestety brak czasu i inne takie ... może w przyszłym tygodniu zapoznam się dokładniej dziś tak na szybko.

re:Messer

....Można nieco pokombinować z muzyką filmową, która przecież tworzona jest z myślą o byciu tłem dla jakiejś historii

Niby racja tyle że ona powinna być tłem dla jakiejś historji a stała się tłem raczej dla akcji.Chociaż są i takie co pasują np.wspomniany Vangelis 1492 .

re:R.U.S.T

Dzięki za wpia ale Igor Markievitch ,Dostijewski ,Wagner to jakoś nie moje klimaty.

....Wzrusza mnie szczególnie fragment o spotkaniu DJ atoposa, z nudystą o nicku Yeti.

hm gdzieś ten nick już widziałem:)

re:mysza

....iinne panie z temperamentem w głosie

No niestety własnie jak są te głosy i jeszcze z temperamentem to z czytania nici :(

re:liamk

[całość]

-Sprawdzę

re:liank

Sprawdzę również ten dark ambient jakoś za mną ciągle chodzi.

re:adamo_0

-to są tak zwane skutki uboczne ,niestety:)

Sory za zbiorówkę ale ... może w przyszłym tygodniu będzie czas.

Pozdrawiam

MWP05

Przyznaję się :-)

Jako konserwa, czytam wyłącznie w pozycji horyzontalnej :-)

Zamiast muzaka, w jakiejkolwiek postaci, preferuję chleb ze smalcem (DIY)

oraz "kiełbasę książkową" - cieńkie parówki (może być Sokołów lub Międzychód).:-)

Brak podzielności uwagi, nie pozwala mi, na jednoczesne czytanie i konsumpcję konfitur czy drożdżówek z serem :-(

Slone "paluszki", pomagają mi przebyć "mielizny" i inne "wypełniacze", stosowane w konstrukcji powieści, między dialogami, a opisami.

.

Nikotyna, również nie przeszkadza :-)

Jej dobroczynny wpływ, uodparnia na skoki ciśnienia, przy białych, niezadrukowanych kartkach (lub innych drukarskich FX).

----------

Zamiast Wagnera, wolę posłuchać rockowej progresji XXi wieku, jak choćby zespół Tool

czy z wokalistyki - Jimmiego Scott`a ("But Beautiful", "Moon Glow").

Ale to już po, przed lub pomiędzy ........czytaniem :-)

Pozdrawiam fana slowa pisanego

• 1 rok później...
  • 1 rok później...

Raczej muzyka instrumentalna, soundtracki, el-muzyka, rzadziej muzyka poważna. Ewentualnie coś z wokalem, ale w języku którego nie znam. Jeśli rozumiem tekst piosenki, to nici z czytania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.