Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig 8400 pomoc + tuning

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako ofiara burzy zakupiłem Grundiga CD8400 i żeby nie było za łatwo to mam problem- czy dość znaczny przydźwięk to wrodzona cecha tego modelu czy egzemplarz który mam jest uszkodzony? Jeżeli usunę tą usterkę to biorę się za modyfikacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/26953-grundig-8400-pomoc-tuning/

Dobra naprawiłem. Molibden dobrego miałeś nosa...jeden kondensastror przy opampie miał nie wlutowaną nóżkę....

Fajna maszyna z tego CD, miał być jako transport ale gra dobrze po prostych modyfikacjach i tanich:)

Witam OPA 627 +lampa E88 CC jako bufor mam schemat wersji papierowej kiedyś próbowałem w Grundigu CD 9000 tylko miałem OPA 134 +bufor lampowy, zresztą oba cd posiadają jednakowe rozwiązania nawet PCB jest identyczne

filtr cyfrowy wymaga os cona i to dobrego , bo strasznie śmieci

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>>WSHODNI

Dzięki za propozycję- tylko jak ja będę robił lampkę to bez scalaków;)- taką wq tegio co Thorsten zaproponował na DIYAudio do Adagio(E88 obciążona źródłem prądowym)- mam coś takiego w preampie i jest super

>>Rambo

Mam Oscona SP 33u. Nie próbowałem jeszcze innych wartości bo w magazynku nie posiadam.

ten co masz kondensator jest dobry do filtru cyfrowego. Sam TDA 1541 choć dobrze dać dobre kondensatory to różnica wyrażna w brzmieniu pojawia się dopiero jak właściwie poblokuje się zasilanie filtru cyfrowego, bo on pobiera chyba największy prąd i wyrzuca całe zbiorowisko śmieci. zastosowanie dodatkowego stabilizatora tylko do filtru niewiele już wnosi.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo grzebałeś w tym CDeku?;) Muszę przyznać- jest duża poprawa po wymianie kondensatora przy filtrze. Właśnie zmieniłem kondensatory wyjściowe na Siemens MKV- bardzo bardzo duża poprawa. Rambo jakbyś mógł zrobić fotkę schemaciku byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Dużo Grundigów "przerobiłem".M.in ten Twój cd35. Posiada on pewne cechy niecodzienne ale nie objawiają się one ot tak sobie ;) trzeba inteligentnie go połączyć w odpowiedni system. Prawdopodobnie spaprałeś sprawę nie dokonując jego oględzin przed przeróbką. Schemat dzisiaj prześlę.

no może będzie to Tobie wybaczone, bo skąd miałeś wiedzieć, że tkwi w nim prosta i genialna myśl techniczna ;), poza tym w przypadkowym systemie nie gra on zbyt dobrze.

nie, jedynie marny naśladowca tych co już wcześniej dokonali ponownego odkrycia genialnych rozwiązań małej serii Grundiga

Na stronie Massimo dokładnie jest opisane , które modele są ok i co trzeba zrobić żeby to zagrało (cd35 jest też ale gdzieś głęboko schowany) . Jak już się zrobi odpowiednie zestawienie, to nawet Krell może się zawstydzić ..... teraz robię podobne myki nawet w konstrukcjach diy. niestety i te konstrukcje można ulepszyć ale na początek to duży krok w stronę zupełnie naturalniego dźwięku.

Dzisiaj już trochę podziałałem- wymnieniłem ten kondensator 10.000uF w zasilaczu części cyfrowej na 4 x Rubycon ZL 2200uF i nastąpiła poprawa w czystości dźwięku.

DZisiaj może uda mi się sfinalizować stopień na lampie:)

Wymieniłem kondensatory przy mniej znaczących (no dobra dekoder ma znaczenie;)) układach cyfrowych na Oscony SA 33u i 220u od javoreczka (najprawdopodobniej też SA) też nastąpiła pewna poprawa w klarowności i przestrzenności dźwięku- nawet bym się tego nie spodziewał. Juro dokończe lampkę najprawdopodobniej i zrobię osobne zasilanie dla TDA1541. Jak ktoś ma jakieś propozycje to chętnie przemyślę.

sporo w nim zmieni zegar więc, najlepiej bawić się z nim w barwę i 3D jak już ma zegarek. dobrze jest poprawić masę bo daleko jej do perfekcji (nie da rady wszystkiego naprawić, bo prościej by było zabrać się za inny projekt :) a są cedeki z poprawnie zaprojektowaną masą).

>Na stronie Massimo dokładnie jest opisane , które modele są ok i co trzeba zrobić żeby to zagrało

No nie do końca, Massimo dobrze strzeże "swojego" CCI, chociaż niektórych rzeczy można się domyślić.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

W oczekiwaniu na zegar powymieniałem kondensatory w sekcji serva(odsprzęgające zasilanie) na takie jakie mialem pod ręką - Rubycony ZL oraz przy dekoderze 1u na MKT i jestem w szoku- stare musialy być wyschnięte i to mocno bo detalicznośc dźwięku uległa dość znacznej poprawie - także wszyscy co mają stare CDki radzę wymienić kondensatory w bloku serva.

Rambo wstawiłem oddzielny stabilizator dla filtru cyfrowego i powiem że jest poprawa:) mimo Oscona chociaż faktycznie mniejsza niż wstawienie Oscona. Jutro zrobię oddzielne zasilanie dla DACa i może wreście tą lampę wstawie:)

na pewno będzie dobrze grać z tymi projektami:)

ps. kondensatory w bloku serva profilaktycznie też wymieniam na jakieś tam normalne os-cony po kilka groszy od javora, często kaszanę robią też duże kondensatory w bloku zasilania bo są mocno wyschnięte

mlb - to i dobrze, przynajmniej jest jakaś zabawa w detektywa :) trzeba trochę zainwestować, pomyśleć i też można się bawić w "tajemnicę"; jak ktoś będzie inteligentny na pewno dojdzie do tych rozwiązń a po co każdy ma to znać? Massimo też pisze, że strona adresowana jest do ludzi sprytnych..... Skoro znam jego "zagadkę" nie będąc elektronikiem, to każdy przy dużej dozie samozaparcia odkryje to na własną rękę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.