Skocz do zawartości
IGNORED

pomnik stereo HiFi - JBL Paragon

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

system JBL Paragon to PRAWDZIWY pomnik HiFi

i zarazem pomnik kontrkultury audio - jedyny w swoim rodzaju pokazuje możliwe owoce nieszablonowego myślenia w audio, nieograniczonego stereotypami i kalkulacjami

wtedy to jeszcze bylo możliwe - połączenie takiego kreatywnego myślenia i możliwości inwestycyjnych dużej firmy

dziś - w konsumenckim wieku "hi-endu", marketingu, księgowych i różnych "eidolonów" - juz nie... :-(

Paragon sprzedawany był w niezmienionej postaci przez 25 lat (1957-1983) - jest to wynik porównywalny chyba tylko z Quad ESL-57

Paragon był cholernie drogi, cena wynikała przede wszystkim z pracochłonności ich wykonania (w latach 60-tych szacowano w JBL, że na wykonanie jednego potrzeba 112 roboczogodzin)

w okresie najwyższego popytu produkowano ich do pięciu tygodniowo, przez cały okres produkcji w specjalnie wydzielonym warsztacie w fabryce JBL

szacuje się, że w ciągu całego okresu produkcji wyprodukowano ok. 1000 sztuk Paragona

niezwykle rzadko trafia Paragon na rynek wtórny a jak już trafi to ceny są szokujące

np. teraz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest do nabycia widoczny na trzecim zdjęciu egzemplarz z 1965 roku za 29 999 USD (sic!)

pozdrawiam miłośników HiFi!

graaf

post-5623-100009426 1170295824_thumb.jpg

post-5623-100009427 1170295823_thumb.jpg

post-5623-100009428 1170295821_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/26986-pomnik-stereo-hifi-jbl-paragon/

witam.

widok mocno oryginalny.

ciekawe jak gra.

ps. tak sie zastanawiam czy kolejny wątek kolegi graafa wywoła podobny odzew i burzliwą dyskusję jak ten słynny o Rhedeko:)

pozdrawiam.

Łukasz

"Paragon sprzedawany był w niezmienionej postaci przez 25 lat (1957-1983) - jest to wynik porównywalny chyba tylko z Quad ESL-57"

Z tego co wiem to Vandersteen 2ce jest produkowany od konca lat '70 - ych, bodajze od '78 z jedna tylko modyfikacja do wersji sygnature. Tez niezly wynik.

Ciekawy jestem brzmienia tego JBL-a. Pewnie KD 5.1 wysiada jezeli chodzi o efekty przestrzenne, o innych nie wspominajac.

Re: Snajper, 3 Lip 2006, 18:46

>Jakieś bliższe info o konstrukcji tych stworków? Co tam w środku siedziało i grało? :)

"stworków"?!

zastanów się Snajper...

a tu masz info:

Ukryta Zawartość

i cross-section:

post-5623-100009425 1170295826_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: lucmaster, 3 Lip 2006, 18:52

>ps. tak sie zastanawiam czy kolejny wątek kolegi graafa wywoła podobny odzew i burzliwą dyskusję jak

>ten słynny o Rhedeko:)

obawiam się, że niestety tak :-(

"trollówka galopująca" to bardzo ciężka choroba ;->

niestety, niektórzy koledzy nie moga się powstrzymac od spamowania i (intelektualnego) onanizmu :-(

ale czy mam w związku z tym przestać pisać o ciekawych rzeczach?

pozdrawiam!

graaf

Re: malywojt, 3 Lip 2006, 19:03

>Z tego co wiem to Vandersteen 2ce jest produkowany od konca lat '70 - ych, bodajze od '78 z jedna

>tylko modyfikacja do wersji sygnature. Tez niezly wynik.

audiocircuit podaje co do modelu 2CE: >>The product was manufactured from 1992

Moim zdaniem TO dopiero PRAWDZIWY POMNIK HI-FI (ścislej jego lewa połowa) z roku 1980.

Też dośc drogi (90000 USD).

Nie widać jakichś większych ograniczeń.

Kilka danych:

Bass Tower: 228 x 52 x 73 cm

Dimensions: Mid/High Tower: 228 x 119 x 43 cm

Wight: Bass Tower: 681 kg (system)

Bass: 6 x 30 cm

Mids: 12 x EMIM

Highs: 36 x EMIT (12 on the back)

Frequency range: 15 Hz - 45 kHz

Ciekawy jestem - ile roboczogodzin trwało wykonanie Infinity Reference Standard ?

Prawdopodobnie nie wykonano ich za dużo, bo szukam po całym internecie i nikt nie chce ich sprzedać !!!

Może tak dobrze grają???

Co sądzicie?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Re: zukzukzuk, 3 Lip 2006, 20:12

>Moim zdaniem TO dopiero PRAWDZIWY POMNIK HI-FI (ścislej jego lewa połowa) z roku 1980.

>Też dośc drogi (90000 USD).

ten system Infinity to tez Historia HiFi przez duże H, ale na tle Paragona dość banalna :-)

Graff>

Byłbyś uprzejmy rozwinąć stwierdzenie "dość banalna".

Znasz tą "dość banalną" historię ? Chętnie czegoś się dowiem...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Irek350>

To po prawej (na małej kolumnie) to kontroler basu (serwo).Urządzenie to pozwala rozdzielić sygnał wchodzący z preampu na 2 końcówki stereo lub 4 monobloki (albo 1 stereo i 2 mono). Jest to konieczne, ponieważ do obsłużenia są praktycznie 4 kolumny. Serwo pozwala również na modyikację basu (coś jak korektor). Łatwo się domyśleć, że do prawidłowego wsterowania tych wcale zgrabnych głośników potrzeba ELEKTROWNI. Same basy potrzebują ok. 2 kW na kanał, a i panele też są bardzo prądożerne.

Nie lubię ferować wyroków przed odsłuchem, ale na mój gust Paragon z dźwiękiem może się schować (ok. jest fajny - jako komoda).

Chociaż nigdy nie słuchałem IRS (moje marzenie), mam przyjemność znać głośnik IRS Espilon (1996), który stanowi mniej jak 1/6 IRS z roku 1980. Posiada tylko jedną 30cm na basie (też sterowaną przez serwo), jeden panel średniotononowy, jeden wysokotonowy i 2 superwysokotonowe. To GRA !!!

Trudno mi sobie wyobrazić , co można usłyszeć z 12 basowców, 24 paneli średniotonowych i 72 superwysokotonowych.

Jaka to musi być skala i przejrzystość dźwięku ?

Najprawdopodobniej nikt nigdy się nie zbliżył (i nie zbliży)do tego dźwięku...

Pozdrawiam

Re: zukzukzuk, 3 Lip 2006, 20:34

>Byłbyś uprzejmy rozwinąć stwierdzenie "dość banalna".

nie jest broń Boże moją intencją deprecjonowanie Infinity IRS!

ale że Twój wpis był wyraźnie zabarwiony w kierunku derprecjacji JBL Paragon (>>to jest dopiero prawdziwy pomnikZnasz tą "dość banalną" historię ? Chętnie czegoś się dowiem...

o IRS pewnie wszystko wiesz :-) dowiedz się czegoś o JBL Paragon :-)

pozdrawiam!

graaf

zukzukzuk, 3 Lip 2006, 20:12

Myślałem, że się pomyliłeś, czy to aby na pewno Infinity Reference Standard.

Fakt zgadza się, to faktycznie one.

Moje wątpliwości wynikały z niewzwykłego podobieństwa do produktów Genesis. Jedną i drugą firmę łączył ten sam konstruktor i jednocześnie właściciel tej drugiej Arnie Nudell, który opuścił (sprzedał?) Infinity, która od tego czasu należy do tego samego koncernu, który uszczęśliwia nas JBLami właśnie, harmanami i pewnie jeszcze kilkoma innymi markami.

Jeżeli szukasz na poważnie czegoś w tym stylu, to Genesis powinno być dużo łatwiejsze do znalezienia i nowsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

OK. Nie chcę się spierać...

Ale jakoś nie mogę ich nigdzie znależć (IRS) ???

Ciekawe ile ich zrobiono ?

Re: zukzukzuk, 4 Lip 2006, 13:52

>Nie lubię ferować wyroków przed odsłuchem, ale na mój gust Paragon z dźwiękiem może się schować (ok.

>jest fajny - jako komoda).

to nie feruj :-)

ja również nie chcę się spierać, ale takie ferowanie wyroków i ocena na pierwszy rzut okiem tudzież pisanie bez minimum namysłu "komoda" jest po prostu beznadziejne

Less>

O kuchnia!!! Faktycznie - Genesis to bracia !!!

Porządne Infinity już się skończyło po odejściu Arnie....

No to przepraszam !

P.S.

Trochę mało danych i te zdjęcia skromne....- może gdzieś jeszcze można dokładnie obejrzeć Genesis ?

Linku nie podam, bo adres zostaje bez przerwy ten sam, niezależnie od tego na której podstronie jesteśmy.

Wejdź w produkty, kliknij wybrany i znajdź "Technical Details" napisane bardzo małym drukiem. Zdjęć już musisz poszukać sam.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

graaf>

Dlaczego beznadziejne?

Przecież widać wyraźnie, że Paragony pełnią m.in. funkcję szafki (czy czegoś w tym rodzaju). Czy to jest beznadziejne ?

P.S.

Jeśli uważasz, że prezentują wyższy poziom dźwięku od IRS ? Zorganizuj odsłuch... będę pierwszy...

Nie rozśmieszaj poważnych ludzi na forum !

Re: zukzukzuk, 4 Lip 2006, 14:55

>graaf>

>Dlaczego beznadziejne?

>Przecież widać wyraźnie, że Paragony pełnią m.in. funkcję szafki (czy czegoś w tym rodzaju). Czy to

>jest beznadziejne ?

potwarzam:

>>Nie lubię ferować wyroków przed odsłuchem, ale na mój gust Paragon z dźwiękiem może się schować (ok.

>>jest fajny - jako komoda).

>to nie feruj :-)

>ja również nie chcę się spierać, ale takie ferowanie wyroków i ocena na pierwszy rzut okiem tudzież pisanie bez

>minimum namysłu "komoda" jest po prostu beznadziejne

jeśli nie rozumiesz dlaczego >>ferowanie wyroków i ocena na pierwszy rzut okiemJeśli uważasz, że prezentują wyższy poziom dźwięku od IRS

w decybelach zapewne będzie on "wyższy" ;->

zatem jeśli ktoś używa sprzętu HiFi do czyszczenia uszu albo burzenia budynków to z pewnością IRS-y nadadzą się bardziej :-))

>Nie rozśmieszaj poważnych ludzi na forum !

jeśli JBL Paragon Cię śmieszy (i zapewne nawet się próbowałeś zapoznać się co to takiego, bo być nie pisał "komoda") to nie mamy o czym rozmawiać

prosze Cię zatem jak najuprzejmiej - skoro już wyraziłeś swoją negatywną opinię, to nie spamuj już więcej tego wątku głupimi uwagami

pozdrawiam!

graaf

Re: henrykpiątek, 4 Lip 2006, 15:01

>

Ukryta Zawartość

ściślej to raczej to jest odpowiednik IRS:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

graaf>

Graf - wsiadaj do swojej Syrenki i .... odjeżdżaj !!! Ja zjem, prześpię się i później Cię wyprzedzę...

Ten Wszystkowiedzący, który stoi nad przepaścią kultury - Reszta jest na dole. Raczej jest odwrotnie...

No i zorganizuj ten odsłuch, bo okazuje się, że G w życiu słyszałeś...

Re: zukzukzuk, 4 Lip 2006, 15:29

jesteś po prostu prymitywny i dziecinny

nie dziwi mnie, że tak zareagowałeś na Paragon

ta konstrukcja to prawdziwy papierek lakmusowy, po reakcji można łatwo rozpoznać czy ktoś naprawdę interesuje się HiFi czy jest tylko młodocianym matołem

Re: adamo_0, 4 Lip 2006, 15:29

>Nalezy zauwazyc ze zrealizowano w nich idea punktwego zrodla dzwieku a dodatkowo jako tuby musialy

>miec niezly SPL

parę danych technicznych - impedancja 8Ohm, skuteczność 96dB/W, moc 125W, waga 316kg (sic!)

potrafiły zagrać dość głośno :-)

pzdr.

graaf>

Matołem to Ty jesteś !!! Twój wybitnie zgryźliwy język - cechuje właśnie młodocianych matołów !

Prawdziwie i dobrze wychowany człowiek, nie pozwala sobie na publiczne wyzwiska. Synku, nie mauczyli Cię SZACUNKU dla innych osób.

Szkoda mi Twoich rodziców....tyle trudu poszło na marne...

A, co do teamatu.

Ciekawe, gdzie przeczytałeś o tym "papierku lakmusowym" ? Bo, jak znam życie, w życiu nie słyszałeś Paragonów !!!

Ja, chociaż mam okazję posłuchać mniejszych modeli IRS (Epsilon, Sigma), więc mam wyobrażenie o tym, jak może grać większy.

I zaryzykowałem twierdzenie (choć ryzyko niewielkie), że IRS są relatywnie LEPSZE i nie tylko do kruszenia murów. A i Paragony zapewne grają jak należy..., ale to nie powód do publicznych wyzwisk !!!

Ty zaś wkoło emanujesz swoim przemądrzałym tonem, a swą wiedzę opierasz (przynajmniej w tym przypadku) wyłącznie na papierach.

Znawca się znalazł...od siedmiu boleści.

Baw się dobrze i koniecznie dużo czytaj....książek, które wychowują...

Szkoda strzępić języka.

Pozdrawiam

zukzukzuk -->

Ciekawe, gdzie przeczytałeś o tym "papierku lakmusowym" ? Bo, jak znam życie, w życiu nie słyszałeś

Paragonów !!!

Przecież graaf to Forumowy googlarz jest ... zukzukzuk nie wiedziałeś o tym?

Co wygugluje to zaraz wkleja na Forum !!!

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.