Skocz do zawartości
IGNORED

Odklejone pola lutownicze.

4kowal

Rekomendowane odpowiedzi

same raczej sie nie odkleily. musiales nieumiejetnie odlutowac chyba sclaalka ze pady poodpadaly... rada jest nastepujaca: nie gzrebac samemu w elektronice jak sie nie znamy na tym! od tego sa fachowcy.

pozdraiwma!

-> Brencik

Co ty bredzisz!? Taki stary nauczyciel akademicki i nie wie że pad'y się odklejają? Poprostu kiepskie płytki sa jeżeli pady się odkleją. Trzeba lepszy laminat stosować i grubszą warstę miedzi.

4kowal, 4 Lip 2006, 18:47

A może kup sobie jakąś porządną lutownicę z regulacją i stabilizacja temperatury - na allegro znajdziesz pełno tego towaru. Pamiętaj tylko aby grot był galwanicznie separowany od sieci.

Nauczyciel akademiczki czy też niemowlak, jak widział że pady odłażą to po co dalej lutował ?? Przyczyną jest albo za duża temp. grotu, albo za długi czas grzania pada... w jednym i drugim przypadku jest to nieumiejętne lutowanie. A płytki robią ok, tylko czym cieńsza ścieżka tym bardziej podatna na przegrzanie - to nauczyciel akademicki powienien wiedzieć, niemowlak nie musi.

zgodze się z Wami, ze wynika to z nieumiejetnego lutowania. Pierwszy raz lutowalem smd. Myśle , że specjalistą się człowiek nie rodzi. Zrobiłem błędy i chciałem się dowiedziec jak je ewentualnie naprawic i czegos sie nauczyc, zeby nie powtórzyc ich w przyszłości. Lutownice mam dobrą chociaż lepszy bylby hot air. Moglem przesadzic z temperaturą bo miałem chyba 320 stopni nastawionych. Poćwicze sobie na jakichs starych płytach komputerowych.

Bikoz

Dziękuję za podpowiedź.

do SMD najlepisza temp jest taka że trzeba troche cyne przytrzymać żeby siestopiła. Hot air nie jest potrzebne. Ja w takich sytuacjach biore kynar, oplatam jakąśnóżke byle czego na tej samej ścieżce i noge elementu który lutuje i zalewam syną. w memencie gdy ścieżka jeszcze jest lutuje cholernie delikanie element na tej "latającej" ścieżce, a potem przyklejam ją kropelką. Mało efektywne i jednorazowe posunięcie ale działa. Mazaków nie próbowałem ale jeśli tak jest to wydaje mi sięto najrozsądniejszym pomyslem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.