Skocz do zawartości
IGNORED

Wyłudzenia, internetowe oszustwa

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Natrafiłem na ogłoszenie w serwisie otomoto, przedmiotem były dość drogie ale w rewelacyjnej cenie pewne części do samochodu. Sprzedający nie miał konta na allegro i nie chciał wysłać paczki za pobraniem. Zgodziłem się na wpłatę pieniędzy na konto, przez telefon sprawiał wrażenie "porządnego" gościa. Nie trudno się domyślić finału tej całej sprawy skoro pytam o radę co zrobić. Mam pokwitowanie przelewu, sms-a z jego numeru telefonu z dokładnym adresem, numerem konta itd. Czy mogę na tej podstawie dochodzić odszkodowania i ewentualnego ukarania drania? Jeśli tak to z jakiego paragrafu? Niestety za daleko aby obić mu ryja chociaż wtedy pewnie miałbym najlepszą satysfakcję

Dzięki i pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/27069-wy%C5%82udzenia-internetowe-oszustwa/

Niestety sam jesteś sobie winny. W przypadku braku 'pośrednika' wpłata na konto nie jest mądrym posunięciem. Wysyłka za pobraniem i tyle.

Nie wiem na ile jesteś stratny, ale na Twoim miejscu rozważyłbym po prostu pójście na policję. Wyrwij chwasta ;-)

Gość

(Konto usunięte)

....Niestety sam jesteś sobie winny. W przypadku braku 'pośrednika' wpłata na konto nie jest mądrym

>posunięciem. Wysyłka za pobraniem i tyle...

I to tylko przez poczte polską z opłaconą opcją (opłate wnosi nadawca i tym samym zgadza się na taką forme doręczenia ) "zajrzenia" do paczki przed dokonaniem wpłaty - jeśli jest coś nie wporządku nie płacisz i tyle.

Z tego co wiem inne firmy nie pozwalają oglądnąc przesyłki przed zapłaceniem , a po ...to już po ptakach jest , bo pieniędzy i tak nie wrócą :(

Edward, tak dzwonilem, do czasu, zapewniał ze paczka jest w drodze, potem nie odbierał, teraz juz telefon od tygodnia jest wyłączony.

Jeśli nie ma szans na odzyskanie pieniędzy to trudno, ale chcę aby on popłynął teraz na ile się tylko da. Pojechać dla mnie jest całkowicie nieoplacalne, jechać muszę dokładnie na drugi koniec kraju...

Pozostaje policja, zbierz wszystkie dowody (dowód wpłaty, bilingi z zaznaczeniem telefonu, ogłoszenie w gazecie) zrób z tego xero i daj na policję. Ułatw im robotę najbardziej jak możesz. Potem trzymaj kciuki, że ktoś się tym zajmie. Jeśli gość naoszukiwał innych ludzi, Twoje dowody mogą dołączyć do pozostałych. Chyba tylko to pozostaje. Przykra sprawa.

jacch, 10 Lip 2006, 12:25

>Z tego co wiem inne firmy nie pozwalają oglądnąc przesyłki przed zapłaceniem , a po ...to już po

>ptakach jest , bo pieniędzy i tak nie wrócą :(

Nieprawda. Z tego co wiem wygląda to tak: Wręczasz kurierowi pieniądze i w jego obecności otwierasz paczkę upewniając się, że wszystko jest w porządku. Jeśli nie, to grzecznie odmawiasz przyjęcia paczki i dostajesz pieniądze z powrotem.

u kuriera ,to mozesz co najwyzej zlozyc reklamacje ,jesli ma druczek,jesli cos bedzie uszkodzone,

o zwrocie kasy po otwarciu paczki mozecie zapomniec ,pobozne zyczenia.

skad wy sie tu wszyscy tacy naiwni bierzecie>?

piep...cie o czyms o czym nie macie zielonego pojecia.

W cywilizowanej dzungli europejskiej towar kupiony via net mozna oddac do 7-14 (jesli dobrze pamietam) bez podawania powodu !!! Na 100 % dotyczy to sklepow krajowych na 99 % unijnych.

Z tym otwarciem paczki w obecnosci kuriera to kraza juz dziwne opowiesci. Moim zdaniem jak kurier (kierowca) moze stwierdzic niezgodnosc towaru z opisem jesli jest to np aparat fotograficzny, czesc samochodowa, zabawka seksualne (cokolwiek) przeciez do tego potzreba rzeczoznawcy. Kurier moze stwierdzic tylko duze fizyczne uszkodzenie towaru.

aha.........

ale kupujac cos swiadomie za duzo,duzo nizsza kase,to raczej masz swiadomosc i podejrzenia co do calej transakcji?

no zawsze przed sadem mozna sprobowac zgrywac idiote.

==> Tomek

Idiote to Ty zawsze mozesz zgrywac i nie bedzie to takie trudne.

Ja pislame o zakupie w sklepie internetowym z zarejestrowana dzialanoscia i NIP'em *(w polsce). Jesli kupisz w nim towar (tylko idiota kupuje w niesprawdzonym sklepie) to mozesz oddac towar nie tylko jesli jest zepsuty/nie odpowiada opisowi ale jesli poprostu Tobie nie pasuje.

Konsyment ma prawo oddania towaru, bez podania powodu, jesli zakupi towar via net. W szwecji (EU) mozesz tez oddac kazy inny towar kupiony ''live'' jesli nie jest wymieniony na paragonie jako ''nie do oddania''' i w terminie, tez podantym na rachunku.

==> Tomek

Faktycznie, przepraszam. Kupujac od osob prywatnych to juz inna bajka. Wlasne ryzyko. Trzeba sobie przekalkulowac zysk kupujac w ciemno lub strate nie dostajac towaru, w zaleznosci od opini sprzedajacego.

Osobiscie nigdy bym nie kupil niczego, o wartosci ktorej nie mogl bym stracici, via net od obcej osoby prywatnej bez odbioru osobistego

pq, raczej potraktowałem to jako okazję której przepuszczenia bym sobie nie darował :-) Teraz mam za swoje, to forum w głównej mierze wyrobiło we mnie zaufanie do ludzi.

Z tego co wiem w Policji powstały już specjalne wydziały do walki z tego typu przestępczością.

Spróbuj gościa najpierw postraszyć Policją (może SMS) , każdy handlarz używanymi częściami samochodowymi jaki by nie był uczciwy ma tyle na sumieniu że można by obdzielić kilka komisariatów więc wizja spotkania z Policją na pewno gościowi nie jest na rękę.

Raczej żądaj zwrotu kasy bo jeśli gość nawet miał oferowany towar to pewnie go sprzedał i najwyżej wyśle Ci jakieś badziewie znalezione na szybko. (przy założeniu że oczywiście chce się w ogóle wywiązać z transakcji)

Tak że właściwie pozostaje Ci tylko Policja.

Ale tak jak pisze Edward - czy się komuś będzie chciało tym zająć ? - w każdym razie zgłoszenie muszą przyjąć i rutynowe czynności wykonać - powodzenia.

to ja od siebie. Nasze kochane forum wyrabia ufność. Kilka (może nawet naście) razy uskuteczniałem wymiany szmelikami do DIYowania. I raz niejaki SYSTEX uraczył mnie nieuczciwością na ok. 60 peelen. (systex to ten koleżka co założył wątek o klonowaniu totemów vide DIY). Raz pomienialiśmy się trafo za hdd. Drugim razem chciał troche kondziów trochę scalaków - tym razem za kasiore. Miał mi zrobić przelew, potem miał "kłopoty natury rodzinnej" potem zapomniał potem przestał odpowiadać na zaczepki na gg potem stwierdził że na bank przelew wysłał (moje konto inteligo nie zarejestrowało wpływu) potem miał opdsyłać skan przelewu. Od tego czasu się nie odzywa. Fkorz skan przelewu nie dotarł. Tak samo jak kasa - równowartość bylejakiej markowej flaszki.

w sumie mam do niego telefon. Wiem gdzie pracuje (niestety za daleko by jechać i w 4 oczy powiedzieć mu "jesteś złodziejem"). Dane osobowe to też nie jest wielki problem

Ja kłótliwy nie jestem, za 60 peelen nie bede wytaczał dział sądowych, windykacyjnych ani gróźb karalnych.

SYSTEX jak to czytasz niech ci na zdrowie moje scalaki i kondziołki idą. Niech twój sprzęt gra z nimi jak najlepiej.

Ale żyj ze świadomością że jesteś nieuczciwy i nie zasługujesz na bycie audiofilem/melomanem.

Do reszty - omijajcie systexa.

wrath, piszesz że dane osobowe to nie problem, czy można po numerze konta zdobyć dane właściciela? W banku na pewno mi nie powiedzą, zna ktoś jakiś sposób?

to jakas sciema ,na przelewie jest nazwisko,co prawda,ktos mogl uzyczyc swojego konta,konto moglo byc zalozone na slupa,,telefon na karte.

okazji NIE MA!!!!!!!!!

jesli sie tego nie wie,i zalatwia w taki sposob transakcje, to nie nalezy sie potem zalic na forum,ze zostalo sie oszukanym.

jak to mowi przyslowie...naiwnych nie sieja.

sorry opteron za moje slowa,ale to tak wlasnie z okazjami bywa.

tomek7776, wiem ze to moja i tylko moja wina, chciałem skorzystac z okazji, ale się nie żale! :-) Chcę tylko skur...wi zrobić koło kufra ile tylko mogę. Kasy pewnie nie odzyskam i pogodziłem się z tym. Ale na nauczkę zasługuje, moze na przyszłość odechce się mu głupot.

Edward, miałem wszystkie dane, ale gdyby napisał że nazywa się Kaczor Donald i tak dostałby pieniądze więc z całą pewnością nie były prawidłowe. Telefon 788 to pewnie hayah więc też nic nie pomoże, zwłaszcza że od ponad tygodnia jest off-line.

Gość

(Konto usunięte)

Przecież zakładając konto w banku musiał podać dane - no oczywiście mógł mieć lewe papiery , ale moim zdaniem warto spróbować go jakoś namierzyć.

Zadzwoń na info. tepsy , może akurat ma nr. stacjonarny?

Jakby ci się poszczęściło i zadzwoniłbyś do niego do domciu troche by się zdziwił , pewnie troche wystraszył :)))

Mnie kiedyś podobny "numer" się udał i niesolidny/nierychliwy kontrahent przyspieszył swoje ruchy :)

No spróbować warto , lepsze to niż siedzenie z założonymi rękoma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.