Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Excellence czy pora na zmiany?

bigmama

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno nabyłem amplituner Denon AVR-2802 po atrakcyjnej cenie 800zł i chcę dorzucić do tego zestaw głośników 5.0 (bo na 5.1 raczej mnie nie stać, a suba można dokupić po jakimś czasie).Mam na razie mały pokój około 2,5mX3,5m, ale niedługo go zmienię na większy 5mX5m. Obecnie jestem w posiadaniu głośników stereo Tonsil Excellence które nabyłem pare lat temu. Nie za bardzo podoba mi się jak głośniki grają więc zastanawiam się czy je zostawić i dokupić centralny i satelity-może to w większym pokoju lepiej zagra, czy kupić zały zestaw-stereo, centralny i satelity a Excellence sprzedać.Myślę,że mogę na głośniki wyskubać około 1500zł( troszkę więcej lub mniej).Głośniki mogę być używane lub nowe-byleby dobrze grały.Słucham muzyki różnaj-rock, punk, ska, triphop, jazz, wszystko co fajne:-). Lubię szybki nie dudniący bas,ale głęboki, spokojne wysokie tony(aby nie górowały). Chcę aby głośniki nie grały tak obojętnie-a takie mam odczucie gdy słucham Excellence-może to wina rozmiarów pokoju?Mój brat ma Missiony w stereo w większym pomieszczeniu i one brzmią dużo lepiej...

Poradźcie co zrobić?Pozbyć się szybko Excellence i kupić zestaw do kina, czy zostawić i dokupić resztę?Acha zapomniałem dodać,że głównie słucham muzyki w stereo, ale ostatnio coraz częściej oglądam filmy i chciałbym mieć do tego nagłośnienie...

Co myślicie o zestawie:Jamo E 660 + E 600 + E 6 CEN.5 za 1400zł?

Pozdrawiam i dziękuję

Witek

https://www.audiostereo.pl/topic/27104-tonsil-excellence-czy-pora-na-zmiany/

Zdecydowanie sprzedaj kolumny Excellence- to prawdziwie audiofilskie zabawki i ludzie maja z nimi prawdziwie audiofilskie kłopoty. Grają zapewne o niebo lepiej od wspomnianych Mission ( nie podałeś modelu), ale są kłopotliwe w ustawieniu, zasileniu itd. fabrycznie pod marką pewnej szacownej firmy kosztowały 2800 Euro więc mają prawo zachowywa się jak przystało na tak drogie kolumny.

Jeśli chodzi o Jamo z Allegro za 1400zł to uzyskasz zapewne to co wszyscy inni za taka kasę z tego typu budżetowych produktów, czyli ugłaskany dźwięk i doskonałą współpracę z tanią elektronika. Jednym słowem będziesz miał spoko zestaw wielokanałowy. Niestety w stereo nie osiągniesz tak niskiego basu (patrz na ultradrogie przetworniki niskotonowe w Tonsilach), oraz ostrej góry oddającej realizm nagrania. Ale to już koniec zalet Excellence. Zresztą i tak nie wiadomo na jakich przetwornikach grają Twoje egzemplarze gdyż montowane były lepsze i gorsze (na 4 wkrętach).

Dalsze wady- trudno już dokupic resztę do zestawu wielokanałowego- Excellence znikły z oferty, a nawet jeśli uzbierałbyś cały zestaw Excellence 5.0 to czym to napedzic ?

Dobrze byłoby gdyby odezwał się ktoś kto poprawnie zestawił cały komplet Excellence.

Dzięki wielkie za odpowiedź...moje Excellence to chyba ten "lepszy model" bo są na 6 śrubach. To prawda,że ciężko dostać resztę do zestawu 5.0-szukałem i nie znalazłem, ale myślałem o dołożeniu "reszty" od innego zestawu.Chyba jednak wybiorę sprzedanie Excellence...Czy mógłbyś mi polecić jakieś inne kolumny w zestawie, które by lepiej spisywały się od w/w Jamo w stereo(ale w podobnej cenie)???

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.