Skocz do zawartości
IGNORED

GDWK 9/80 a tuba gdwt w altus 300

czubekst-ce

Rekomendowane odpowiedzi

A ta tuba w tych altusach to nie jest to jakies ich cudo zalewane ferrofluidem?? bojezeli to to to raczej watpie aby zabytek z konca lat 70 zagrał lepiej...te tube strasznie chwalili w swoim czasie..

Jeśli to nie jest tuba z literą F na końcu (9/80/5F) (taka z metalowym korektorem fazy, jakby część silnika odrzutowego :D) to wszytko od niej zagra lepiej :D

Te tuby mają strasznie nierówną charakterystykę, ograniczone pasmo i w dodatku szumią i podbarwiają, są silnie kierunkowe i zapiaszczone.

No i mnie wywołal ;)

ZAMIESZCZAM CHARAKTERYSTYKI STARYCH i NOWYCH TUBEK ATOSOWANYCH W ALTUSACH...

Te z tą stacja orbitalna to ten nowszy typ z ferrofluidem-te grają dużo lepiej niż te stare i przenoszą do 20 k. :)

POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6984-100009014 1170296428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aaa zapomniałem...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki za odpowiedz:)

te stare tuby to faktycznie byla tragedia (altus 110), na samo wspomnienie to mnie glowa zaczyna bolec:)

te nowsze nie sa zle, ale ze mamy wakcacje to chcialem cos pokombinowac:)

Co do tych tub (9/80/5F - sam je jeszcze gdzieś mam) to strasznie sypią okolicami 2~4 kHz ale to łatwo zniwelować - PLUS

Ich minusem jest to,że odpowiednik ze stajni STXa zagrał łagodniej i ogólnie przyjemniej (co nie znaczy,że dobrze).

Kolejną sprawą jest nierówna sprawność tego głośnika względem pozostałych,efektu chyba nie trzeba tłumaczyć.

Jak dla mnie wymiana na GDWK 9/80 będzie dobrym rozwiązaniem z jednym ale. 9/80/5F są niemal nie do spalenia! Przynajmniej mi się nie udało do tej pory ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Co do tych tub (9/80/5F - sam je jeszcze gdzieś mam) to strasznie sypią okolicami 2~4 kHz ale to

>łatwo zniwelować - PLUS

jak mozna to zniewlowac?

>Kolejną sprawą jest nierówna sprawność tego głośnika względem pozostałych,efektu chyba nie trzeba

>tłumaczyć.

juz stlumiem o 5,5 dB:)

Jak dla mnie wymiana na GDWK 9/80 będzie dobrym rozwiązaniem z jednym ale. 9/80/5F są niemal nie do

>spalenia! Przynajmniej mi się nie udało do tej pory ;)

ale czy zmiana na ten stray gdwk napewno bedzie lepszym rozwiazaniem? bo ta kopulka jest jaka dziwna:/

Dreamer_1 Ty w opiniach o sprzęcie napisałeś, że Altusy można małym kosztem poprawić, co miałeś na myśli? Największa zmora Altusów to obudowa! Kupiłem takie Altusy 300 niedawno za 400zł (chyba się opłacało?) Ciągle mam wrażenie, że z tych głośników można wiele wyciagnąć, ale Tonsil je trochę zmaścił. Coraz więcej ludzi miesza je z błotem mówiąc, że to dudniące pudła i po części mają rację bo jak da się głośniej to tylna ścianka lata jak szmata i właśnie stąd to dudnienie! zbyt cienkie ścianki sprawiają, że brak jest głębszego basu, tylko całość skupia się na wyższym basie. Jeszcze nikt jasno nie napisał co można zrobić z tymi kolumnami, żeby zagrały bardziej po ludzku. Altusy 300 wcale nie sa takie najgorsze(oczywiście dla przeciętnych urzytkowników) tylko trzeba przy nich trochę posiedzieć. Uważam, że "zawsze da się poprawić fabrykę":D Może ze wspólną pomocą dokonamy znaczącej poprawy brzmienia tych kolumn? Jeśli jest ktoś zainteresowany tym tematem to proszę pisać swoje propozycje i pomysły. Usztywnienie obudowy to pierwsze co trzeba w nich zrobić, wymiana kabli na miedź beztlenową bo do tych kabelków co Tonsil dał to jakoś nie mam zaufania, może pokombinować z wytłumieniem? jakieś maty albo cos? może coś zmienić w zwrotnicy np kondy na jakieś Jantzeny, albo jak ktoś ma kasę na jakieś Millsy co Wy na to? Proszę tylko bez głupich wpisów typu "wywal te kolumny, spal w piecu, zrób skrzynkę na ziemniaki" itp każdy od czegoś zaczyna i dąży do jak najlepszego brzmienia, a mogę się zalożyć, że wiele ludzi mających te kolumny chciałoby w nich coś poprawić, oczywiście nie mówimy tu o Altusach 75,110,140 bo tym to chyba nic nie pomoże tylko Altusach 200 i 300

pozdro

Napewno by się poprawiło brzmienie bo te stare tuby to porażka, kłują w uszy, walą piachem. Kup taką tube jak jest w Altusach 300 czyli 9/80/5F ,bez tej literki "F" na końcu nawet nie kupuj! Ta jest chłodzona ferrofluidem i jak na moje ucho, jak na tubę to gra dobrze. Coś jeszcze robiłeś przy tych Altusach, żeby poprawić im dźwięk?

no to ja napisze co zrobilem ze swoimi:)

najpierw usztywnilem scianki wstawiajac po dwie wregi uciete na lekki nadwymiar aby lekko rozpieraly scianki. jedna wrega jest pod głosnikiem niskotonowym a druga nad nim.

potem byla kolej na wyklejenie matami bitumicznymi komory głosnika sredniotonowego.

nastepnie zalozylem l-pad'y na głosnik sredniotonowy 2,2db tłumienia i wysokotonowy 5,5dB tłumienia.

przy gniazdach z tylu wywalilem te samochodowe wsowki i przylutowalem kable bezposrednio do odprowadzen.

wymienilem jeszcze kondensator w torze głosnika wysokotonowego ale w tej chwili nie pamietam jaki on jest.

w planach mam jeszcze poprawienie obudowy czyli jeszcze kilka wreg, zmiana okablowania i zmiana elementow w zwrotnicy.

to by bylo narazie tyle:)

pozdrawiam

Nie pisałem wcześniej bo mi komp w domu powarjował:/

Kolega dobrze napisał.Wszystko się sprowadza do usztywnienia i dobrego wytłumienia ścianek i/lub rozproszenia fal w środku skrzyni. Można powymieniać kondensatory na MKP Jantzena (więcej do tub nie ma sensu) oraz rezystory na dobre metalizowane (millsy to przesada i to DUŻA).

Co do samych tup. Cała sztuczka polega na dobraniu nie za grubej uszczelki i odkręceniu o jeden lub 2 obroty tuby.Dźwięk z miejsca robi się przyjemniejszy i to w znacznym stopniu!!! Oczywiście L-Pady jak najbardziej wskazane.

Dla bardziej zaawansowanych radziłbym pokombinować nieco z częstotliwościami podziału.Bas strasznie wysoko gra,a to nie za dobrze wpływa na ogólną średnice.

Osobiście radziłbym ciąć bas przynajmniej 12dB nie wyżej niż na 400~500 Hz.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Co do samych tup. Cała sztuczka polega na dobraniu nie za grubej uszczelki i odkręceniu o jeden lub

>2 obroty tuby.Dźwięk z miejsca robi się przyjemniejszy i to w znacznym stopniu!!! Oczywiście L-Pady

>jak najbardziej wskazane.

>

jak patrzylem jak sa zlozone to tez odkrecilem o obort lub ciut wiecej i dzwiek sie zmeinial:)i to chyba na korzysc, ale nie mialemm pomyslu ja to zobic zeby bylo sztywne wiec jest tak jak bylo oryginalnie.

natomiast w starych altusach to sie wogole nie sprawdzi(75 do 140)

>Dla bardziej zaawansowanych radziłbym pokombinować nieco z częstotliwościami podziału.Bas strasznie

>wysoko gra,a to nie za dobrze wpływa na ogólną średnice.

>

>Osobiście radziłbym ciąć bas przynajmniej 12dB nie wyżej niż na 400~500 Hz.

jak to zrobic?

Rozumiem, że kondensatory i rezystory na te same wartości trzeba wymienić tak? Chłopaki a co myślicie o dołożeniu dodatkowych magnesów do głośnika średniotonowego i niskotonowego? Gdn ma 92db i średniak tak samo, a wiadomo, że po dołożeniu magnesu wzrasta sprawność głośnika, bardzo często o 2-3db więc może warto spróbować? Jakby tak skuteczności głośników wzrosły powiedzmy do 94-95db to wystarczyłoby przyciszyć tubę o 5db i cały zestawik powinien zagrać bardziej neutralnie. Oczywiście głośniki trzeba by było zmierzyć po dołożeniu magnesów. Napisz Dreamer_1 jak należy te podzialy zrobić, tak, żeby uzyskać więcej basu

pozdro

Faktycznie Dreamer_1 ,że po przekręceniu trochę tych tubek dźwięk się zmienia na lepsze. Wysokie tony dłużej wybrzmiewaja, niż poprzednio i ogólnie jest lepiej, tylko, że ja w swoich Altusach 300 mam tuby GDWT 9/100, a nie GDWT 9/80/5F ktoś mi może wytłumaczyć dlaczego tak jest? Kabelki wyglądają na lutowane fabrycznie. Chyba, że ktoś popalił tamte tuby i kupił takie? co wy na to?

Z tymi magnesami to nie do końca opłaca się bawić w tej klasie sprzętu.Średniotonowy notabene ma układ magnetyczny niemal jak rasowy niskotonowiec:D

Co do pojemności i rezystorów to jak najbardziej na te same wartości,żeby nie rozstroić zwrotnicy.

moze ktos podac wartosci elementow ktore warto wymienic w zwrotnicy?jestem wlasnie w warszaiw wiec jutro moglbym sie przejsc do jakiegos sklepu i kupic potrzebne rzeczy, bo u mnie na "wsi" nie ma nic ciekawego.

nom średniotonowy ma potężny magnes! Tak w ogóle to chyba najmocniejsze ogniwo tej konstrukcji:D Dreamer_1 wspominałeś coś o podziałach w zwrotnicy, żeby bas ciąć na 400-500hz jak to wykonać, co zmienić w zwrotce, żeby ustawić odpowiednie podziały? Mógłbyś opisać to krok po kroku, jak bedziesz miał trochę czasu, bo napewno wiele osób chciałoby z tego skorzystać, w tym również ja:)

dzieki Molibden

jeszcze jedno pytanie,w zwrotnicy jest rezystor i jeszcze takie cos dziwnego oprocz kondensatora. powie mi ktos co to jest takie male okragle i wartosc tego rezystora?

To napisz jeszcze czubekst-ce jak dokonywane przez Ciebie zmiany wpływały na dźwięk np. wzmocnienie obudowy = poprawa basu , wywalenie kondensatora = lepsza góra itd. Napisz jaki jest wpływ poszczególnych zmian na dźwięk

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.