Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie pomiędzy wejściami wzmacniacza

Varrol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ciekawy problem - może to normalne - mój odtwarzacz DivX, czy karta dźwiękowa w jednym z komputerów buczą - i trudno, do muzyki mam kartę na PCM2702 która jest ok - ale - mam te urządzenia podpięte pod różne wejścia wzmacniacza i jak mam ustawione na pcmkę, to słychać buczenie właśnie z tych urządzeń - jak je odepnę, to jest ok.

Czy jest coś nie tak we wzmacniaczu, czy to normalne?

Jeszcze przy okazji zapytam - jak kręcę pokrętłem głośności, czy zmiany wejść to mi migają wszystkie światełka we wzmacniaczu (oczywiście nie w całym zakresie, ale częściowo) - jak poruszam nimi kilkanaście razy od początku do końca, to jest ok, ale następnego dnia znowu - czy to wynik zużycia potencjometrów i czy środek do ich konserwacji pomoże? Ciekawe jest to, że nie powoduje to trzasków - jedynie migotanie światełek.

Wzmacniacz to Yamaha AX550RS

Varrol, 14 Lip 2006, 00:34

>Mam ciekawy problem - może to normalne - mój odtwarzacz DivX, czy karta dźwiękowa w jednym z

>komputerów buczą - i trudno, do muzyki mam kartę na PCM2702 która jest ok - ale - mam te urządzenia

>podpięte pod różne wejścia wzmacniacza i jak mam ustawione na pcmkę, to słychać buczenie właśnie z

>tych urządzeń - jak je odepnę, to jest ok.

Pętla masy.

Heh, no to niewesoło - jak uziemiłem wzmacniacz, to było jeszcze gorzej, a jak "odziemiłem" kartę pcm to kompletnie nic nie dało. Także narazie jedyne co jest uziemione to karta pcm i komputer - ale buczenie się propaguje jak tylko DivX i pcm są podłączone do wzmacniacza.

Nie bardzo wiem co tu można jeszcze zrobić...

a caly system jeszcze moze jest podlaczony do TV, kablowki etc? Jesli tak to masz klasyczna petla masy. Byc moze odpiecie samego przewodu antenowego rozwiaze problem (wtedy nalezy uzyc/zrobic separator antenowy i bedzie ok).

Ew. jeszcze moze byc problemem to ze komp i sprzet audio sa zasilane z roznych gniazdek np. w roznych pokojach. Wtedy ciezej to usunac - najlepiej byloby separowac urzadzenia powodujace problemy transformatorami audio (cos w rodzaju di-box'a)

• Redaktorzy

jeśli masz pod system podpiętą kablówkę to załóż na kablu antenowym separator galwaniczny (koszt ok 15zł).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mam z jednego gniazdka pociągnięte kable do dwóch gniazdek w nich zmostkowane uziemienia z masami - jeden komp jest podłączony do osobnej szyny (z niego leci z karty dźwiękowej), a TV i cała reszta łącznie z PCM do drugiej.

Na kablówce jest internet, TV i telefon - taki separator się podłącza przed tym całym badziewiem, czy przed samym telewizorem?

Miałem przemeblowanie w pokoju - dzisiaj skończyłem ostatnie prace także pobawię się z tymi masami i poszukam co jest za to odpowiedzialne. W poprzednim układzie było ok, teraz coś się porobiło - czy powodem może być wadliwa szyna? - bo wcześniej miałem inaczej to podłączone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.