Skocz do zawartości
IGNORED

regał CD - ktoś widział taki?

pogiel

Rekomendowane odpowiedzi

w marcowych czterech kątach zobaczyłem regały na płyty jak na zdjęciach poniżej. może ktoś z Was widział takie (identyczne lub b.podobne) w sklepie. bardzo mi takie pasują i natychmiast bym je kupił. tylko mi nie piszcie, żebym sobie sam zrobił - bo naprawdę nie mam na to czasu zupełnie. dalibóg jest to Ikea!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4069-100008917 1170296579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> xajas

jesteś pewien, że to Ikea. Do najbliższego sklepu mam 100km, ale jeśli jesteś pewien wsiadam i jadę. Znasz może ich nazwę, sprawdziłbym sobie dostępnośc bo nie wiem czy jechać do W-wy czy Katowic.

seria Robin:

Ukryta Zawartość

post-11027-100008915 1170296582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 Lut 2005, 10:56 w watku:

Ukryta Zawartość

pisalem w odniesieniu Robina do innego IKEOwego regalu, Benno:

Przewagi nad Benno rozmaite - przede wszysktim znacznie solidniejsze wykonanie. W Benno kazda poleczka lezy swobodnie na bolcach wkreconych do scianek (chyba ze sie myle?) w Robinie polki sa mocno skrecone na stale. Benno, ktore przegladalem w ikei mialy odlupana okleine w wielu miejscach na polkach - te poleczki wygladaly w zasadzie na pociete sciepki. W Robinie nie ma nic takiego miejsca. Nie jest to szczyt luksusu i elegancji, ale mnie odpowiada, mam ich kilka. Problem taki moze z nimi, ze polki na dole sa kompletnie nie ergonomiczne - nie chce mi sie klekac do plyt;). Jednak w porownaniu do rozmaitych badziewiastych stojakow i szafek sprzedawanych (a raczej wystawianych, bo nie sadze, ze ktos je kupuje) w MM za 300-400-500-600-700 zl - Robin jest nie do pobicia, imho. Niestety sprawdza sie tylko na wiekszych powierzchniach, w ktorych kolory jego wykonczenia nie stanowia problemu - moze stanac osobno, bez towarzystwa innych mebli. Chyba , ze ktos chce kupic w ogole meble systemu Robin, brrrrr....

------------

Wciaz uzywam robinow, jednak coraz bardziej mnie irytuja - 'niskosc' ich jest duza wada.

Pozdrawiam.

post-817-100008911 1170296587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pogiel, 15 Lip 2006, 15:55

>tylko mi nie piszcie, żebym sobie sam zrobił - bo naprawdę nie mam na to czasu zupełnie

Pogiel, ja Tobie na pewno nie poradzę, żebyś uprawiał odmianę DIY w stolarce ;), ale jest przecież trochę zakładów stolarskich, które robią meble na zamówienie i to zarówno w okleinie naturalnej jak i w melaminie. Jeśli mieszkasz przypadkiem w Łodzi, lub okolicach to mogę Ci podać namiary do takich firm.

Pozdr.

Ł.A. Woman

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten jest calkiem przyjemny i wysoki

Ukryta Zawartość

Takie coś kazałem zrobić stolarzowi. Kilka półek, okleina w miarę dobrana do mebli , mieści sobie jakieś 800cd. No i stoi za drzwiami :-) jestem spokojny bo nikt już nie pożycza płyt :-). Za całość z montażem, wniesieniem i dopasowaniem dałem 150zł :-).

AJKIJA zdecydowanie odpada.

Ukryta Zawartość

post-1494-100008882 1170296631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

W takiej szafce dużo mniej się kurzą...

Ukryta Zawartość

post-12280-100008857 1170296670_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

i coś takiego najbardziej mi pasuje, tylko potrzebowałbym co najmniej 4 szt. Więc pozostaje mi wykonanie takiego regaliku samodzielnie (głębokość i szerokość pasują idealnie ale wysokość trzeba będzie zwiększyć do ok 2m), bądź zlecenie u kumatego stolarza. W celu usztywnienie konstrukcji podzielenie całości na 3 części poziomymi przegrodami umozliwi zastosowanie na froncie plexi zamiast szyb (ostatnio Klon poszuł zamiłowanie do piłki kopanej - szczególnie w mieszkaniu). Tylko przy takich gabarytach chyba lepiej zastosować okleinowany MDF lub wiórówkę (niechętnie). Mam nadzieję, że w przeciągu najbliższego miesiąca uda mi się coś w tej materii zdziałać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Uwaga na szklane półki ! To prawda - nie wyginają się -> "+". Ale jeśli cała długość półki nie jest zapełniona płytami to opakowania przewracają się (mnie to trochę przeszkadza).

Tak sobie wymyśliłem i nie żałuję :) Pod parapetem przechowuję sobie płyty CD. To dobre miejsce. Jeśli się uprzeć, można je lepiej zamaskować (pierwotnie myślałem o białej zasłonce). Ale i tak jest nieźle, bo niewiele za firaną widać.

Kiedy pstryknąłem fotkę, szklanych półek jeszcze nie miałem, co zresztą widzicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

nie byłbym aż tak euforyczny w zachwytach - jeśli nacięcia pod szklane półki wykonałbyś od strony "pleców" zostawiając np po 0,5cm niedocięcia od frontu zapobiegłbyś możliwości wysunięcia się półek i poprawił estetykę projektu. Może się czepiam, ale to pewnie z czystej i bezinteresownej zawiści (u mnie parapety wystają jedynie na 2,5cm )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

a mnie żona namawia na coś takiego

to jest bydgoska fabryka mebli cena - 2kzł - niestety

piękne

drogie

i może troszeczkę za mało funkcjonalne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja polecem ikeowską witrynkę Leksvik'a, zamykana, dość wysoka, jak ktoś ma nielakierowane drewniane meble może zawoskować na kolor swoich mebli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz, 21 Lip 2006, 11:02

Nie Fr@ntz, gafy nie strzeliłem (wpierw przemyślam projekt, później wykonałem - jak zwykle).

Pomyślałem po takim rozwiązaniu i nastepnie odrzuciłem z powodów:

1. Półki wtedy musiałyby być węższe, co przy głębokości 16,5cm i długości 70cm w jakiś sposób osłabiałoby ich nośność...

2. Szkło wybrałem grub. 6mm, bo jest tańsze niż 8mm. (Doszła polerka krawędzi.)

3. Zwróć(-cie) uwagę, że konstrukcja z płytami jest b. ciężka. Jeden, 4-półkowy element mieści ca. 296 płyt CD (ok. 70szt. na 1.półce).

A całość szafki wisi solidnie i dyskretnie na białych kątownikach (słabo widoczne na tym zdjęciu - o to chodziło).

4. Gdybym zdecydował się na Twoje rozwiązanie, miałbym ograniczoną swobodę zamocowania konstrukcji szafki do kątowników, bo mógłbym uszkodzić szklane półki, mocująć śrubyw "deskach" i kątownikach. Między półkami jest tylko 14cm, a śrubokręt też ma swoją długość... Co prawda mógłbym użyć krótkiego "pięściaczka" ale nie lubię się męczyć.

Ustaliłem kiedyś sobie pewne reguły/zasady przy projektowaniu mebli i ich się trzymam. Ba, z wiekiem coraz bardziej doceniam je: mable zaprojektowane i wykonane przeze mnie mają być: estetyczne, proste, pomysłowe, funkcjonalne, demontowalne i wykonane tak bym w pojedynjkę mógł je złożyć i rozłożyć bez problemu. I tych zasad się trzymam - są święte ;). No ale to mój punkt widzenia. Niektórzy funkcjonalność podporządkowują formie - ja nie i to mnie różni.

* * *

Moje parapety wystają na ~19cm (tak chciałem i takie zamontowałem). Myślałem wtedy, że wstawię pod nie regałyz książkami (miałem ich całkiem sporo). Wyszło zupełnie inaczej ;)

A ad. estetyki produktu, moim zdaniem i tak jest wysoka. Półki wiszą idealnie w pionie i poziomie (tak lubię mieć wszystko) - nic nie wypada. Raz musiałem je zdmontować. Tylko wysunąłem szklane półki i swobodnie, bez stresu, odkręciłem śruby łaczące "deski" i kątowniki. Cieszyłem się, że nie ryzykuję potłuczenia szklanych półek i skaleczenia dłoni.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

ja tylko patrzę z perspektywy posiadacza Klona - jeśli coś da się wyciągnąć Mati na pewno to zrobi ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 3 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Hi

W związku z zielonym światłem na regał CD se strony Małzowinki szukam sumiennego a przy tym niedrogiego stolarza z Wa-wy, który wykona i zamontuje takowe ustrojstwo zgodnie z moimi wskazówkami. Co do materiału to w zupełności wystarczy laminowana (czereśnia, wiśnia, jabłoń itp) wiórówka. Półki o głebokości ok 15cm będą zajmowały większość ściany i będą sięgały sufitu. Jeśli macie godnych polecenia stolarzy lub ekipy zajmujące się projektami i wykonastwem kuchni to proszę o namiary

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

półki planowo mają mieć wysokość ok 220 cm i szerokość również podobną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz jak znajdziesz takiego stolarza to daj znac.

Moja kochana niezona po wielu podchodach wkoncu zgodzila sie na stworzenie audiofilskiego pokoju przeznaczonego tylko do sluchania muzyki, czytania i (chwilowo) ogladania telewizji. Wszystko bedzie ustwione pod sprzet aby wykorzystac jak najlepiej akustyke pokoju. Zycie stalo sie piekne :-)

W pokoju oprocz "slupkow" na ksiazki ma byc przeznaczone miejsce na CD. No i tu powstal problem. Jak?! Bo przyrost ilosci plyt jest zastraszajacy.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Podczas wczorajszej wizyty w IKEI zainteresowałem się systemem Stolmen - w wersji czarno/brązowej prezentował się całkiem nieźle i bardzo prosto można byłoby zaadoptować go do zastosowań audio (na sprzet ;) )

Ukryta Zawartość

Przykładowo - delikatny "lifting" poniższego regału umożliwi postawienie na dużych szufladach TV, sprzętu grającego na bocznych półkach a w szufladach zmieści sie sporo płyt ;)

Poza tym można zastosować wersję "OEM" czyli :

2 słupy - 2x 115zł

2 kpl mocowań - 2x30zł (na 6 półek)

6 półek (110x50 lub 55x50) - 6x65 lub 6x45zł

w wersji z dużymi półkami wychodzi 680zł a z małymi 560zł.

post-2651-100008090 1170297736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Panowie ... a co z odwiecznym problemem osiadania kurzu na płytach?

Przyznam, że czasami mam dosyć wycierania kilkuset płyt :( i rozważam zakup "ustrojstwa" w którym to płyty będą schowane.

zdezintegrowany_3PO

ps. znalazłem taki ciekawy mebelek :) ... wykonanie perfekcyjne ... cena również ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Kurz rzeczywiście może być problemem. Kiedyś czyściłem półki z płytami takim tęczowym (bez podtekdtów ;) ) sierściochem, ale od dawna nie ma do tego cierpliwości, więc zakładam małą końcówkę z długim włosiem na odkurzacz i jazda. 10 min i po sprawie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zdezi są i wady tej szafki Multimebla, nie można całkowicie dosunąć do ściany jak i do drugiej szafki(cokół nie pozwala)

Istotnie wykonanie perfekcyjne i waga odpowiednia.Co do ceny ok 700 PLN rzecz w zasobności portfela :O)

Zdezi a ja jak nie ograniczę zakupów to będę musiał kupić czwartą :O)Napiszę szczerze jak bym wiedział,że moja kolekcyja aż tak się rozrośnie-brak perspektywicznego myślenia ;O) -i to,że nie mogę dostawić szafki do szafki :O) to kupiłbym/zrobiłbym coś innego,ale jest jak jest :O)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.